5x leuke groente en fruitstalletjes in de winter

“Hoe help ik mezelf, al fietsend voor m’n eten, de winter door?” was de hamvraag die Marja zichzelf de afgelopen maanden steeds stelde. Daarom zocht zij de leukste winterstalletjes op!

5x leuke stalletjes die in de wintermaanden open zijn

Eind augustus 2017 was ik gestart met 'Fietsen voor m'n Eten' door het verzamelen van adressen van stalletjes en kleine winkels, maar toen was er natuurlijk volop aanbod van groenten en fruit langs de Westlandse tuinderslaantjes en boerenlandweggetjes. Zou het me lukken om ook in de winterperiode mijn dagelijkse boodschappen buiten de supermarkt te doen?

Ik moet eerlijk toegeven: het is me alles meegevallen! Ik dacht dat het aanbod beperkt zou worden tot de reformwinkel of weekmarkt, maar ook in de koude maanden zijn er stalletjes langs de weg open. Nog steeds geen voet binnen de supermarkt voor deze fietser dus.

1. Dé aardappelboer

Locatie: polderhaakweg 29, Hoek van Holland

Officieel gelegen in Hoek van Holland, maar net op het randje van het Westland achter Maasdijk, staat de schuur van dé aardappelboer van het Westland: Peter Hoogendonk. Op het omliggende land worden aardappelen en seizoensgroenten geteeld en geoogst. In de wintermaanden staan de spruiten nog heerlijk in het waterige zonnetje te gloeien en groeien. En ze zijn helemaal niet bitter, zoals ik ze vroeger niet lustte.

Wat niet van het eigen land komt, wordt ingekocht. Zo kan in deze schuur toch een breed assortiment aan groente en fruit aangeboden worden, zoals: spruiten en aardappelen dus, prei, spitskool, rode kool, winterpeen, uien, boerenkool, bloemkool, broccoli, witlof, kroten (rode bieten voor de niet-Westlander), stoofperen, handperen, mandarijnen en appels. Ze verkopen zelfs honing en eieren met dubbele dooiers.

De schuur is elke doordeweekse dag geopend van 9:00 - 17:00. Van 12:00 - 13:00 zijn ze gesloten voor het middagprakkie. Op zaterdag geopend van 9:30 - 12:00. Contant afrekenen.

Dubbeldooier-pluspunten:

Ook in de winter vers van het land, voor weinig geld. Opa, Peter, Piet of Coriza helpen je graag met je boodschappenlijstje en je kunt er ook weer lege zakjes en eierdoosjes inleveren voor hergebruik.

2. FlowerArt: gekleurde paprika's en meer

Locatie: Madeweg 1b, Monster

Dit is een kleine bloemisterij, annex tuincentrum aan de Madeweg. Buiten het hek langs de weg staat een rek met bakken vol gekleurde paprika’s, komkommers, tomaten, sla en seizoensgroenten, zoals kroten en venkel. Binnen vind je ook nog verse scharreleieren.

Als je toch binnen je bij elkaar gescharrelde eten moet afrekenen, kun je meteen even een rondje door de winkel doen om een leuk boeket of plantje voor op de eettafel mee te nemen.  

Pluspunt:

Je kunt er pinnen. Afrekenen gebeurt binnen bij de kassa van de bloemisterij.

3. Soeptomaten

Locatie: Naaldwijkseweg 173 in 's-Gravenzande

Hier liggen te pas en te onpas soeptomaten te popelen om gepureerd te worden, op het grindpad naast het woonhuis. Zakken van 1 en 2 kilo liggen in en rond een kar op wielen. Het is steeds weer een verrassing of de felgekleurde prijskaartjes er hangen en de kar er staat, maar des te leuker als ik soep in mijn gedachten heb en ze liggen er. Contant geld stop je in het busje aan de kar.

Pluspunt:

Veel voor weinig geld en lekker.

4. Rokerij Hoeks en Heerlijk

Locatie: de Nieuwlandsedijk 31 in ’s-Gravenzande

Beperkt geopend, maar het wekelijkse wachten waard! Rokerij Hoeks en Heerlijk is elke vrijdagmiddag van 17:00-18:00 en zaterdag van 10:00-16:00 geopend. Onderweg naar je strandwandeling op Strand Vluchtenburg of je fietstocht door de duinen kun je hier een heerlijk versgerookt visje halen. Van makreel tot paling, van zalm tot poon, van forel tot beekridder, Johan heeft het allemaal in zijn rookkast hangen.

Van tevoren is niet te zeggen hoe laat je het beste kunt langs fietsen, de rij wachtende klanten is altijd dik. En dik tevreden, want van heinde en verre komt men Johan’s vis halen. Johan laat zich er niet door van de wijs maken, hij fileert rustig de vis voor de volgende bestelling netjes af.

Pluspunten:

Ook hier kun je pinnen. En het is de lekkerste en meest verse vette vis die ik ooit geproefd heb…

5. Kwekerij De Woerd

Locatie: Grote Woerdlaan 29 in Naaldwijk

In de winter kom ik hier graag voor een heerlijke kasbloemkool, in de overige seizoenen voor allerlei andere groenten en verschillende fruitsoorten. ’s Winters hebben ze ook nog jams en sapjes van de fruitsoorten die ze in de zomer aanbieden. Kwekerij 

De deur van de schuur staat open wanneer die open is en je kunt zelf je contante geld in het kistje stoppen. Zakjes liggen klaar als je die nodig hebt om die verse groenten in te vervoeren.

Pluspunt:

Even lekker droog staan als het onverhoopt regent tijdens je fietstocht.

Meer stalletjes

Natuurlijk zijn er nog meer stalletjes, ik heb nu een selectie gemaakt van de stalletjes die ik deze winter het meest vaak bezocht heb. Kijk voor de complete kaart met stalletjes en kleine winkels op www.fietsenvoormijneten.nl. Met de kanttekening dat op deze kaart ook de locaties staan die niet in de winter open zijn. Een beetje puzzelen is het in de winter dus wel. Maar het geeft me net weer een reden om een paar kilometer meer te fietsen, als ik een lege plek aantref!

Veel puzzel-, fiets- en eetplezier en droog weer gewenst…

Datum

dinsdag 30 januari 2018

Marja van der Ende

afbeelding van Marja van der Ende

Marja van der Ende is de oprichtster van Fietsen voor m'n Eten. Ze bezoekt elke week de stalletjes langs de weg in Westland.