75 Jaar vrijheid: wie maakt de mooiste bevrijdingsrok?

Nu het Coronavirus ons leven zo bepaalt, zouden we bijna vergeten dat het dit jaar 75 jaar geleden is dat Nederland bevrijdt is. Nu musea gesloten zijn en onduidelijk is of de geplande tentoonstellingen over de bevrijding doorgaan, komt het Westlands Museum met een hartverwarmend initiatief.
 

Wie maakt de mooiste bevrijdingsrok?

In 2019 en 2020 herdenken we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Sinds 1946 vieren we op 5 mei de bevrijding van Nederland, maar ook dat we sindsdien in vrijheid mogen leven. In het Westlands Museum zou half april een tentoonstelling starten, maar vanwege het coronavirus is dit uitgesteld. Helaas zijn ook de meeste herdenkingsfestiviteiten inmiddels afgelast.

Een mooi initiatief na afloop van de Tweede Wereldoorlog was om van verschillende lapjes een zogenaamde nationale rok, ook wel bevrijdingsrok genoemd, te maken. Het idee van de nationale feestrok was afkomstig van mevrouw Mies Boissevain-van Lennep uit Amsterdam, die vanwege haar verzet tegen de nazi’s niet alleen in kamp Vught, maar ook in concentratiekamp Ravensbrück gedetineerd is geweest. Dit initiatief zorgde ervoor dat direct na de Tweede Wereldoorlog vrouwen bontgekleurde rokken maakten van bij elkaar gesprokkelde lapjes, die uit de oorlog waren overgebleven. De rok stond symbool voor de wederopbouw van ons land.

Juist omdat het Coronavirus een forse inperking van onze bewegingsvrijheid betekent, doen we een oproep aan iedereen die een leuk tijdverdrijf zoekt, om op korte termijn een hedendaagse bevrijdingsrok te maken. Die is te dragen op het moment dat het virus overwonnen is en er weer aandacht kan zijn voor onze zwaarbevochten vrijheid, 75 jaar geleden. Dit alles volgens de richtlijnen van Mies Boissevain-van Lennep.

 

Modeshow van bevrijdingsrokken

De bedoeling is om hier een wedstrijdelement aan te verbinden en dat meisjes en vrouwen hun bevrijdingsrok komen showen op de dag dat het Westlands Museum de tentoonstelling rondom de Tweede Wereldoorlog opent.

Helaas is nu nog niet bekend op welke datum dit evenement zal plaatsvinden. Komt u uw rok laten zien, dan belonen wij u sowieso met een gratis entree, kopje koffie of thee met wat lekkers.
 

Doe mee!

Een jury, bestaande uit Anneke Duyvesteijn, Helga Knoll (Kunsthuis18) en Tineke van den Berg, zal de rokken beoordelen en de drie mooiste rokken worden beloond met een leuke prijs. Doet u mee?

Stuur een e-mail met naam, emailadres en telefoonnummer naar: info@westlandsmuseum.nl onder vermelding van ‘Bevrijdingsrok’. De gegevens hoe de rok eruit zou moeten zien, sturen wij u dan toe!

 

Datum

zondag 19 april 2020

Redactie Westland

afbeelding van Redactie Westland

De redactie schrijft wekelijks nieuwe content om bezoekers te voorzien van informatie en de leukste tips in Westland!