Niet elke mijn is mijn: lezing over opruimen zeemijnen

Op donderdagavond 28 maart 2024 geeft Kees Tempelaars, oud-officier van de Marine, een lezing over het opruimen van zeemijnen.

Weinig mensen zijn op de hoogte van het fenomeen zeemijn en realiseren zich niet welk een machtig wapen de zeemijn kan vormen in conflictgebieden. Opruimen zodat een zeegebied weer toegankelijk is voor de scheepvaart is een moeizame en gevaarlijke operatie. De presentatie behandelt de soorten zeemijnen en het hoe en waarom van het gebruik ervan. Het tweede deel van de presentatie bestaat uit de nu beschikbare technieken om zeemijnen te ruimen en sluit af met een korte blik op de toekomst.

Enkele persoonlijke gegevens:
Kees Tempelaars is geboren in 1952 te Rotterdam. Zijn vader en moeder verdienden de boterham op de binnenvaart. Hij ging in Schiedam naar school en is verder opgegroeid in Vlaardingen. Hij noemt zichzelf graag een Waterwegger.

Hij volgde de officiersopleiding op het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Van 1975 tot en met 1985 had hij als specialist Onderzeebootbestrijding diverse varende plaatsingen gehad en die periode afgesloten als instructeur Onderzeebootbestrijding. Vervolgens in 1986 de overstap gemaakt naar de Mijnendienst met als hoogtepunten het commando van Hr. Ms. Hellevoetsluis (Arabische Golf 1988) en uiteindelijk (2002-2005) Directeur van de Belgisch-Nederlandse Mijnen bestrijdingsschool EGUERMIN in Oostende. In 2007 eindigde zijn maritieme loopbaan.

Meer info