Opening 250e schaaktafellocatie

Op zaterdag 20 juli opent de Stichting Schoolschaak Westland en de gemeente Westland de 250e openbare schaaktafellocatie (Urban Chess) in Nederland.

De opening vindt plaats aan de Stokdijkkade 3 in Naaldwijk (tegenover WestlandTheater De Naald). Er zijn die middag diverse schaakactiviteiten op en rond de 250e schaaklocatie:

  • 12.25-17.00 uur: Diverse schaakactiviteiten op en rond de 250e schaaktafellocatie
  • 12.00 -13.30 uur: Start schaak-/damfietstocht* langs vijf Westlandse schaak-/damlocaties in ’s-Gravenzande, Monster, De Lier, Wateringen (start vanaf 12.00 uur) of Naaldwijk (na opening).
    * deelnemers aan de fietstocht kunnen vanaf één van de vijf locaties starten.

De plaatsing van schaak-/damtafels in het Westland sluit aan bij het beheerkader Spelen van de gemeente. Later dit jaar worden ook in de andere zes Westlandse kernen (Maasdijk, Honselersdijk, Kwintsheul, Poeldijk, Ter Heijde en Heenweg) schaak-/damtafels geplaatst.

Sinds 2018 is er sprake van een ware tsunami van Urban Chess (zie website) in Nederland, dankzij het initiatief van Jesús Medina Molina. De inmiddels 246 locaties van Urban Chess zijn door Michiel Zandbelt goed in beeld gebracht op een kaart van Nederland. Schaaktafels zijn geen doel, maar een middel om het brein fit te houden en ontmoeting van jong en oud(er) te stimuleren. De borging van het gebruik van de tafels wordt gesteund door Sportakkoord Westland. 

flyer van de stichting Schoolschaak Westland voor de opening van de 250e schaaktafellocatie in Nederland in Naaldwijk op zaterdag 20 juli 2024 in Naaldwijk

Meer info over Urban Chess