Pakje Kunst

Pakje Kunst is de naam voor de kleine pakjes kunst uit voormalige sigarettenautomaten. Vanaf zaterdag 26 november zullen de deelnemende kunstenaars van het project Pakje Kunst in de regio Delft, Westland en Midden Delfland een gezamenlijke expositie houden in de Hofboerderij (Hoflaan 1) in Wateringen. De expositie is ieder weekend geopend van 13.30 uur -16.30 uur.

Surprise-ei voor volwassenen 

Pakje kunst is een initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier een podium geboden wordt. Voor een klein bedrag kan iedereen in het bezit komen van een mini-kunstwerkje. De kunstwerkjes zijn niet groter dan een pakje sigaretten en zitten in een ouderwetse sigarettenautomaat. Je ‘trekt’ zo’n pakje kunst uit het automaat voor slechts 4 euro (2 munten van 2 euro). Aan de buitenkant zien alle pakjes er hetzelfde uit en je kunt van tevoren niet weten welke kunstenaar het pakje gevuld heeft. Het is dus iedere keer weer een verrassing wat eruit komt.

Kunst voor iedereen

‘Pakje kunst’ is in 2016 gestart in Tilburg en is een landelijk initiatief van beeldend kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen,. Inmiddels staan er 52 apparaten in 36 steden verspreid door heel Nederland. Voor meer informatie over de locaties en kunstenaars kun je kijken op www.pakjekunst.com.

De automaat van Pakje Kunst staat op diverse openbare locaties in de regio. Dit maakt dat de kunstwerkjes voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen die normaal gesproken geen kunst kopen. Door dit project kunnen zij voor een klein bedrag in het bezit komen van een uniek exemplaar. De pakjes zijn ook leuk om cadeau te doen in de decembermaand. Gedurende de expositie zal de automaat van Pakje Kunst aanwezig zijn in de Hofboerderij.

Expositie en workshops

Naast het bewonderen van de kunstwerken van de 28 verschillende kunstenaars uit de regio Delft en het Westland ben je in de Hofboerderij ook van harte welkom om zelf creatief aan de slag te gaan. Op zondag 4 en 11 december is het mogelijk om onder begeleiding van kunstenaar Mona van Almenkerk een collage van bestaande afbeeldingen te maken. Mona: “Het is creatief en ontspannend om te doen, voor zowel volwassenen als kinderen.” Deze inloop-workshop duurt ongeveer een half uur á drie kwartier. De workshops zijn tussen 14.00 – 16.00 uur.

Op 18 december is er een inloopworkshop aquarelleren door Gonny van den Nouwelant tussen 14.00 – 16.00 uur. Tijdens deze workshop zal Gonny demonstreren hoe zij een aquarel maakt. Bezoekers kunnen ook zelf een aquarel maken. De materiaalkosten van beide workshops bedragen E.5,-.

Je kunt ook nog eens meedoen aan een loterij. Voor slechts 5 euro kun je een lootje kopen. De hoofdprijs is een grote ‘Pakje Kunst-vaas’. En er wordt 4x een pakje kunst weggeven. De trekking is op 18 december.