De druivenoogst is weer gestart in het Westland

Druiven zijn het icoon van de Westlandse tuinbouw. Deze prachtige teelt onder glas stond aan de oorsprong van de glastuinbouw in Westland. De komende weken worden de duizenden kilo's druiven geoost. Dat is niet alleen een zeer arbeidsintensief proces, het ook een oude traditie die in Westland jaarlijks terugkeert.

Liefde voor de druif

Westlanders zijn bijzonder trots op hun druiven. Tafeldruiven noemen ze ze. Dat is beslist iets anders dan de druiven die je koopt in de supermarkt. Blogster Pauline Schouwenburg ontdekte dat in 2018 toen ze, als inwoner van Rotterdam, de proef op de som nam. In deze aanstekelijke blog lees je haar bevindingen. Eén ding kan ik je vast verklappen; de Westlandse druiven steken met kop en schouder boven de supermarktdruif uit!

Naast de zorgvuldigheid waarmee de druiven geoogst worden - zo dient de dauwlaag op de druiven beslist intakt te blijven - is er ook veel aandacht voor de geschiedenis van de Westlandse druif. Wil je meer daarover weten bekijk dan het vlog dat we hier vorig jaar over maakten.

Jaarlijkse oogst

De oogst van de Westlandse druiven is ieder jaar weer spannend. Hoe vroeg of laat valt die in het seizoen? Er wordt ieder jaar reikhalzend uitgegeven naar de oogst en wanneer de eerste druiven te koop zijn.

In de onderstaande video nemen we u mee in de kassen van Themapark De Westlandse Druif (gesloten per 1 jan. 2020) en Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight en krijg je een beeld hoe de oogt in zijn werk gaat.

Waar koop je de lekkerste druiven?

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight 

Bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight is het inmiddels oogsttijd van de Blauwe en Witte Frankenthalers. Het is dus een perfect moment om een bezoek aan Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight te brengen! De druivenwinkel is elke werkdag geopend van 11.00-17.30 uur en zaterdag van 10.00-16.00 uur. De winkel is coronaveilig. De ingang is verplaatst naar de schuur en de uitgang is nu via de winkel.

De kwekerij van de vierde generatie familie Jansen is echte Westlandse trots, de enige druivenverkopers in Nederland die hun eigen druiven telen.

Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck

Sonnehoeck is de enige kwekerij in Nederland met de status van Rijksmonument. Op deze druivenkwekerij is vrijwel de gehele geschiedenis van de Westlandse druiventeelt vertegenwoordigd. De kwekerij bestaat uit acht originele druivenkassen, waarvan de oudste uit 1905, een watertoren uit 1910, een lange fruitmuur uit 1815, een korte fruitmuur uit 1849 met daartegen een muurkas uit omstreeks 1890, twee ketelhuisjes met verwarmingsketels en schoorstenen, een boomgaard en twee moerbeibomen van meer dan 300 jaar oud.

De druiven worden op traditionele wijze geteeld en zijn van half juli tot half oktober te koop voor de bezoekers en ‘s zaterdags van 11.00 tot 16.00 voor passanten. 

Wil je dus de sfeer van vroeger (en druiven) proeven, dan moet je op Sonnehoeck vertoeven.

 

Datum

woensdag 17 juli 2019

Redactie Westland

afbeelding van Redactie Westland

De redactie schrijft wekelijks nieuwe content om bezoekers te voorzien van informatie en de leukste tips in Westland!