Open Monumentendag Westland - 22 monumenten geopend

Open Monumentendag is een dag waarop je een keer kan binnenkijken in bijzondere gebouwen waar je normaal niet komt, maar wel altijd langs rijdt en bewondert! Pak je kans en ga aanstaande zaterdag of zondag een kijkje nemen.

Open Monumentendag

Nederland staat vol met monumenten, zo ook het Westland. Een monument is een gebouw met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. Monumenten hebben vaak een rijke en heel bijzondere geschiedenis. We houden in Nederland graag onze monumenten mooi onderhouden en de uitdaging is er altijd om de oorspronkelijke bouw van het verleden te behouden, maar wel te verduurzamen voor de toekomst. 

Leer meer over de monumenten in het Westland

Tijdens de Open Monumentendag worden monumenten gratis voor het publiek opgesteld en worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen en muziekvoorstellingen. Voor 2020 is het thema Leermonument: Over elk monument valt wel wat te leren, alle opengestelde monumenten zullen dit jaar dan ook leermonumenten zijn!  

Zaterdag 12 en zondag 13 september

Er zijn ruim 20 monumenten opengesteld voor het publiek en er is een interessant programma opgesteld. De standaard openingstijden zijn van 10:00 – 17:00 uur. Controleer echter per monument wat de werkelijke openingstijden zijn.

Bij rondleidingen, bezichtigingen en activiteiten vragen we je rekening te houden met de maatregelen ter bestrijding van het COVID-19 virus. Bezoekers worden ingedeeld in kleine groepen zodat de 1,5 meter regel altijd gehanteerd kan worden. 

Programma

Zie voor alle deelnemende monumenten de Flyer met alle informatie op de website van Open Monumentendag Westland. Hier staan ook eventuele toevoegingen en wijzigingen in het programma. 

Een greep uit alle activiteiten: 

Museum de Timmerwerf
Hoofdstraat 63, De Lier za. 10.00-16.00 uur.
Dit pand dateert uit 1642. Binnen is de werkplaats van de timmerman te zien en een woning in de stijl uit 1900. Er is tevens een expositie over de Oranjevereniging die 100 jaar bestaat.

Korenmolen De Vier Winden
Haagweg 2, Monster za. 10.00-16.00 uur
De huidige molen is in 1882 gebouwd nadat de vorige molen door brand was verwoest. De eerste molen op deze plek dateert uit 1311. De molen draait deze dag niet. De expositieruimte op de begane grond is te bezichtigen en er wordt meel verkocht en een aantal speciale molenbroden. 

Hotel St. Vincent
Voorstraat 31 za. 11:00 - 17.00 en zo. 11:00 – 14:00 uur.
Dit fraaie verenigingsgebouw met vele Jugendstil details werd in 1905 gebouwd en is nu een hotel. Het pand is voorzien van een fraaie ingemetselde eerste steen. In het pand is een fotocollage te bezichtigen over de geschiedenis en omgeving van dit gebouw.

Wandel-en fietstochten

Het wordt goed weer dit weekend, ideaal om te wandelen of te fietsen. Open Monumentendag heeft een aantal leuke opties voor je. 

Wandelroutes door de dorpskernen met gids

In ’s-Gravenzande, Kwintsheul en Wateringen worden er op 12 september wandeltochten met gids langs de monumenten georganiseerd. Om te zorgen dat de groepen niet te groot zijn en de afstand onderling behouden blijft is aanmelden voor deelname aan de wandeltochten verplicht. Er is nog plek! In de flyer lees je waar je je kunt aanmelden.

Wandelroutes die je zelf kan lopen

Er zijn ook wandeltochten beschikbaar die je op eigen houtje kan lopen. Deze tochten zijn hieronder te downloaden. Je kunt ze printen, maar ze worden ook uitgedeeld op diverse locaties: 

1. Stadswandeling door ‘s Gravenzande is te verkrijgen bij de open monumenten in ‘s-Gravenzande

2. Historische wandeling door Naaldwijk wordt alleen op zaterdag 12 september uitgedeeld bij de dorpspomp op het Wilhelminaplein

3. Dorpswandeling Poeldijk is op Open Monumentendag te verkrijgen bij de Bartholomeuskerk

Fietsroutes

Audiogidsen voor fietstochten
Er zijn audiogidsen beschikbaar voor een rondje op de fiets door het hele Westland of een fietstocht/wandeling door ‘s- Gravenzande of Monster
Je kunt op elk punt starten. Zodra je in de buurt van een monument komt, krijg je informatie via je mobiel. De gidsen zijn te downloaden via de izi travel app. Zie informatie izi-TRAVEL app handleiding of de izi travel site voor meer informatie.

Fietsroutes Open Monumentendag van vorig jaar, 2019
Deze twee routes zijn vorig jaar gemaakt en hebben extra aandacht voor historische buitenplaatsen. Let op! Ze kunnen ook dit weekend gefietst worden, maar dan zijn er geen gratis versnaperingen en zijn veel monumenten niet binnen te bezichtigen of gesloten.

Beschrijving Fietsroute BP 2019 Lus 1
Deze route loopt via Naaldwijk – ‘s-Gravenzande – Monster – Loosduinen – Poeldijk – Honselersdijk

Beschrijving Fietsroute BP 2019 Lus 2
Deze route loopt via Naaldwijk – Honselersdijk – Kwintsheul – Wateringen – De Lier

Varen

Rondvaart met rondleiding

Rondvaartbedrijf de Gantel verzorgd op Open Monumentendag een mooie vaartocht. Ze varen vanaf Den Haag-Loosduinen eerst drie kwartier richting Historische druivenkwekerij Sonnehoeck. Daar wordt een rondleiding gegeven van een uur. Na deze rondleiding varen ze opnieuw drie kwartier terug via gebied Kraayestein, langs de Uithof en het prachtige Madestein en de idyllische Wennetjessloot en Hollewatering.

Tijd: 13:15 – 16:00 uur.
Prijs: € 14,50 (volw.), € 9,50 (kind t/m 12 jr)

Reserveer vooraf verplicht, zodat we kunnen bepalen of de vaart door kan gaan.
info@rondvaartbedrijfdegantel.nl / www.rondvaartbedrijfdegantel.nl
Tel. 0174-280335 / email: info@rondvaartbedrijfdegantel.nl

Rondvaart vanuit de Bartholomeuskerk

Geert de Vreede zal afhankelijk van de situatie op zaterdag 12 september drie maal een rondvaart maken naar Monster / ‘s-Gravenzande vanuit de Bartholomeuskerk in Poeldijk.
De vertrektijden zijn 10.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur. Gezien de 1,5 meter afstand kunnen er maar 8 personen per tocht deelnemen.
Aanmelden bij de ingang van de kerk is daarom noodzakelijk. 

 

Voor alle bezoekers gelden de algemene maatregelen tegen de verspreiding van het Corona virus:

  • Blijf thuis als je gezondheidsklachten hebt aan neus, keel of longen en koorts – meer dan 380C
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar
  • Volg de instructies van de vrijwilligers bij de monumenten en de gidsen goed op
  • Vermijd drukke plekken – wacht zo nodig op gepaste afstand

Datum

maandag 7 september 2020

Redactie Westland

afbeelding van Redactie Westland

De redactie schrijft wekelijks nieuwe content om bezoekers te voorzien van informatie en de leukste tips in Westland!