Tentoonstelling over WO II in het Westlands Museum

In het Westlands Museum is op dit moment een grote tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar herdenken we dat deze verschrikkelijke oorlog 75 jaar geleden tot een einde kwam. Sindsdien leven we weer in vrijheid, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.

Expositie over de Tweede Wereldoorlog in het Westland

Oorlog. Wat zou jij doen?

De expositie bestaat uit twee delen. In de tentoonstelling ‘Oorlog. Wat zou jij doen?’ wordt aan de hand van tien thema’s belicht hoe de oorlog in het Westland verlopen is, startend bij de mobilisatie in 1939 en eindigend met de bevrijdingsfeesten in de late zomer van 1945. Andere thema’s zijn de vijf oorlogsdagen, het dagelijkse leven gedurende de bezetting, het verzet en de bevrijding. Ook wordt belicht hoe de tuinbouw de eerste oorlogsjaren economisch vooruitgang boekte, maar in de latere jaren weer terug bij af was.

Bijzonder zijn de (acht) films van Westlanders die de oorlog hebben meegemaakt en uit hun herinneringen vertellen over de soms desastreuze gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt. Het maakt dat de oorlog heel dichtbij komt. Ook worden dilemma’s beschreven die zich regelmatig voordeden. De vraag is dan ook: ‘Wat zou jij doen?’

Atlantikwall

De tentoonstelling in de Wagenschuur is volledig gericht op de Atlantikwall en de gevolgen die de bouw van deze verdedigingslinie had voor het Westland. Festung Hoek van Holland was voor de Duitsers de belangrijkste locatie van de Atlantikwall in Nederland vanwege de Rotterdamse haven. Men wilde invallen vanuit zee tegengaan, maar ook was men beducht voor invallen vanuit het binnenland, door parachutisten. Daarom werd er eerst rond Hoek van Holland een tankval gegraven en daarna een tweede, van Arendsduin richting Oranjesluis en daarvandaan naar de Nieuwe Waterweg. In de loop van de oorlog moesten zeer veel bewoners van Hoek van Holland en ’s-Gravenzande verhuizen naar elders. Het dorp Ter Heijde verdween volledig van de kaart. En tuinbouwbedrijven moesten hun kassen slopen.

Bevrijdingsrokken

Het gevoel van de bevrijding in 1945 is terug te zien in de foyer van het museum. Daar hangen vele tientallen fleurige bevrijdingsrokken. Uit het hele land hebben vrouwen zich aangemeld om een hedendaagse bevrijdingsrok te maken en die zijn nu te bewonderen.

Openingstijden

Het Westlands Museum is dagelijks geopend van 13.00 – 17.00 uur, met uitzondering van maandagen. De RIVM-richtlijnen schrijven voor dat entreekaartjes vooraf gereserveerd worden. Dat kan via de website van het museum of de telefonisch 0174-621084. 


Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk.

 

Op de foto: ‘Moffenmeiden’ worden in Naaldwijk kaal geknipt.
Collectie Marcel vd Vlugt senior.

Datum

vrijdag 5 juni 2020

Redactie Westland

afbeelding van Redactie Westland

De redactie schrijft wekelijks nieuwe content om bezoekers te voorzien van informatie en de leukste tips in Westland!