De Zandmotor is een uniek stuk Nederlandse kust

Kustversterking mét de natuur

De Zandmotor ligt voor de kust bij Monster, tussen Hoek van Holland en Kijkduin. Het is een walhalla voor kust- en wadvogels en met een beetje geluk duikt er een zeehond op!

De Zandmotor in Monster

Bij Ter Heijde zijn de duinen angstaanjagend smal en daarom is er in 2011 een kunstmatig schiereiland van 128 hectare opgespoten, genaamd de Zandmotor. Vanaf deze haakvormige zandplaat, die een kilometer de zee in steekt, stuift de komende jaren maar liefst 21,5 miljoen kuub zand in volle vaart richting kust. Wind, golven en stroming doen het werk. Door optimaal gebruik te maken van natuurlijke processen zal hier ‘vanzelf’ 35 hectare nieuw strand en duin ontstaan. Dat biedt extra bescherming tegen zeespiegelstijging en extra ruimte voor natuur en recreatie.

De Zandmotor is hét voorbeeld van werken mét de natuur en niet tégen de natuur!

(bedenker Ronald Waterman)

Kust- en wadvogels

De beschutte baai aan de noordkant van de strandhaak valt bij laagwater al grotendeels droog. De lagune trekt veel kust- en wadvogels. Naast scholeksters, lepelaars en aalscholvers laten ook slechtvalk en sperwer zich regelmatig zien. ’s Morgens vroeg staan in het natte zand de sporen van de vos die hier in het donker langs de oever sluipt om slapende vogels te verrassen. Op de zandplaat wordt regelmatig een zeehond gesignaleerd. Op flinke wandelafstand van strandslagen en horeca is de Zandmotor tamelijk rustig. Ook spoelde al eens een dode, zwaar ondervoede bruinvis aan.

Wandelroute

Voor wandelaars wordt een gemarkeerde route uitgezet, waarlangs de ontwikkeling van de zandmotor goed te beleven is. Volg te allen tijde de route. Zo voorkom je ingesloten te raken.

Drone video over de Zandmotor

Marc de Munnik maakte deze spectaculaire video van de Zandmotor. Geniet je mee?

Parkeren

Er kan geparkeerd worden bij de Schelpenpad/Haagweg, Ter Heijde. Een alternatief is de strandopgang Molenslag, Ter Heijde. In het seizoen is het hier betaald parkeren. Een ander alternatief is parkeren in Kijkduin (parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan). Kom je met de fiets? Dan kan je bij het Schelpenpad gemakkelijk je fiets parkeren.