Expositie van bloembollenvelden tot kassucces

Expositie van bloembollenvelden tot kassucces

140 jaar bloementeelt in het Westland

Recent is zalencentrum De Leuningjes in Poeldijk volledig opgeknapt en sindsdien heet het De Veiling, vernoemd naar zijn oude functie van bloemenveiling. Dat er in het verleden twee bloemenveilingen in het Westland waren, is bij velen niet bekend. Maar dat geldt misschien nog meer voor het feit dat de bolbloementeelt de eerste aanzet vormde voor de sierteelt in deze streek. Voor het Westlands Museum is dit voldoende reden om een expositie in te richten over de ontwikkeling van de sierteelt in het Westland.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling wordt een beeld geschetst van de redenen waarom sierteelt rond 1880 in het Westland geïntroduceerd werd en welke teelten dat betroffen. Het areaal fluctueerde in de loop der jaren, door overproductie en oorlogen. Een knellende factor voor uitbreiding vormde het stelsel van teeltvergunningen dat van 1933 tot 1967 wettelijk was ingesteld. Na die tijd is het areaal bloemen en potplanten dusdanig uitgebreid, dat inmiddels 60% van het Westlandse areaal uit sierteeltproducten bestaat en een wereld-marktleiderspositie wordt ingenomen. In de expositie wordt de bezoeker meegenomen in alle ontwikkelingen gedurende 140 jaar bloementeelt in het Westland.

De expositie is te bezoeken van zaterdag 15 december tot en met zondag 14 april 2019.

 • Westlands Museum

  Middel Broekweg 154
  2675 KL Honselersdijk
  Tel: 0174-621084
  info@westlandsmuseum.nl
  www.westlandsmuseum.nl 
  Facebook

  Openingstijden:
  Dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op maandagen en feestdagen gesloten. In juli en augustus is het museum doordeweeks om 10.00 open.

  Toegangsprijs:
  Kinderen (t/m 17 jaar): gratis
  Museumkaarthouders: gratis
  Volwassenen: €5,50
  65-plussers: €5,-

   

Waar kan ik dit doen?