Koken met Westlandse streekproducten: probeer deze heerlijke recepten!

De afgelopen weken hebben we je, in het kader van onze 'streekproducten-maand', laten zien welke heerlijke streekproducten Westland rijk is. Veel van die prachtige producten kun je puur eten, maar het leek ons ook leuk ze te gebruiken in recepten. Hieronder deelt een aantal productenten/kwekers hun favoriete recept met je. We wensen je veel kookplezier!

1. Westlandse Courgettes met Breeje Durp Oude Kaas

Door: Kaasmeester Richard

Kaasmeester Richard verkoopt Breeje Durp oude kaas. Dat is de kaas van 's-Gravenzande, dat ook wel 'Breeje durp' wordt genoemd. Hier een lekker recept met zijn kaas. 

Ingrediënten 2 personen:

  • 2 Westlandse courgettes
  • 4 eetl. geraspte wortel
  • 4 lente-/bosuitjes, in ringetjes
  • 2 eetl. rozijnen, geweld en uitgelekt
  • 50 g champignons
  • 1 eetl. kerriepoeder
  • 1 eetl. fijngehakte peterselie
  • 1 ei, losgeklopt
  • zout
  • 100 g geraspte Breeje Durp Oude Kaas

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 190ºC. Snijd de courgettes in de lengte doormidden. Schep het grootste gedeelte van het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Hak het vruchtvlees in kleine stukjes. Maak de vulling voor de courgette. Roer in een kom vruchtvlees, wortel, lente-uitjes, rozijnen, champignons, kerriepoeder, peterselie, ei en zout door elkaar.

Bereidingswijze

Roer de Breeje Durp kaas door de courgettevulling. Vul de courgettes met dit mengsel en leg de vier helften tegen elkaar aan in een met olie ingesmeerde vuurvaste schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de courgettes ca. 20 minuten in de oven.

Tip:

Eet bij dit gerecht rijst en/of een groene salade

2. Romige spread met Westlandse paprika’s, feta & pistache nootjes

Door: NON Pop-up

NON Pop-up is een lunchroom (en cateringbedrijf) in de Lier. In het Hoofdkwartier, de huiskamer van NON, kan je van veel lekkers genieten. Ze hebben koffie, lunch, sapjes, ontbijt & taart, allemaal huisgemaakt met producten vanuit de regio.

Ingrediënten voor 1 potje paprika spread:

  • 80 gram pistache nootjes (ongezouten)
  • 2 rode, Westlandse paprika’s
  • Plak fetakaas
  • Peper, zout en olijfolie naar smaak

Bereidingswijze

  1. Snij de paprika’s in reepjes en prik er wat gaatjes in. Giet er wat olijfolie, peper en zout over. Rooster de paprika’s ongeveer een uur in een voorverwarmde oven op 220 graden.
  2. Verkruimel ondertussen de pistache nootjes in een keukenmachine of met een hakmes.
  3. Nu komt het makkelijke gedeelte: mix de gegrilde paprika’s en feta bij de pistachenootjes tot een romige spread.
  4. Besmeer een verse sneetje desembrood met de spread. Extra lekker is om er nog wat verkruimelde feta, sla en geroosterde kikkererwten op te strooien. Yummm, eetsmakelijk!

Tip:

Wil je de spread nog even bewaren? Zorg dan dat er een laagje olijfolie bovenop de spread ligt.

3. Druivensalade á la Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight

Door: Druivenkwekrij Nieuw Tuinzigt

Voor onderstaand recept gaan wij zo’n 7000 jaar terug in de tijd. Toen groeide er in de Kaukasus een wingerd met eetbare bessen. Ook in de Bijbelse geschiedenis speelt de druif een rol. Bekend is het verhaal van Mozes die Jozua en Kaleb op verkenning uit stuurde naar het beloofde land Kanaän. Zij kwamen enthousiast terug met druiventrossen, zo zwaar dat ze door twee mannen gedragen moesten worden. Dit Bijbelse tafereel is afgebeeld op een windvaan die de traditionele druivenkas siert van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Hieronder het recept voor een salade sappig lekkere Westlandse druiven.

Ingrediënten:

  • Klein ons (4 eetlepels) gekookte of gebraden kipfilet
  • 2 eetlepels pittige kaas
  • Tros witte druiven, witte Frankenthaler of Muscaat van Alexandrië
  • 2 eetlepels bleekselderie
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • Dessertlepel mayonaise
  • Enkele slabladeren
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de kip in kleine blokjes.
  2. Snijd de kaas in reepjes.
  3. Snijd de druiven in vieren.
  4. Snijd de bleekselderie in dunne reepjes.
  5. Vermeng in een kom kip, kaas, druiven, bleekselderie, zonnebloempitten, mayonaise, peper en zout. Een tijdje wegzetten in de koelkast zodat de smaken zich kunnen vermengen.
  6. Bruine pistoletjes of geroosterd bruin brood beleggen met wat slablad en daar de salade over verdelen.

Eet smakelijk!

4. Druivenjam met rode port en kaneel

Door: Het Westland Museum

Het Westlands museum heeft een historsiche tuin, waar ze vele streekproducten verbouwen. Hier maken ze dan lekkere producten van. Deze druivenjam is heerlijk op een boterham met kaas of bij een kaasplankje met rode port, maar ook prima te gebruiken voor gebak of taart! Door te variëren met druivensoorten krijg je diverse soorten heerlijke jam!

Ingrediënten voor 2-3 potten:

  • 1,5 kilo druiven
  • 1 kilo geleisuiker
  • 1/2 citroen, alleen het sap
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • rode port

Verder heeft u een pan met dikke bodem, een zeef en drie grote, goed schoongemaakte jampotten nodig.

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 60 min.

1. Was de druiven. Doe ze in de pan en zet op middelhoog vuur terwijl je goed blijft roeren. De druiven zullen nu openbarsten en het druivensap komt vrij. Als de druiven zacht zijn doe je alles in de zeef en vang het druivensap op.
2. Druk met een lepel al het sap uit de pulp.
3. Weeg het sap zodat je weet hoeveel suiker je moet toevoegen. Deze verhoudingen staan aangegeven op het pak geleisuiker.
4. Doe dan het druivensap weer terug in de pan en voeg de suiker, citroensap, een flinke slok rode port en de kaneel toe.
5. Laat dit op zacht vuur ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen totdat de jam iets is ingedikt.
6. Giet de jam in jampotten, draai de deksel erop en laat ze omgekeerd 5 minuten staan. Keer ze dan weer om en laat de jam helemaal afkoelen. Bewaar op een donkere koele plek.

5. Westlandse andijviestamppot

Door: Het Westlands Museum

Proef deze oerhollandse andijviestamppot!

Ingredienten:

  • 100 g spekjes, in blokjes
  • 400 g kruimige aardappelen, in blokjes
  • 100 ml melk
  • 20 g roomboter
  • 400 g verse andijvie, in smalle reepjes gesneden
  • snufje nootmuskaat, peper en zout en ketchup
  • een stukje vlees, bijvoorbeeld een vink, braadworst of een gehaktbal

Bereidingswijze

Gerecht voor 2 personen, binnen 40 minuten op het bord.

Bak de spekjes tot ze goudbruin kleuren en het meeste vet eruit gesmolten is. Bewaar het spekvet en de spekjes.
Kook de aardappelen gaar in ca. 20 minuten.

Verwarm de melk in een pannetje, voeg toe aan de aardappelen en stamp het geheel tot een smeuïge puree. Voeg een klontje boter toe, roer de andijvie erdoor en de helft van de spekjes met het spekvet. Laat 5 minuten doorwarmen op het vuur; niet te lang want de andijvie moet knapperig blijven. Niet te kort, want koude stamppot is niet lekker. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Schep over in een wijde schaal en bestrooi met de rest van de spekjes. Serveer met het stuk vlees er bovenop. Voeg aan het braadvet een scheutje water, zout, peper en een scheutje ketchup toe voor een lekkere jus en schenk dat eroverheen.

Eet smakelijk!

6. Pruimenjam á la Sonnehoeck

Door: Historische druivenkwekerij Sonnehoeck

Het recept voor 2 potjes pruimenjam.

Ingredienten:

  • 500 gram pruimen
  • 200 gram geleisuiker speciaal
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 potjes om de jam in te doe

Bereidingswijze

Doe wat water in een pannetje en doe hierin de potjes en deksels die je wilt gebruiken om de jam in te bewaren. Breng het water aan de kook en laat de potjes even meekoken. Dit doe je om ervoor te zorgen dat de potjes goed schoon zijn waardoor je de jam langer kunt bewaren. Als de potjes een paar minuten uitgekookt zijn, haal je ze voorzichtig (!) uit de pan. Laat ze omgekeerd op een theedoek drogen terwijl je verder gaat met het maken van de jam.

Was de pruimen goed en haal de steeltjes er af. Snijd de pruim door en haal de pit er uit.

Doe de pruimen in een steelpannetje met de geleisuiker en het citroensap. Breng dit aan de kook en laat het daarna 10 á 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer het af en toe door met een pollepel. Zet na ca 10 minuten eventueel even de staafmixer op grote stukken pruim. Die komen vanzelf boven drijven. Doe de geleiproef door een paar druppels jam op een bordje te doen. Als je met je vinger er een streep door kunt trekken en die blijft staan (m.a.w. de jam wordt ook iets dikker) dan is de jam klaar.

Schenk de jam in de potjes. Draai de deksel goed dicht en laat ze op hun kop afkoelen.

Eet smakelijk!

7. Tomatensoep met ballen (recept soepexpert Linda Bosman)

Door: Fietsen voor mijn eten

Dankzij 'Fietsen voor m'n eten' maakt Marja de lekkerste gerechten van Westlandse streekproducten. Ze fietst door heel Westland om de verse ingrediënten bij verschillende stalletjes en ondernemers op te halen. 

Ingrediënten:

  • 1 kg. tomaten
  • 300 gr. biologisch gehakt
  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • Handje basilicum
  • 500 ml. water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • Scheutje room
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snij de tomaten in stukken en kook met een klein beetje water en zout.
  2. Snij de prei in ringen en fruit met de knoflook.
  3. Pureer de tomaten met de staafmixer en doe er een groentebouillon bij.
  4. Doe de gefruite prei en knoflook erbij.
  5. Maak balletjes van het gehakt en doe deze in de soep.
  6. Voeg de room en als laatste de fijngesneden basilicum toe.
  7. Naar behoefte water toevoegen, als de soep te dik is. Op smaak maken met peper en zout.

Variatietip

Gebruik 2 uien in plaats van prei, toevoegen naar keuze voor of na het pureren. Of voeg een rode paprika toe om de soep wat pittiger te maken.

Beweegtip

Alle ingrediënten zijn in het Westland en omgeving al fietsend langs de weg te vinden, bij stalletjes, kwekerijen, boerderijen en kleine winkeliers. Denk bij de tomaten bijvoorbeeld aan de stalletjes van:

  • Naaldwijkseweg 173 (’s-Gravenzande), 
  • Lans tomaten aan de Groeneweg 125 (’s-Gravenzande), 
  • ’t Kommaatje aan de Strandweg 15 (’s-Gravenzande),
  • Roel de Bakker aan de Bovendijk 67A (Kwintsheul),
  • Cubalaan 25 (Poeldijk) - opbrengst gaat naar Team Westland,
  • Oostbuurtseweg 38 (De Lier) - ook tomatenblend als basis voor soep.

Datum

woensdag 22 augustus 2018

Redactie Westland

De redactie schrijft wekelijks nieuwe content om bezoekers te voorzien van informatie en de leukste tips in Westland!