De afgelopen weken hebben we je, in het kader van onze 'streekproducten-maand', laten zien welke heerlijke streekproducten Westland rijk is. Veel van die prachtige producten kun je puur eten, maar het leek ons ook leuk ze te gebruiken in recepten. Hieronder deelt een aantal productenten/kwekers hun favoriete recept met je. We wensen je veel kookplezier!
Door: Kaasmeester Richard
Kaasmeester Richard verkoopt Breeje Durp oude kaas. Dat is de kaas van 's-Gravenzande, dat ook wel 'Breeje durp' wordt genoemd. Hier een lekker recept met zijn kaas.
Ingrediënten 2 personen:
Verwarm de oven voor op 190ºC. Snijd de courgettes in de lengte doormidden. Schep het grootste gedeelte van het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Hak het vruchtvlees in kleine stukjes. Maak de vulling voor de courgette. Roer in een kom vruchtvlees, wortel, lente-uitjes, rozijnen, champignons, kerriepoeder, peterselie, ei en zout door elkaar.
Roer de Breeje Durp kaas door de courgettevulling. Vul de courgettes met dit mengsel en leg de vier helften tegen elkaar aan in een met olie ingesmeerde vuurvaste schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de courgettes ca. 20 minuten in de oven.
Eet bij dit gerecht rijst en/of een groene salade
Door: NON Pop-up
NON Pop-up is een lunchroom (en cateringbedrijf) in de Lier. In het Hoofdkwartier, de huiskamer van NON, kan je van veel lekkers genieten. Ze hebben koffie, lunch, sapjes, ontbijt & taart, allemaal huisgemaakt met producten vanuit de regio.
Ingrediënten voor 1 potje paprika spread:
Wil je de spread nog even bewaren? Zorg dan dat er een laagje olijfolie bovenop de spread ligt.
Door: Druivenkwekrij Nieuw Tuinzigt
Voor onderstaand recept gaan wij zo’n 7000 jaar terug in de tijd. Toen groeide er in de Kaukasus een wingerd met eetbare bessen. Ook in de Bijbelse geschiedenis speelt de druif een rol. Bekend is het verhaal van Mozes die Jozua en Kaleb op verkenning uit stuurde naar het beloofde land Kanaän. Zij kwamen enthousiast terug met druiventrossen, zo zwaar dat ze door twee mannen gedragen moesten worden. Dit Bijbelse tafereel is afgebeeld op een windvaan die de traditionele druivenkas siert van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Hieronder het recept voor een salade sappig lekkere Westlandse druiven.
Ingrediënten:
Eet smakelijk!
Door: Het Westland Museum
Het Westlands museum heeft een historsiche tuin, waar ze vele streekproducten verbouwen. Hier maken ze dan lekkere producten van. Deze druivenjam is heerlijk op een boterham met kaas of bij een kaasplankje met rode port, maar ook prima te gebruiken voor gebak of taart! Door te variëren met druivensoorten krijg je diverse soorten heerlijke jam!
Ingrediënten voor 2-3 potten:
Verder heeft u een pan met dikke bodem, een zeef en drie grote, goed schoongemaakte jampotten nodig.
Bereidingstijd: 60 min.
1. Was de druiven. Doe ze in de pan en zet op middelhoog vuur terwijl je goed blijft roeren. De druiven zullen nu openbarsten en het druivensap komt vrij. Als de druiven zacht zijn doe je alles in de zeef en vang het druivensap op.
2. Druk met een lepel al het sap uit de pulp.
3. Weeg het sap zodat je weet hoeveel suiker je moet toevoegen. Deze verhoudingen staan aangegeven op het pak geleisuiker.
4. Doe dan het druivensap weer terug in de pan en voeg de suiker, citroensap, een flinke slok rode port en de kaneel toe.
5. Laat dit op zacht vuur ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen totdat de jam iets is ingedikt.
6. Giet de jam in jampotten, draai de deksel erop en laat ze omgekeerd 5 minuten staan. Keer ze dan weer om en laat de jam helemaal afkoelen. Bewaar op een donkere koele plek.
Door: Het Westlands Museum
Proef deze oerhollandse andijviestamppot!
Ingredienten:
Gerecht voor 2 personen, binnen 40 minuten op het bord.
Bak de spekjes tot ze goudbruin kleuren en het meeste vet eruit gesmolten is. Bewaar het spekvet en de spekjes.
Kook de aardappelen gaar in ca. 20 minuten.
Verwarm de melk in een pannetje, voeg toe aan de aardappelen en stamp het geheel tot een smeuïge puree. Voeg een klontje boter toe, roer de andijvie erdoor en de helft van de spekjes met het spekvet. Laat 5 minuten doorwarmen op het vuur; niet te lang want de andijvie moet knapperig blijven. Niet te kort, want koude stamppot is niet lekker. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Schep over in een wijde schaal en bestrooi met de rest van de spekjes. Serveer met het stuk vlees er bovenop. Voeg aan het braadvet een scheutje water, zout, peper en een scheutje ketchup toe voor een lekkere jus en schenk dat eroverheen.
Eet smakelijk!
Door: Historische druivenkwekerij Sonnehoeck
Het recept voor 2 potjes pruimenjam.
Ingredienten:
Doe wat water in een pannetje en doe hierin de potjes en deksels die je wilt gebruiken om de jam in te bewaren. Breng het water aan de kook en laat de potjes even meekoken. Dit doe je om ervoor te zorgen dat de potjes goed schoon zijn waardoor je de jam langer kunt bewaren. Als de potjes een paar minuten uitgekookt zijn, haal je ze voorzichtig (!) uit de pan. Laat ze omgekeerd op een theedoek drogen terwijl je verder gaat met het maken van de jam.
Was de pruimen goed en haal de steeltjes er af. Snijd de pruim door en haal de pit er uit.
Doe de pruimen in een steelpannetje met de geleisuiker en het citroensap. Breng dit aan de kook en laat het daarna 10 á 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer het af en toe door met een pollepel. Zet na ca 10 minuten eventueel even de staafmixer op grote stukken pruim. Die komen vanzelf boven drijven. Doe de geleiproef door een paar druppels jam op een bordje te doen. Als je met je vinger er een streep door kunt trekken en die blijft staan (m.a.w. de jam wordt ook iets dikker) dan is de jam klaar.
Schenk de jam in de potjes. Draai de deksel goed dicht en laat ze op hun kop afkoelen.
Eet smakelijk!
Door: Fietsen voor mijn eten
Dankzij 'Fietsen voor m'n eten' maakt Marja de lekkerste gerechten van Westlandse streekproducten. Ze fietst door heel Westland om de verse ingrediënten bij verschillende stalletjes en ondernemers op te halen.
Ingrediënten:
Gebruik 2 uien in plaats van prei, toevoegen naar keuze voor of na het pureren. Of voeg een rode paprika toe om de soep wat pittiger te maken.
Alle ingrediënten zijn in het Westland en omgeving al fietsend langs de weg te vinden, bij stalletjes, kwekerijen, boerderijen en kleine winkeliers. Denk bij de tomaten bijvoorbeeld aan de stalletjes van: