Oogst van de Westlandse Druif; zo gaat dat!

Druiven zijn het icoon van de Westlandse tuinbouw. Deze prachtige teelt onder glas stond aan de oorsprong van de glastuinbouw in Westland. De komende weken worden de duizenden kilo's druiven geoost. Dat is niet alleen een zeer arbeidsintensief proces, het ook een oude traditie die in Westland jaarlijks terugkeert.

Liefde voor de druif

Westlanders zijn bijzonder trots op hun druiven. Tafeldruiven noemen ze ze. Dat is beslist iets anders dan de druiven die je koopt in de supermarkt. Blogster Pauline Schouwenburg ontdekte dat in 2018 toen ze, als inwoner van Rotterdam, de proef op de som nam. In deze aanstekelijke blog lees je haar bevindingen. Eén ding kan ik je vast verklappen; de Westlandse druiven steken met kop en schouder boven de supermarktdruif uit!

Naast de zorgvuldigheid waarmee de druiven geoost worden - zo dient de dauwlaag op de druiven beslist intakt te blijven - is er ook veel aandacht voor de geschiedenis van de Westlandse druif. Wil je meer daarover weten bekijk dan het vlog dat we hier vorig jaar over maakten.

Jaarlijkse oogst

De oogst van de Westlandse druiven is ieder jaar weer spannend. Hoe vroeg of laat valt die in het seizoen? Er wordt ieder jaar reikhalzend uitgegeven naar de oogst en wanneer de eerste druiven te koop zijn.

In de onderstaande video nemen we u mee in de kassen van Themapark De Westlandse Druif (gesloten per 1 jan. 2020) en Druivenkwekerij Nieuw Tuinzigt en krijg je een beeld hoe de oogt in zijn werk gaat.

Themapark de Westlandse Druif

Bij Themapark de Westlandse Druif is de oogst al volop van start gegaan. Waar 100 vrijwilligers tijdens de krenttijd hebben geholpen van 1 april tot half juni, zijn er nu eigenlijk maar 7 personen die kunnen knippen. Knippen is een heel precieze bezigheid en vraagt om een hoop ervaring. Deze 7 knippers oogsten over de periode 70.000 bossen, wat gelijk staat aan 45.000 kilo druiven.

[Themapark De Westlandse Druif is per 1 januari 2020 permanent gesloten. U kunt hier niet langer op bezoek].

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzigt 

Bij Druivenkewkerij Nieuw Tuinzigt beginnen ze binnenkort met oogsten. De druiven zijn op dit moment nog volop aan het doorkleuren en op smaak aan het komen. De reden dat alle enthousiaste kopers nog even moeten wachten? De druivenserres worden niet gestookt! De groei gaat op met de buitentemperatuur. Zelf staan Arnold en Hilde Jansen ook te popelen om weer te mogen beginnen met oogsten. Stiekem heb ik al een druif mogen proeven en ik kan je vertellen, dat smaakt ontzettend goed!! 

 

Datum

woensdag 17 juli 2019

Redactie Westland

afbeelding van Redactie Westland

De redactie schrijft wekelijks nieuwe content om bezoekers te voorzien van informatie en de leukste tips in Westland!