Open Monumentendagen 2019

zaterdag 14 september 2019, 10:00

Open Monumentendag is op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019. De meeste monumenten zijn open van 10:00 – 17:00 uur maar er zijn ook monumenten die op andere tijden open zijn.

Thema

Het thema van de Open Monumentendagen 2019 is ‘Plekken van Plezier’. Aan de hand van dit thema gaat Stichting Monumentaal Westland in samenwerking met het Westlands Museum extra aandacht geven aan – verdwenen – buitenplaatsen.

Fietsroute langs buitenplaatsen

De buitenplaatsen waren in hun tijd voor veel mensen plekken van plezier: zij woonden en werkten vaak in de steden en vonden hun ontspanning in deze buitenplaatsen. Daarom hebben wij in samenwerking met het Westlands Museum een mooie fietsroute samengesteld langs alle voormalige buitenplaatsen maar ook veel monumenten. Bij de informatiepunten in de dorpskernen (zie de flyer) zijn de routebeschrijvingen als bijlage bij de flyer verkrijgbaar. De fietsers krijgen op een aantal plekken een gratis consumptie of snack aangeboden.

Deelnemers 

De monumenten die in de gemeente Westland meedoen aan de Open Monumentendagen zijn te vinden op de website  (klik op Openmonumentendag). Daarnaast is er ook een flyer beschikbaar die breed zal worden verspreid maar die ook is te vinden op de website onder “programma”. Op de website en op de flyer staat ook aangegeven welk monument in een dorpskern fungeert als een informatiepunt. Bij een informatiepunt is uitgebreide informatie beschikbaar over de deelnemende monumenten in die dorpskern.

Hop-on hop-off busjes

Natuurlijk zijn veel monumenten en buitenplaatsen prima per fiets bereikbaar maar voor degenen die niet kunnen of willen fietsen rijden er dit jaar voor het eerste op zaterdag 14 september 2019 ook vier hop-on hop-off busjes. Deze rijden vanaf 11.30 uur door het Westland. Het vervoer is gratis en het is mogelijk om op diverse opstappunten in of uit te stappen. De mensen kunnen de reis onderbreken om een monument te bezoeken en vervolgens weer op de bus stappen om naar het volgende monument te gaan. De bussen rijden de hele dag en we hopen op deze manier de mensen een fijne dag te bezorgen.”