duinen in het Westland op een stormachtige dag in het Nationaal Park Hollandse Duinen

Week van Nationaal Park Hollandse Duinen

25 sept t/m 3 okt

Week van Nationaal Park Hollandse Duinen 2021

foto: Danny Taheij

Ontdek Nationaal Park Hollandse Duinen

Ontdek het allemaal tijdens de Week van het Nationaal Park Hollandse Duinen!

Programma Westland

In de week van 25 september t/m 3 oktober 2021 is de ‘Week van Nationaal Park Hollandse Duinen’. Een week vol uitjes, activiteiten en excursies om te ervaren hoe uniek en divers het Nationaal Park Hollandse Duinen is. Het gebied beslaat het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom en het Westland is dus trotse partner van dit gebied.

Kijk hieronder wat er in deze week allemaal te doen is in het Westland.

Surf-workshop Westlandse kust

Golfsurfen is populairder dan ooit. Gelukkig kan dat volop in het Nationaal Park Hollandse Duinen en kunnen zowel beginnende als gevorderde surfers er terecht. Ook de Westlandse kust heeft een aantal van de beste surfspots van Nederland.

Heb jij altijd al eens willen leren golfsurfen? Dat kan tijdens de Week van Nationaal Park Hollandse Duinen! De Dutch Surf Academy organiseert twee surf-workshops voor iedereen die wilt leren surfen of een opfriscursus nodig heeft. De lessen zijn te volgen voor volwassenen en kinderen met een zwemdiploma.

Data:

 • zondag 26 september 13:00-15:00 (max 16 deelnemers)
 • zaterdag 2 oktober 13:00-15:00 (max 16 deelnemers)

Kosten: € 12,50 pp

Locatie:

Surfschool Dutch Surf Academy, Slag Vlugtenburg in ‘s-Gravenzande

Reserveer deze surf-workshop

Varen door het Westland

Wist je dat Westland over een uitgebreid vaarnetwerk beschikt? Ga tijdens de Week van NPHD het water op met Rondvaartbedrijf De Gantel en bekijk en beleef Westland eens van een andere kant! Vaar langs groene oevers, tussen de kassen en langs historische bouwwerken en herkenningspunten. Onderweg wordt uitgelegd wat er rondom te zien is.

Op woensdag 29 september brengt de boot je langs een prachtig groene route vanuit Loosduinen naar de Historische druivenkwekerij Sonnehoeck. Onderwerg voert de route lang het gebied Kraaijestein, de Uithof, door Wennetjessloot en Holle Watering. Na een rondleiding in de druivenkwekerij varen we terug richting Loosduinen.

Op zaterdag 2 oktober varen we een verrassend en afwisselend rondje door Westland vanuit het startpunt in Monster. Onderweg varen we onder andere langs de groene Poelzone, door een historische tankgracht en door Naaldwijk. We sluiten de route af via de Nieuwe Vaart en Gantel weer naar Monster.

Data:

 • VOL! Woensdag 29 september, 13.30-16.00u (max. 17 deelnemers)
 • EXTRA vaartocht: Woensdag 29 september, 10.15-12.45u (gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen)
 • Zaterdag 2 oktober, 13.30-16.00u (max. 23 deelnemers)

Kosten: € 5,- pp

Locatie:

 • 29 september: Marg v. Hennebergweg 2A (Loosduins Museum)
 • 2 oktober: Monster, kade langs KUBO, Havenstraat 51

Reserveer een vaartocht

Courgettesoepfietsen

Fietstocht met Marja van der Ende van Fietsen voor m’n eten langs stalletjes in het Westland om de ingrediënten voor een courgettesoep bij elkaar te fietsen. Tijdens de tocht wordt uitgelegd hoe Marja al jaren al haar eten bij elkaar fietst, en hoe je dit in het Westland kan doen. I.v.m. de coronamaatregelen wordt na de fietstocht dit keer geen soep bereid.

Deze fietstocht heeft een afstand van ongeveer 30 km. Start is om 10.00 uur en eindigt rond 15.00 uur. Regelmatig stoppen we langs de weg om ingrediënten te kopen. In verband met het maximale aantal deelnemers (20 personen) is aanmelden verplicht.

Zelf meenemen:

 • Een bankpas voor consumpties en ingrediënten onderweg en voldoende kleingeld om van alles lekkers langs de weg te kopen: naar schatting €10-15.
 • Een stevige fiets met fietstas(sen) en/of fietsmand.
 • Heb je geen fiets tot je beschikking? Dan kan deze ook gehuurd worden bij Fietsverhuur Westland.
 • Regenkleding indien regen is voorspeld.
  Voorfietser Marja laat zich alleen tegenhouden bij onweer, hagel en vanaf windkracht 8…

Datum:

 • Zaterdag 25 september, 10.00-15.00u (max. 20 deelnemers)

Kosten: € 7,5,- pp

Startlocatie:

Reserveer de courgettesoepfietstocht

Bezoek een kas

Altijd al eens willen weten wat er groeit in de kassen van het Westland? Neem dan een kijkje in de kas van een snijchrysantenkwekerij! Gids Aad Verduijn van Westland Horti Tours vertelt je alles over de moderne wijze van telen in de Westlandse glazen kassen. We volgen het hele proces, vanaf het kleine stekje tot aan prachtig gekleurde bloemen, en laten zien hoe de chrysanten op een effectieve en natuurlijke manier worden geteeld.

De tour is inclusief koffie en thee en aan het eind van de tour krijgen deelnemers een bosje chrysanten mee naar huis!

Datum:

 • VOL! Zaterdag 25 september, 09.30-11.00u (max. 15 deelnemers)
 • Zaterdag 2 oktober, 09.30-11.00u (max. 15 deelnemers)

Kosten: € 5,- pp

Startlocatie:

 • hoort na het reserveren van uw deelname

Reserveer het bezoek aan een kas

Audiotours

Wandel op eigen gelegenheid met een gratis audiotour door verschillende plekken in het Westland, onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Gratis Audiotours

Excursie Zandmotor (volwassenen)

De Zandmotor is een kunstmatig gecreëerd schiereiland, gelegen tussen Den Haag en Westland. Maar waar dient de zandmotor eigenlijk voor? Tijdens de excursie wordt verteld over het pilot-project de Zandmotor, de aanleiding van deze maatregelen (erosie van de kust) en het verloop tot nu toe. In het veld wordt vooral ingegaan op de natuurlijke processen die zich in dit gebied afspelen en deels hebben teruggebracht in dit deel van de kust.

Datum:

 • Woensdag 29 september, 18.00-20.00 uur (max. 20 deelnemers)
 • Zaterdag 2 oktober, 13.00-15.00u (max. 20 deelnemers)

Kosten: € 5,- pp (contant te betalen)

Startlocatie:

 • Rotonde einde Machiel Vrijenhoeklaan, bij entree Vakantiepark Kijkduin

Reserveer de Zandmotor excursie

Excursie strandjutten / zeeleven (kinderen)

De Zandmotor is een gebied met veel dynamiek. Het zand verwaaid en verspoelt er in de loop der jaren. De natuur heeft hier veel baat bij, want veel soorten dieren vinden in dit steeds veranderende landschap een plek als leefgebied of om voedsel te zoeken.
Tijdens deze excursie onderzoeken kinderen met behulp van netjes het zeeleven in de baai op de Zandmotor.
Bij minder weer ligt de focus van de excursie op strandjutten, want het aanspoelsel op het strand geeft veel aanwijzingen naar het leven onder de zeespiegel

Datum:

 • Woensdag 29 september, 15.30-17.30 uur (max. 15 deelnemers, begeleiding van een ouder verplicht)
 • Zaterdag 2 oktober, 10.00-12.00u (max. 15 deelnemers, begeleiding van een ouder verplicht)

Kosten: € 5,- pp (contant te betalen)

Startlocatie:

 • Rotonde einde Machiel Vrijenhoeklaan, bij entree Vakantiepark Kijkduin

Reserveer de excursie strandjutten / zeeleven

Volledige programma NPHD

Ook elders in het Nationaal Park Hollandse Duinen is in de ‘Week van NPHD’ van alles te doen. Klik op de knop voor alle informatie.

Website NPHD

beginnende kitesurfers oefenen bij de Zandmotor in ondiep watern bij Strandopgang Molenslag in het Westland

Slag Watertoren

Slag Watertoren

foto: Bezoek Westland

Slag Watertoren

Op dit strand heb je een waanzinnig uitzicht over de Zandmotor. Het is tevens een geliefde plek voor vele (beginnende) kitesurfers, omdat het ondiep water is. Daarnaast bevindt zich aan de rechterkant van de standopgang een naaktstrand (vanaf strandpaal 108,50).

Slag Watertoren

Slag Watertoren ligt in duingebied Solleveld. Het is een prachtig gebied om te wandelen op de grens van Den Haag en het Westland.

Bereikbaarheid

Slag Watertoren is net als het Schelpenpad ook alleen op de fiets of al wandelend goed bereikbaar. Het strand is per auto vrijwel onbereikbaar (2 km lopen). Er zijn fietsparkeerplekken aanwezig.


Danny Taheij

Kust

foto: Danny Taheij

Danny is een fantastische natuurfotograaf en bijna elke dag aan de Westlandse kust te bekennen. Hij vertelt je graag over zijn passie!

Over Danny

Ik ben Danny Taheij, 44 jaar en een natuurfotograaf. Mijn passie voor de natuur is begonnen in mijn jeugd, ik heb het altijd al heerlijk gevonden om in de natuur te zijn, er is namelijk altijd van alles te beleven!

Mijn ouders zijn ook natuurliefhebbers en namen ons vroeger al mee naar het strand. De hond mocht ook vaak de hond mee! Ik vond het als kind heerlijk om met het zand te spelen, maar schelpen zoeken vond ik het leukst van zeesterren, schelpen tot grote slakkenhuizen!

Mijn grootste passie heb ik voor de kust, de kust van Westland loopt van Kijkduin tot en met Hoek van Holland, hierin heb je mooie duinen, natuurgebied Solleveld, de Dixhoorndriehoek, de Zandmotor, natuurgebied de Banken, het strand en nog veel meer.

De Banken is mijn favoriete plek, hier zijn veel vogels te vinden!

Bij de Banken zijn er vogels die er jaarrond leven, maar ook trekkende vogels die komen eten en weer gaan. Ik vind dat mooi om vast te leggen in foto’s.

Als ambassadeur van De Zee Kust Westland ben ik veelvuldig te vinden aan onze mooie kust, van zonsopkomsten tot zonsondergangen, vogels en andere flora en fauna, maar ook met stormen!

Bekijk mijn foto’s wekelijks op Twitter.

Profielfoto: Thierry Schut

Stel je vraag


  twee lifeguard medewerkers van de Reddingsbrigade 's-Gravenzande patrouilleren per fiets op het strand van het Westland

  Reddingsbrigades Westland

  Reddingsbrigades in het Westland

  foto: Reddingsbrigade 's-Gravenzande

  Veilig naar het strand

  Een dag ontspannen aan de kust, actief watersporten of een stevige wandeling maken? Op het strand is voor iedereen wel iets te doen! Maar een gevaar schuilt in een klein hoekje, daarom geven de Westlandse Reddingsbrigades graag wat tips voor een veilig dagje strand.

  Belangrijke info

  Wat betekenen bijvoorbeeld de vlaggen die je ziet wapperen op het strand? Hoe herken je een mui en wat moet je doen als je er onverhoopt toch in terechtkomt? Waar moet je aan denken als je met jonge kinderen naar het strand gaat? Het antwoord op deze en andere vragen vind je op deze website. Samen zorgen we ervoor dat iedereen kan genieten van een mooie, maar vooral veilige dag aan het strand.

  10 Tips

  De gezamenlijke reddingsbrigades van ‘s-Gravenzande en Monster willen graag dat je op een veilige manier geniet op het strand en in zee. Daarom hebben ze 10 tips voor je op een rijtje gezet. Je lees deze tips op de website ‘Veilig naar het strand.’

  Handig om te weten: in de periode van 15 mei tot en met 15 september zijn de ’s-Gravenzandse en de Monsterse Reddingbrigade iedere zaterdag en zondag aanwezig op het strand. In de zomervakantie zijn de lifeguards dagelijks aanwezig.

  logo van de Westlandse campagne 'Veilig naar het strand' van de gezamenlijke reddingsbrigades van 's Gravenzande en Monster

  Reddingsbrigades

  De reddingsbrigade zorgt voor de strandveiligheid van de Westlandse kust. Zo kun je veilig genieten van zee, zon en water in het Westland.

  Klik op de onderstaaande knoppen voor meer informatie over de Westlandse reddingsbrigades in ‘s-Gravenzande en in Monster.

  Reddingsbrigade 's-GravenzandeReddingsbrigade Monster

  duinen bij strandopgang Arendsduin aan de kust in het Westland met de laatste avondzon die op de duinen schijnt

  Slag Arendsduin

  Welkom op Slag Arendsduin

  foto: Danny Taheij

  Een leeg strand met prachtig duinlandschap

  Om Slag Arendsduin in ‘s-Gravenzande te bereiken, fiets je een stuk door het prachtige duinlandschap van het Westland naar het strand. Het strand is heerlijk rustig en er bevinden zich geen strandtenten. Breng een picknickmand en een handdoek mee en kom tot rust. Honden zijn hier toegestaan.

  Arendsduin

  Ontdek de rust en de ruimte van Slag Arendsduin. Je moet wat moeite doen om hier te komen, maar dan kan je ook echt genieten van een rustig strand, waar je een heerlijk plekje voor jezelf kunt vinden. Picknickmand mee en je hebt een fijne ouderwetse stranddag.

  Bereikbaarheid

  Slag Arendsduin is alleen lopend of per fiets bereikbaar.

  Bereikbaarheid

  winkeltje met stranditems aan het begin van het strand bij Slag Vlugtenburg in het Westland

  Slag Vlugtenburg

  Welkom op Slag Vlugtenburg

  foto: Bezoek Westland

  Ontsnap en ontspan op Slag Vlugtenburg

  Op Slag Vlugtenburg viert het ‘laidbackgevoel’ hoogtij, samen met op en top genieten. Rust. Een lege agenda. Geen prikkels. Doen waar je zin in hebt. Zon, zee, zand. Surfen, yoga of hardlopen? Smakelijk eten, iedere dag ergens anders! Omringd met de natuur van Nationaal Park de Hollandse Duinen.

  groep cursisten op het strand tijdens een les golfsurfen van Dutch Surf Academy in het Westland

  Dutch Surf Academy

  Bij Dutch Surf Academy krijg je surfles van Nederlands surfkampioenen Erik Ringelberg en Kaspar Hamminga. Ontdek dat ook jij kunt surfen.

  Lees meer

  Terras van strandtent Elements Beach met balinese parasol , teakhouten terrastafel en de zee in de achtergrond aan het Westlandse strand

  Strandtent Elements Beach

  Hippe en relaxte strandtent waar ze liefst plantaardig en duurzaam koken.

  Lees meer

  houten schommel op het strand bij Strandtent De Pit inn het Westland op een zonnige dag met in de achtergrond mensen die genieten van een feestje aan het strand

  Strandtent De Pit

  Bij strandtent De Pit staan een relaxte sfeer, genieten van zon en zee, een fijn deuntje op de achtergrond en heerlijke pizza's uit de houtoven centraal.

  Lees meer

  Beleef Slag Vlugtenburg

  Slag Vlugtenburg is een ideaal strand voor een dagje weg en een strandvakantie in eigen land.

  Bereikbaarheid

  Kom, als dat kan liefst per fiets naar het strand. Als je met de auto komt, vind je via de knop hieronder de parkeerinformatie.

  Parkeerinformatie

  Moments Beach strand westland voorjaar terras strandtent slag Vlugtenburg kust

  Strand

  Volop genieten van een dagje strand in het Westland

  foto: Moments Beach

  Ontdek alle mogelijkheden van het Westlandse strand

  Voor een dagje weg of een vakantie aan de kust in eigen land, kan je uitstekend terecht in het Westland. Acht kilometer strand, tussen Hoek van Holland en Kijkduin, biedt voor elk wat wils: rust en ruimte, gezellige familiestranden, sportieve groepsactiviteiten en de fantastische leegte van de Zandmotor.

  Het ideale dagje strand vind je aan de Westlandse kust.

  Ontdek de 8 verschillende stranden in het Westland.

  Dagje strand? Met 8 verschillende strandopgangen vind ook jij het perfecte strand. Zoek je de gezelligheid op van leuke strandtenten of juist de stilte en leegte om te wandelen? Wat je ook zoekt op het strand: het Westland heeft het.

  Sportieve groepsuitjes op het strand en op zee

  Ben je minder van een hele dag ‘plat op je buik’ en ben je meer een ‘doener’, dan heeft het Westlandse strand je van alles te bieden. Kies samen met je vrienden, familie of collega’s voor 1 van de vele groepsuitjes.

  Groepsuitjes op strand & zee

  En dit ... is de Westlandse kust!

  De kust wordt gekenmerkt door een prachtig duinlandschap, sportieve activiteiten op het strand én in het water en uiteraard vind je er hele leuke strandtenten.

  Alle strandtenten in het Westland

  Ontbijt, lunch, borrel en diner op het strand. Bij deze strandtenten heb jij een heerlijke dag.

  Strandtenten aan zee

  Nationaal Park Hollandse Duinen

  De duinen in het Westland liggen in een van de Mooiste natuurgebieden van Nederland, namelijk Nationaal Park Hollandse Duinen. Een natuurgebied voor echte duin- en strandliefhebbers!

  Nationaal Park Hollandse Duinen

  Strandbezoek voor mindervaliden

  Bij strandopgang Strandweg in Ter Heijde zijn in het zomerseizoen extra voorzieningen beschikbaar voor mindervaliden. Zo is er een pad op het strand dat loopt tot de vloedlijn. Ook zijn er 2 strandrolstoelen en een ‘strandrups’ waarmee mindervaliden een rit kunnen maken over het strand.

  Slag Strandweg

  Overnachten aan de kust

  Bij een echte strandvakantie wil je op loopafstand van het strand slapen. Kies voor een safaritent, pipowagen op het strand, een chalet, luxe bungalow of fijn hotel.

  Overnachten aan de kust

  Strandveiligheid

  De Reddingsbrigades van ‘s-Gravenzande en Monster zorgen voor de strandveiligheid langs de Westlandse kust.

  Veilig naar het strand

  Hou het strand schoon, ga strandjutten!

  Hou het Westlandse strand schoon! Ruim je eigen afval op, maar pak ook eens een jut-tas en draag bij aan het schoonhouden van het strand waar jij graag komt. Hoe? Lees hier verder.

  Lees meer

  Ook goed om te weten

  Ga je een dagje naar het Westlandse strand, dan is deze info ook goed om te weten.

  westlandse kust zon zee duinen danny taheij

  Wandelen langs de Westlandse kust

  Wandelen en uitwaaien langs de Westlandse kust: daar is iedereen wel eens aan toe. Geniet van het uitzicht en het geluid van de golven.

  Lees meer

  luchtfoto van de Zandmotor bij de kust van Monster met een leeg strand een binnenmeer

  Zandmotor

  De Zandmotor ligt voor de kust bij Monster. Het is een walhalla voor kust- en wadvogels en met een beetje geluk duikt er een zeehond op!

  Lees meer

  parkeerplaats vol met geparkeerde auto's aan het strand in het westland

  Parkeren aan de Westlandse kust

  Kom met je de auto naar de Westlandse kust, dan vind je hier informatie over hoe en waar je kunt parkeren bij de verschillende strandopgangen.

  Lees meer


  westlandse kust zon zee duinen danny taheij

  Wandelen langs de Westlandse kust

  Wandelen langs de Westlandse kust

  foto: Danny Taheij

  Blik op oneindig en je hoofd vol in de wind

  Heerlijk uitwaaien langs de Westlandse kust: daar is iedereen op zijn tijd wel aan toe. Even geen drukte, maar uitzicht, het geluid van de golven en de wind en her en der een vogel of een verdwaalde zeehond. Laat je verleiden door ons prachtige strand en eindig je wandeling in 1 van de gezelligs strandtenten voor een kop koffie, een heerlijke lunch of een mooi diner bij zonsondergang.

  Duin- en strandwandeling

  Wandel vanaf Ter Heijde mee met deze audiotour over het Westlandse strand richting de Zandmotor en terug door de duinen.

  Duin- en strandwandeling

  Spot deze 8 dieren langs de Westlandse kust

  Langs de Westlandse kust, in Nationaal Park Hollandse Duinen, worden het hele jaar door verschillende dieren in de duinen gespot. Lees in deze blogpost waar en wanneer je welke dieren tegen kunt komen!

  Lees meer

  Nationaal Park Hollandse Duinen

  De duinen in het Westland liggen in een van de Mooiste natuurgebieden van Nederland, namelijk Nationaal Park Hollandse Duinen. Een natuurgebied voor echte duin- en strandliefhebbers!

  Nationaal Park Hollandse Duinen

  10x bijzondere vogels die je langs de kust kunt spotten

  De Westlandse kust is een uniek duingebied voor vogelliefhebbers. Bovendien is het een onbekend deel van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

  Lees meer

  Strandtenten

  Strandtenten in het Westland zijn een heerlijk startpunt, tussenstop of eindpunt van je strandwandeling.

  Gezellige strandtenten