Pracht en praal: buitenplaatsen in het Westland in de Gouden Eeuw

In het Westlands Museum is een zeer bijzondere expositie over ‘Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw’ te bezichtigen. Het geeft een beeld van de tijd dat de stedelijke elite het platteland ontdekte en er megalomane huizen ging bouwen. Kleine paleizen die in de loop der tijd helaas grotendeels verdwenen zijn.

Westland als toevluchtsoord voor de rijken

De buitenplaatsen dienden als toevluchtsoord voor de zomermaanden, omdat er dan een enorme stank in de stad hing. Al het huisvuil werd immers in de grachten gegooid. Met de familie en de hele huishouding kwam men daarom in juni naar het buitenhuis en verbleef daar gedurende enkele maanden. Rondom de huizen lagen grote barokke tuinen die men gebruikte voor spel en wandelen. Maar ook werden familie en vrienden uitgenodigd om hen mee te laten genieten van alle pracht en praal.

De tentoonstelling laat zien hoe de buitenplaats aan het begin van de 17e eeuw opkwam als herenkamer op de pachtboerderijen, en evolueerde tot de lusthoven aan het eind van die eeuw. Van een van die lusthoven, Zuidwind in ’s-Gravenzande, is een grote maquette te zien in de expositie, die op basis van nieuwe kennis is gereconstrueerd.

Topstukken in bruikleen

Topstukken zijn in bruikleen gegeven door onder andere het Koninklijk Huisarchief (koninklijk speelgoed), de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (meubilair voor de stijlkamer), Paleis het Loo en Kasteel-museum Sypesteyn (17e eeuws servies). Een heel bijzonder object is het rariteitenkabinet, een verzameling zeldzame en exotische voorwerpen die een buitenplaatseigenaar graag aan zijn gasten liet zien.
Ook rondom het museum is er volop aandacht voor het thema buitenplaatsen. Er is een barokke tuin ingericht, een oranjerie-tuin met tien exotische planten die op Paleis Honselaarsdijk voorkwamen, en er is een menagerie, een verblijf voor exotische vogels.

Activiteiten rondom Westland en de Gouden Eeuw

Om de sfeer van de Gouden Eeuw te ervaren organiseert het museum gedurende het jaar veel activiteiten, waaronder workshops, proeverijen, fietsexcursies en lezingen.

De komende tijd zijn er nog de volgende activiteiten:

Kijk voor meer informatie op www.westlandsmuseum.nl.

 

Datum

woensdag 25 september 2019

Redactie Westland

afbeelding van Redactie Westland

De redactie schrijft wekelijks nieuwe content om bezoekers te voorzien van informatie en de leukste tips in Westland!