Snertfietsen langs Westlandse stalletjes

Waar koop je de lekkerste ingrediënten voor een heerlijke erwtensoep? Bij stalletjes en winkels langs de weg in Westland natuurlijk. Marja vertelt je waar zij haar erwtensoep bij elkaar fietst.

Bekend van TV: Binnenstebuiten Snertroute Westland (11 jan 2019)

Snertfietsen!

Fiets je mee?

Op zaterdag 19 januari en 9 februari 2019 gingen we Snertfietsen langs Westlandse stalletjes om de ingrediënten van Sylvia’s snert bij elkaar te fietsen bij Het Blauwe Hek, ‘Boer Pait’ en Slagerij Zwaard en na het fietsen bij Sylvia zelf aan te schuiven om haar snert te eten, onder het genot van het peulvruchtenverhaal van Martin Jonas. Na het fietsen werd de Snert geserveerd!

Bezoek haar website voor meer informatie en inschrijving.

Snertfietsen

Snertfietsen langs Westlandse stalletjes

Hoewel dit najaar (2018) de temperatuur ons nog steeds aan de zomer doet denken, geeft de grond bij ‘Boer Pait’ (Peter) op het Maasdijkse land en bij de Westlandse tuinders met koude kas ons weer de groenten voor in de erwtensoep.

Nostalgie

“Ik proef nog de smaak van die verse erwten van mijn vader,” hoor ik mijn moeder zeggen als ik haar vertel dat ik mijn snert bij elkaar wil gaan fietsen langs de weg. Mijn opa Piet Bassie was een Zeeuw die op jongvolwassen leeftijd naar Westland verhuisde om in de kassen te komen werken. Hij is er nooit meer weg gegaan. De liefde voor mijn oma, en later zijn zeven kinderen en vele (achter)kleinkinderen én het Westlands mannenkoor, hielden hem hier. Hij bleef tot zijn dood een echte Westlandse tuinder, in ’s-Gravenzande. En mijn moeder’s erwtensoep… die heb ik pas kunnen evenaren toen ik (bijna) alles vers bij de Westlandse stalletjes ging kopen.

Terug naar die lekkere erwtensoep uit (groot)moeders tijd. Uit welke ingrediënten bestaat de Westlandse snert en waar kun je ze langs de weg bij elkaar fietsen? En hoe maak je de soep klaar? Je vindt alle adressen en instructies hieronder.

Spliterwten

Het telen en doppen van die erwten is echt een monnikenwerk en er is een grote hoeveelheid peulen nodig om een maaltje erwten te doppen dat voldoende groot is voor erwtensoep. Een van de redenen waarom de erwten zelf niet meer in Westland geteeld worden, die bewerkelijkheid.

Martin Jonas uit het Westlandse De Lier weet daar alles van. Hij importeert gedroogde peulvruchten vanuit het buitenland en verpakt en verkoopt ze aan allerlei winkels, vanuit het familiebedrijf in Strijen.

De spliterwten van Lierenaar Jonas zijn in Westland te koop bij:

 • Arie’s groentekraam, op de volgende plaatsen en tijden:
  • Maandagmiddag: Parkeerplaats V.V. Lyra, Veilingweg 26, De Lier
  • Dinsdagmorgen: Weekmarkt De Lier, Parkeerterrein Kerklaan, De Lier
  • Donderdagmiddag: bij Slagerij De Bruin, Heulstraat 26, De Lier
  • Zaterdagmorgen: Burg. Van Doornlaan 1E, De Lier

Winterpeen, knolselderij, uien en prei

De andere groenten voor in de erwtensoep zijn wel vers langs de weg te krijgen, bij verschillende schuren waar nog door boer of tuinder zelf op het land of in de kas geteeld wordt, of uit de buurt wordt ingekocht. In het recept van snertexpert Sylvia Simons staan winterpenen, uien, prei en knolselderij als overige groenten vermeld.

De adressen van die leuke plekjes die ook in de winter (soms op beperkte tijden) open zijn, vind je hier:

 • Peter Hoogendonk (‘Boer Pait’), Polderhaakweg 29, officieel in Hoek van Holland, op de rand met het dorp Maasdijk.
 • Zorgkwekerij Mil Maasdijk, Lange Kruisweg 4, Maasdijk
 • Mijnie van der Knaap, Dwarshaak 30, Hoek van Holland (tegen de Bonnenpolder, vlakbij het Staelduinse Bos)
 • Kleine Achterweg 7, Naaldwijk
 • De Boeregoed Farmshops, in Westland te vinden bij:
  • Tuincentrum De Carlton, Naaldwijkseweg 257, ’s-Gravenzande
  • Tuincentrum Boers, Maasdijk 166, Maasdijk
 • Koornneef Versmarkt, heeft twee buurtwinkels:
  • Koningin Wilhelminastraat 1, ’s-Gravenzande
  • Dingemans van de Kasteeleplein 2, ’s-Gravenzande
 • De Vitaminetuin, Hoofdstraat 58, De Lier

Stalletje langs de weg

Vlees

In erwtensoep mag vlees natuurlijk niet ontbreken. In het recept van Sylvia staan hamlappen, spekblokjes en rookworst vermeld. Natuurlijk vind je in iedere kern van Westland wel een of meer goede slagerijen. Twee bijzondere daarvan wil ik even uitlichten:

 • Keurslager Piet van den Berg, Molenstraat 20 in Monster: met GOUD bekroond

Tijdens de jaarlijkse rookworstkeuring door de Keurslager jury in september 2018 is de rookworst van Piet als beste uit de test gekomen. Al sinds 1957 wordt bij deze slager het familierecept gebruikt om de rookworst te maken. En met een gouden resultaat dus…

 • Zwaard Slagerij & Traiteur, Hoofdstraat 66B in De Lier
  Ook Geertjan Zwaard maakt de rookworsten, in varkens- en rundervariant, zelf. Tijdens het Snertfietsen door het Westland, de fietstochten ik deze winter organiseer, krijgen we bij Zwaard te zien hoe deze rookworsten gemaakt worden. Snertfiets je mee?

Roggebrood

Bij de erwtensoep hoort natuurlijk ook roggebrood (met spek dat je weer bij een van de vermelde slagerijen meteen mee kunt nemen). Bij Zorgbakkerij Het Blauwe Hek, Oranjesluisweg 20 in Naaldwijk, wordt biologisch roggebrood op bestelling gemaakt. Verder is Westland rijk aan een groot aantal ambachtelijke bakkerijen, die al van generatie op generatie zijn overgegaan. Voorbeelden van echte Westlandse bakkers waar je roggebrood kunt halen, zijn:

 • Bakkerij Vreugdenhil (sinds 1923), Willem III straat 27 in Maasdijk
 • Bakkerij Van Malkenhorst (sinds 1932), Geestweg 48 in Naaldwijk en Voorstraat 79 in Poeldijk
 • Bakkerij Van den Berg (sinds 1879), winkels in Naaldwijk, De Lier, ’s-Gravenzande, Maasdijk, Monster en Poeldijk

Biologisch of vegetarisch?

Wil je jouw erwtensoep maken van biologische geteelde ingrediënten of met vegetarische rookworst? Dan kun je terecht bij Biefit Gezondheidswinkel (Geestweg 56 in Naaldwijk). Ook de bouillonblokjes zonder gistextract (E621, smaakversterkers) en zonder suiker kun je bij Cindy van de Biefit halen. Een nog bewustere keuze om die snert zo gezond mogelijk te fabriceren.

Syl’s snertrecept

Hierboven noemde ik snertexpert Sylvia Simons al. Zij heeft een heel leuk winkeltje, Santé Holland (Oudecampsweg 29 in De Lier). Sylvia verkoopt daar onder andere zelfgemaakte jams en chutneys van fruit uit eigen tuin, maar ook de erwtensoep van het door haar verstrekte recept. Dus als je echt geen zin of tijd hebt om te koken, kun je de snert bij haar kopen. Haar winkeltje is geopend op vrijdagmiddag en zaterdag overdag.

Snertfietsen

Datum

maandag 5 november 2018

Marja van der Ende

afbeelding van Marja van der Ende

Marja van der Ende is de oprichtster van Fietsen voor m'n Eten. Ze bezoekt elke week de stalletjes langs de weg in Westland.