Hou het strand schoon en ga strandjutten!

Pak een Jut-tas

Wat als bezoekers van het strand allemaal een beetje afval op zouden ruimen tijdens wandeling? Dan is het strand zo schoon!

​Het initiatief van de Grondstofjutters biedt een aanpak waarin strandbezoeker, strandpaviljoen en gemeente dagelijks en op positieve manier samenwerken aan een schoon strand. Om zwerfafval te verminderen – en waar mogelijk – grondstoffen terug de economie in te brengen. Kom je ook graag op het strand en zie jij ook zwerfafval? Help dan mee het Westlandse strand schoon te houden!

Hoe werkt het?

Veel mensen willen graag afval meenemen tijdens hun strandwandeling, alleen weten ze niet waar ze het kunnen achterlaten. In de Grondstofjutters-aanpak worden wandelaars uitgenodigd een handige en mooie jut-tas om te hangen. Deze tassen zijn te leen bij alle strandpaviljoens in het Westland. Bij inlevering van een volle jut-tas bij het strandpaviljoen, krijgt de jutter koffie, taart of een ijsje als bedankje. Hiermee ontstaat een sympathiek ruilsysteem waarin tijd/moeite met wat lekkers wordt uitgewisseld. Een deel van het gejutte materiaal wordt grondstof voor nieuwe producten. Dankzij jou houden we het strand schoon! Goed bezig!

Bij deze strandtenten pak je een juttas

Goed om te weten

Het zal even zoeken zijn voor paviljoens of, en hoe, zij dit jaar mee kunnen doen met Grondstofjutters. Mogelijk worden de tassen alleen buiten uitgeleend en word je gevraagd zelf je tas te legen. En, #supportyourlocals want van wandelen krijg je trek! Dus ga naar je favoriete paviljoen, lever de tas in en bestel er ook iets lekkers.

Kom jutten & blijf veilig! 
Er ligt helaas genoeg te jutten op de stranden. Zo blijf je veilig:

  • Gebruik handschoenen of een knijper
  • Leeg zelf je tas en hang deze weer op; reduceer hiermee het contact met medewerkers van het paviljoens
  • Was altijd je handen goed na afloop
  • Houd voldoende afstand als je aan het jutten bent
  • Geniet lekker van de zee, het strand, de zon en het jutten – dat draagt zeker bij aan je gezondheid!

Plasticvrije terrassen

Jutters vinden vaak sigarettenpeuken, een item waarvan nauwelijks bekend is dat het van plastic gemaakt is en wat maar liefst 8 liter water vervuilt! Ook worden veel wegwerpbekers, rietjes en roerstaafjes aangetroffen.

Single-Use-Plastics, ofwel wegwerpplastic is licht van gewicht en waait makkelijk weg. Producten als rietjes, honingstaafjes, melkcupjes, thee- en koekjesverpakkingen komen ze ook vaak tegen als zwerfafval in de natuur. Om dit tegen te gaan weren steeds meer ondernemers wegwerpplastic van hun terras. In gemeente Westland zijn verschillende paviljoens op en aan de stranden bezig met een transitie naar een Plasticvrij Terras (zie ook www.plasticvrijterras.com). Zo zijn Strandtent Elements Beach en Strandtent De Pit al goed bezig.