Hou het strand schoon en ga strandjutten!

Westland heeft ‘zeer schoon strand’: vier sterren en een 8,8

Het Westlandse strand behoort tot de schoonste stranden van Nederland. Bij de Schoonste Strandverkiezingen, georganiseerd door Strand Nederland en Rijkswaterstaat, kreeg Westland vier sterren en een 8,8. Daarmee staat het Westlandse strand sinds 2022 te boek als een ‘zeer schoon strand’.

Tijdens deze verkiezingen wordt in meerdere inspectieronden gekeken hoe goed de parkeerterreinen, de strandopgangen, de strandpaviljoens en het strand worden schoongehouden. Het Westlandse strand wordt gewaardeerd met een 8,8. Daarmee krijgt het vier sterren.

Hou het strand schoon

Wat als bezoekers van het strand allemaal een beetje afval op zouden ruimen tijdens wandeling? Dan is het strand zo schoon!

​Het initiatief van de Grondstofjutters biedt een aanpak waarin strandbezoeker, strandpaviljoen en gemeente dagelijks en op positieve manier samenwerken aan een schoon strand. Om zwerfafval te verminderen – en waar mogelijk – grondstoffen terug de economie in te brengen. Kom je ook graag op het strand en zie jij ook zwerfafval? Help dan mee het Westlandse strand schoon te houden!

Pak een JUT-tas

Veel mensen willen graag afval meenemen tijdens hun strandwandeling, alleen weten ze niet waar ze het kunnen achterlaten. In de Grondstofjutters-aanpak worden wandelaars uitgenodigd een handige en mooie jut-tas om te hangen. Deze tassen zijn te leen bij alle strandpaviljoens in het Westland. Bij inlevering van een volle jut-tas bij het strandpaviljoen, krijgt de jutter koffie, taart of een ijsje als bedankje. Hiermee ontstaat een sympathiek ruilsysteem waarin tijd/moeite met wat lekkers wordt uitgewisseld. Een deel van het gejutte materiaal wordt grondstof voor nieuwe producten. Dankzij jou houden we het strand schoon! Goed bezig!

Hier pak je een jut-tas

Goed om te weten

Combineer jouw wandeling of bezoek aan het strand met het jutten. Er ligt helaas genoeg te jutten op de stranden.

  • Haal de tas op in één van de strandtenten (in de winter is The Coast geopend)
  • Gebruik handschoenen of een handknijper/prikker tijdens het jutten
  • Was altijd je handen goed na afloop
  • Maak een foto met #grondstofjutters #bezoekwestland 😉
  • Lever de volle tas in en verdien iets lekkers!

Plasticvrije terrassen

Jutters vinden vaak sigarettenpeuken, een item waarvan nauwelijks bekend is dat het van plastic gemaakt is en wat maar liefst 8 liter water vervuilt! Ook worden veel wegwerpbekers, rietjes en roerstaafjes aangetroffen.

Single-Use-Plastics, ofwel wegwerpplastic is licht van gewicht en waait makkelijk weg. Producten als rietjes, honingstaafjes, melkcupjes, thee- en koekjesverpakkingen komen ze ook vaak tegen als zwerfafval in de natuur. Om dit tegen te gaan weren steeds meer ondernemers wegwerpplastic van hun terras. In gemeente Westland zijn verschillende paviljoens op en aan de stranden bezig met een transitie naar een Plasticvrij Terras (zie ook www.plasticvrijterras.com). Zo zijn Strandtent Elements Beach en Strandtent De Pit al goed bezig.