Van tomatensoep tot snoeptomaten: 7 stalletjes in Westland

Tomaten zijn hét streekproduct van het Westland. Van kleine besjes tot grote vleestomaten en alle formaten, kleuren en smaken die daar tussen zitten: bij de Westlandse tuinders kun je ze allemaal vinden. Hier vind je 7 stalletjes met soep- en snoeptomaten. 

Over de tomaat

Als voorfietser van ‘Fietsen voor m’n eten – Westland’ fiets ik elke week wel ergens een voorraad tomaten bij elkaar. Het is in het Westland ook gebruikelijk dat je, zodra je de leeftijd bereikt om te mogen werken, in ‘de tuin’ gaat werken, oftewel in de kassen. Zo heb ik ook tomaten geplukt in mijn jeugd bij verschillende tomatentuinders. Tegenwoordig is veel veranderd in de technieken van telen en plukken, maar een ding is onveranderd gebleven: de geur van de tomatenplant die je neus binnendringt zodra je een tuinderslaantje op fietst.

Met tomaten kun je culinair en decoratief van alles doen. Zelf heb ik altijd een schaal snoeptomaatjes op tafel staan zo voor het grijpen en ook daarin zijn er inmiddels vele verschillende varianten te vinden. Onlangs bezocht ik een 24-uursautomaat waar ik een bakje tomaten kocht in zo ongeveer alle kleuren van de regenboog: van geel tot groen (wel rijp) tot donkerpaars en stuk voor stuk een eigen smaakbeleving. En wist je dat tomaten heel gezond zijn door de stof Lycopeen die een natuurlijke beschermer tegen schadelijke zonnestralen is en zelfs toegedicht wordt aan het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. (Bron: ‘Tomaten: een superfood’ en ‘Vijf redenen waarom tomaten gezond zijn’)

Afgekeurd, niet getreurd

Veel tomatenstalletjes bieden tomaten aan die afwijken van de norm en die daarom afgekeurd worden in de supermarkt. Onlangs werden om die reden nog zes miljoen snoeptomaatjes gratis weggegeven bij een Westlands bedrijf, omdat ze door de warmte deze zomer snel te rimpelig zouden zijn. (Lees: ‘Zes miljoen snacktomaatjes gratis af te halen…’)

Zelf heb ik totaal geen probleem met afgekeurde groenten en fruit. De smaak is even lekker en als het verwerkt is in een soep of saus, is de vorm totaal niet belangrijk meer. Een plekje of deukje is zo weggesneden. Met deze snavel-tomaat had ik overigens onlangs wel moeite om hem te ‘slachten’…. Maar, omdat ik zwaar tegen verspilling van eten ben, is het me toch gelukt.

Tomatensoep en snoep: 7x leuke tomatenstalletjes in het Westland

Hieronder mijn top 7 van favoriete stalletjes waar ik mijn tomaten bij elkaar fiets:

1. Lans tomaten aan de Groeneweg 125 (’s-Gravenzande)

In de automaat met draaischijf van Lans tomaten aan de Groeneweg vind je trostomaten en snoeptomaten. Je kunt er alleen met muntgeld betalen. Sommige mensen proberen weleens briefgeld erin te stoppen, maar dat past echt niet… ;-)

Wil je wisselen dan kun je wel bij het bedrijf aanbellen en wordt je geholpen aan muntgeld als ze in de buurt zijn. Het tomatenseizoen bij Lans tomaten loopt van begin december tot half september.

2. ’t Kommaatje aan de Strandweg 15 (’s-Gravenzande)

Dit schattige winkeltje bevindt zich op de weg naar Slag Beukel, de strandopgang van ’s-Gravenzande. Het heeft een 24-uursautomaat met deurtjes, maar ook een kraampje dat in het zomerseizoen op woensdag en vrijdag van 9:00 – 15:00 geopend is. Je kunt er tomaten kopen in zo ongeveer alle kleuren van de regenboog, en ook komkommers. Ze hebben zelfs huisgemaakte tomatensoep. De automaat wisselt ook briefgeld.

3. Roel de Bakker aan de Bovendijk 67A (Kwintsheul)

Roel de Bakker is bij velen bekend als de man achter Bakkie Fietsen, georganiseerde fietstochten met kijkjes in de kassen. Hij is ook tomatentuinder en heeft een leuk uitziende kar op de oprit van zijn kwekerij staan met daarin allerlei verschillende soorten en maten tomaten. Betalen gaat contant in de daarvoor bestemde opening middenin de kar.

4. Cubalaan 25 (Poeldijk)

De opbrengst van de verkochte tomaten in deze automaat gaat naar het goede doel, namelijk Team Westland. Je vindt er cherrytomaatjes en grotere tomaten. Betalen kan met muntgeld in de automaat.

5. Oostbuurtseweg 38 (De Lier)

Tussen De Lier en Schipluiden vind je een laantje met verschillende stalletjes her en der verspreid. Op nummer 38 staat een bruine kar met tomaten erop geschilderd met de tekst: Vers 100% puur & lekker. En dat zijn ze, die tomaten! Ze verkopen ook tomatenblend als basis voor soepen en sauzen. Betalen gaat contant in het kistje.

6. Boomaweg 12 (Monster)

Dit stalletje is het meest simpel uitziende stalletje in de rij: een houten pallet op de grond met zakken soeptomaten erop en een bord met ‘Soeptomaten € 1’ erop geschreven. De tomaten zijn erg lekker om soep mee te maken. Betalen doe je contant in de brievenbus van het huis op nummer 12.

7. Oudecampsweg 25 (De Lier)

Op deze lange doorgaande laan tussen Maasdijk en Schipluiden vind je in het Lierse gedeelte op nummer 25 een houten stellage met verschillende formaten tomaten, van snoep tot soep. Met de tekst ‘Wie betaald is lief, wie steelt is een dief’ word je goed op je verantwoordelijkheid gewezen om netjes contant af te reken voor je gekochte tomaten in het daarvoor bestemde kistje.

Meer stalletjes

Natuurlijk is het Westland nog veel rijker aan tomatenstalletjes dan deze zeven. Een keuze maken was voor mij ook erg lastig. Ook kleine winkels bieden tomaten van eigen oogst of uit de streek aan. Teveel om op te noemen dus. Tijd om het zelf te gaan ontdekken langs de tuinderslaantjes van het Westland!

Kijk voor meer stalletjes, kwekerijen en kleine winkeliers die tomaten verkopen op de regiokaart op www.fietsenvoormijneten.nl.

Kas bezoeken

Onlangs heb ik mijn jeugdsentiment weer een beetje opgehaald door met Aad Verduijn van Westland Toerisme / Westland Horti Tours een bezoekje te brengen aan een van de vele tomatentuinders die het Westland rijk is. Een bezoek aan de kas is erg leerzaam! Lees hier hoe ik de dag met Aad beleefde: De tuinderslaan op met … Aad Verduijn

Datum

donderdag 30 augustus 2018

Marja van der Ende

afbeelding van Marja van der Ende

Marja van der Ende is de oprichtster van Fietsen voor m'n Eten. Ze bezoekt elke week de stalletjes langs de weg in Westland.