23 sept t/m 1 okt

Week van Nationaal Park Hollandse Duinen 2023

foto: Joost de Kurver

Ontdek Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Westland is onderdeel van het prachtige Nationaal Park Hollandse Duinen én trotse partner. De Week van Nationaal Park Hollandse Duinen, van 23 september t/m 1 oktober, is een week waarin op heel veel plekken in het gebied speciale activiteiten worden georganiseerd, om het park onder de aandacht te brengen.

Ik wil meer weten over NPHD

Programma NPHD 2023 in het Westland

Ook in het Westland worden tal van leuke, spannende en interessante activiteiten georganiseerd, waaraan je kunt meedoen tegen een kleine kennismakingsprijs. Met al die leuke activiteiten ervaar je zelf hoe mooi het NPHD is en ontdek je hoe uniek en waardevol ook het Westlandse deel van het nationaal park is.

Doe mee met korting!

Dankzij steun van de gemeente Westland kunnen alle partners de deelname aan een excursie of activiteit extra voordelig aanbieden. Daarmee is het voor iedereen mogelijk om mee te doen en het Westlandse deel van het NPHD te leren kennen.

Reserveren verplicht

Voor alle activiteiten geldt: reserveren is verplicht. Je ontvangt van de aanbieders een verzoek om vooraf te betalen. Meld bij je reservering ‘Week van NPHD 2023’ om in aanmerking te komen voor de korting! De genoemde kortingen zijn alleen geldig van 23 september t/m 1 oktober 2023.

1. Rondleiding World Horti Center

World Horti Center in Naaldwijk opent op vrijdag 29 september haar deuren. Heb je altijd al eens een kijkje willen nemen in dit unieke gebouw in het Westland, dan is dit je kans. World Horti Center is hét kennis- en innovatiecentrum voor de glastuinbouwsector. Hier komen ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheid samen om te werken aan een innovatieve sector.

Tijdens een bezoek aan World Horti Center neemt één van de ervaren gidsen je mee voor een rondleiding van ruim anderhalf uur door het gebouw. Sinds de opening in 2018 is er veel veranderd in World Horti Center. Zo is de opzet van een vaste beursvloer veranderd naar een insteek met verschillende themapleinen. De HortiXpert neemt je mee langs de verschillende thema’s, hier leer je onder andere meer over indoor farming, teelt voor inhoudsstoffen, start-ups en de gehele waardeketen binnen de sector. Ook krijg je een 360 graden film te zien in de Black Box, een kijkje in de onderzoekskassen van Vertify en kom je meer te weten over MBO Westland.

Datum: vrijdag 29 september 2023 (VOLGEBOEKT)
Tijd: 14.00-15.30 uur
Aantal deelnemers: max. 50
Kosten: 7,50 euro te betalen aan het World Horti Center
Reserveren: stuur een mailtje aan events@worldhorticenter.nl (o.v.v. ‘Week van NPHD 2023’)
Startpunt: World Horti Center, Europa 1 in Naaldwijk

Reserveer voor de rondleiding

2. Surfworkshop door Dutch Surf Academy

Op zondag 24 september en zaterdag 30 september 2023 kan je meedoen met een workshop golfsurfen bij Dutch Surf Academy aan het Westlandse strand.

Golfsurfen is populairder dan ooit. Gelukkig kan dat volop in het Nationaal Park Hollandse Duinen en kunnen zowel beginnende als gevorderde surfers er terecht. Ook de Westlandse kust heeft een aantal van de beste surfspots van Nederland.

Heb jij altijd al eens willen leren golfsurfen? Dat kan tijdens de Week van Nationaal Park Hollandse Duinen! De Dutch Surf Academy organiseert twee surf-workshops voor iedereen die wilt leren surfen of een opfriscursus nodig heeft. De lessen zijn te volgen voor volwassenen en kinderen met een zwemdiploma.

Datum: zondag 24 (VOLGEBOEKT) en zaterdag 30 september 2023 (NOG EEN PAAR PLEKKEN)
Tijd: zondag 24 sept van 11.00-13.00 uur en zaterdag 30 sept van 16.00-18.00 uur
Aantal deelnemers: max. 16 per workshop
Kosten: 12,50 euro (normale prijs is 37,50 euro) te betalen aan Dutch Surf Academy
Reserveren: stuur een mailtje aan info@dutchsurfacademy.nl (o.v.v. ‘Week van NPHD 2023’)
Startpunt: op het strand van Slag Vlugtenburg in ’s-Gravenzande

Reserveer voor deze workshop

3. Rondleiding Zandmotor door Joost de Kurver

De Zandmotor is een kunstmatig gecreëerd schiereiland, gelegen tussen Den Haag en Westland. Maar waar dient de zandmotor eigenlijk voor? Tijdens de excursie wordt verteld over het pilot-project de Zandmotor, de aanleiding van deze maatregelen (erosie van de kust) en het verloop tot nu toe. In het veld wordt vooral ingegaan op de natuurlijke processen die zich in dit gebied afspelen en deels zijn teruggebracht in dit deel van de kust.

Ervaren natuurgids Joost de Kurver neemt je mee voor een 2 uur durende wandeling, waarbij hij je alles vertelt over deze bijzondere plek langs de Westlandse kust.

Datum: zaterdag 23 (VOLGEBOEKT) en donderdag 28 september 2023 (NOG EEN PAAR PLEKKEN)
Tijd: zaterdag 23 sept van 13.00-15.00 uur en donderdag 28 sept van 18.00-20.00 uur
Aantal deelnemers: min. 7 – max. 20 deelnemers per excursie (begeleiding van kinderen door een ouder is verplicht)
Kosten: 5 euro per persoon per excursie te betalen aan Joost de Kurver
Reserveren: stuur een mailtje aan joostnatuurlijk@gmail.com (o.v.v. ‘Week van NPHD 2023’)
Startpunt: Rotonde einde Machiel Vrijenhoeklaan, ter hoogte van de entree Vakantiepark Kijkduin

Reserveer voor de rondleiding

4. Yogales op het strand door We Flow Yoga

Yoga is al fijn om te doen, maar yoga op het strand heeft toch net iets extra’s. Iris van We Flow Yoga doet niets liever dan je laten ervaren hoe het is om thuis te komen in je lichaam en een echte, zuivere verbinding te maken met alles om je heen.

De yogales bestaat uit flow lessen, waar inspanning en ontspanning elkaar afwisselen. Er wordt toegewerkt naar een hoofdflow en je wordt ook een tikkeltje uitgedaagd. In deze lessen draait het vooral om plezier hebben in wat je doet, want ‘heee, it’s only yoga’. De lessen zijn toegankelijk voor iedereen, van first time yogi’s tot de doorgewinterde yogaliefhebbers. Tijdens de flow worden er verschillende opties gegeven, om zo de les aan te passen aan jouw lichaam en niveau!

Datum: zondag 24 en zaterdag 30 september 2023
Tijd: op beide dagen om 11.00 uur
Aantal deelnemers: max. 20 deelnemers per les
Kosten: 7,50 euro (normale prijs is 15 euro) te betalen aan We Flow Yoga
Reserveren: stuur een berichtje naar Iris via Whatsapp naar 06-25494379 (o.v.v. ‘Week van NPHD 2023’)
Startpunt: bij Strandtent Elements Beach, Slag Vlugtenburg in ‘s-Gravenzande

5. Rondvaart tussen de kassen door Rondvaartbedrijf De Gantel

Wist je dat Westland over een uitgebreid vaarnetwerk beschikt? Ga tijdens de Week van NPHD het water op en bekijk en beleef Westland eens van een andere kant! Vaar langs groene oevers, tussen de kassen en langs historische bouwwerken en herkenningspunten. Onderweg wordt uitgelegd wat er rondom te zien is.

We varen op zaterdag 30 september een mooie route, via de Monsterse Vaart, daarna Poelwatering langs ‘s-Gravenzande, vervolgens door Naaldwijk en Honselersdijk. Daarna wordt de route vervolgd via de Nieuwe Vaart en Gantel terug naar Monster.

Datum: zaterdag 30 september 2023 (VOLGEBOEKT)
Tijd: 9.55 uur aanwezig zijn, vertrek om 10.15 uur (terug rond 12.30 uur)
Aantal deelnemers: max. 33 personen
Kosten: 5 euro per persoon te betalen aan Rondvaartbedrijf De Gantel
Reserveren: stuur een mailtje aan info@rondvaartbedrijfdegantel.nl (o.v.v. ‘Week van NPHD 2023’)
Startpunt: kade langs de Kubo in Monster (ter hoogte van Havenstraat 51)

Reserveer voor de rondvaart

6. Kajakken, powerkiten of boogschieten op het strand door Wato Events

Het strand van het Westland is een fantastische plek om actief bezig te zijn en te genieten van de natuur. Op zondag 24 september en zondag 1 oktober organiseert Wato Events drie superleuke activiteiten: je kunt gaan kajakken op zee, gaan Powerkiten of boogschieten op het strand van het Westland.

Kajakken

Trek je wetsuit aan en stap de branding van de Noordzee in. Eerst is het lekker stevig beuken tegen de golven in en daarna is het de uitdaging om zo lang mogelijk te surfen op de golven terug richting het strand. Heerlijk om te doen en superverslavend.

Powerkiten

Ben jij klaar om het gevecht aan te gaan met de wind? Zet dan je hakken in het zand om je powerkite in bedwang te houden. Of spring even mee en land vijf meter verder weer zachtjes in het zand.

Boogschieten

Pfff, hoe moeilijk kan het zijn? Dat is wat veel mensen stiekem denken als ze naar de Olympische Spelen kijken. Toch? Een workshop boogschieten bij WATO laat zien hoe lastig én hoe leuk het eigenlijk is. Eerst worden er een aantal oefenpijlen geschoten. Onder leiding van een professionele instructeur wordt er aan de techniek en schiethouding gewerkt.

Datum: zondag 24 september en zondag 1 oktober 2023
Tijd: 10.30u ontvangst, 11.00 uur start programma
Aantal deelnemers: max. 30 personen per dag
Kosten: 10 euro (normaal 25-35 euro) te betalen aan Wato Events
Reserveren: stuur een mailtje aan aanvragen@wato-events.nl (o.v.v. ‘Week van NPHD 2023’)
Startpunt: bij Wato Events, Verlengde Strandweg 1 in ‘s-Gravenzande

Reserveer de activiteit hier

Programma NPHD

Ook elders in het Nationaal Park Hollandse Duinen is in de ‘Week van NPHD’ van alles te doen. Klik op de knop voor het hele programma!

Website NPHD

Audiotours in het Westland

Je kunt tijdens de Week van het Nationaal Park Hollandse Duinen 2023 ook heerlijk zelf op pad. Wandel eens op eigen gelegenheid met een audiotour door het Westland. Er zijn verschillende mogelijkheden: maak een mooie wandeling langs de Zwethzone of over het strand en door de duinen tussen Ter Heijde en Kijkduin, ontdek alles over de monumenten in Monster, de historische tuin van het Westlands Museum of de oorlogsgeschiedenis in het Staelduinse Bos.

Audiotours in het Westland