24 sept t/m 2 okt

Week van Nationaal Park Hollandse Duinen 2022

foto: Danny Taheij

Ontdek Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Westland is onderdeel van het prachtige Nationaal Park Hollandse Duinen. Van 24 september t/m 2 oktober 2022 zijn er tal van uitjes en excursies in en rond de Westlandse kassen, waarmee je het gebied beter leert kennen.

Programma Westland

De Week van Nationaal Park Hollandse Duinen staat ook dit jaar weer bol van leuke, interessante activiteiten. Je kunt, van 24 september t/m 2 oktober, zelf ervaren wat voor moois de Hollandse Duinen te bieden hebben en ontdekken hoe uniek en waardevol dit gebied is. In het Westland kun je op verschillende manieren de kassen ontdekken, zoals een rondleiding in een kas, een rondvaart tussen de kassen of op de fiets heerlijke streekproducten ophalen. Bekijk hieronder de activiteiten in het Westland en reserveer je plek! 

Dankzij steun van de gemeente Westland kunnen alle partners de deelname aan een excursie of activiteit extra voordelig aanbieden. Daarmee is het voor iedereen mogelijk om het Westland en de kassen beter te leren kennen.

Reserveren is verplicht voor deelname aan een activiteit. Meld bij je reservering (of bij aankomst: ‘Week van NPHD’) om in aanmerking te komen voor de korting! De genoemde kortingen zijn alleen geldig van 24 september t/m 2 oktober 2022.

Bakkie fietsen

Fiets met een ‘bakkie’ voorop je fiets langs diverse kwekers en kom thuis met een heerlijke ‘bakkie Westland’ vol Westlandse groenten en fruit. Dat is Bakkie Fietsen. Je vertrekt vanaf Tomatenkwekerij de Bakker Westland waar je wordt ontvangen met een kopje koffie of thee en een rondleiding op de kwekerij. Vervolgens fiets je onder begeleiding van een gids langs 3 bedrijven (1 bloemen- en 2 groente-bedrijven). Bij deze bedrijven wordt een rondleiding verzorgd over de ins en outs van het bedrijf en krijg je een heerlijk vers streekproduct mee voor in het ‘bakkie’ voorop de fiets. Onderweg wordt nog 1 koffiestop ingepland. Je komt thuis met tomaatjes, aubergine en paprika. De tour gaat door vanaf 10 deelnemers.

Datum: zaterdag 24 september
Tijd: start 09.30 uur en einde rond 12.30 uur.
Aantal deelnemers: je kunt je individueel aanmelden, tour gaat door bij aanmelding van min. 10 personen (max. 30 deelnemers)
Kosten: 10 euro p.p., ter plekke te betalen met cash of pin (incl. fietshuur, gids en bezoek aan Duivenkwekerij Sonnehoeck)
Reserveren: verplicht (via de onderstaande knop)
Startpunt:
Bovendijk 67a, Kwintsheul

Reserveer de Bakkie Fietsen tour

Excursie in dé Aloë Vera kwekerij van Europa

Dr. Green is het enige glastuinbouwbedrijf in Europa dat zich volledig gespecialiseerd heeft in het kweken van Aloë vera en hoe deze oerplant kan worden gebruikt voor huid- en haarverzorging. Deze excursie is een unieke mogelijkheid om onze Aloë vera kwekerij te bezoeken. Zij zijn het enige glastuinbouwbedrijf in Europa dat zich volledig gespecialiseerd heeft in het kweken van Aloë vera. Medewerkers kunnen je alles vertellen over het gebruik van deze oerplant op het gebied van huid- en haarverzorging. Tijdens deze excursie krijg je ook uitleg over het gebruik van de gel uit de bladeren van de Aloë vera en kun je dit zelf ervaren. Ga mee met deze speciale tour voor de ‘Week van NPHD’.

Datum: zaterdag 24 september
Tijd: start 10.00 uur.
Aantal deelnemers: Max. 30 personen
Kosten: 2,50 euro p.p. (te betalen bij reservering via de site)
Reservering: verplicht (via de onderstaande knop)
Startpunt: Kleine Achterweg 49a, Naaldwijk

Reserveer deze excursie

Varen door het Westland

Wist je dat Westland over een uitgebreid vaarnetwerk beschikt? Ga tijdens de Week van NPHD het water op en bekijk en beleef het Westland eens van een andere kant! Vaar langs groene oevers, tussen de kassen en langs historische bouwwerken en herkenningspunten. 

Op maandag 26 september wordt er een mooie route gevaren via Nieuwe Vaart (met ophaalbruggen) langs Madestein, door de Wennetjessloot langs de Uithof en door naar de Holle Watering. Bij de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck wordt gestopt voor een rondleiding en de mogelijkheid om druiven te kopen. Daarna wordt er via Poeldijk teruggevaren naar Monster.

Op zaterdag 1 oktober wordt een verrassend en afwisselend rondje door het Westland gevaren, vanaf het startpunt in Monster. Onderweg wordt gevaren langs de groene Poelzone, door een historische tankgracht en door Naaldwijk. De route eindigt via de Nieuwe Vaart, de Gantel in Monster.

Datum: maandag 26 september
Tijd: start 13.10 uur, vertrek 13.30 uur. Aankomst 16.15 uur.
Aantal deelnemers: Max. 60 personen
Kosten: 5,50 euro p.p. (incl. rondleiding Sonnehoeck), na reservering te betalen via bankoverschrijving
Reservering: verplicht (via de onderstaande knop)
Startpunt:
Poeldijk, aanmeerplaats achter electriciteitshuisje carpoolplaats tegenover Vredebestlaan 2/4

Datum: zaterdag 1 oktober
Tijd: start 13.00 uur, vertrek 13.30 uur. Aankomst 16.00 uur.
Aantal deelnemers: Max. 60 personen – NOG BEPERKT AANTAL PLAATSEN BESCHIKBAAR
Kosten: 3,50 euro p.p., na reservering te betalen via bankoverschrijving
Reservering: verplicht (via de onderstaande knop)
Startpunt: kade langs KUBO, Havenstraat 51 in Monster

Reserveer de rondvaart

Bezoek een kas met een ervaren gids

Altijd al eens willen weten wat er groeit in de kassen van het Westland? Neem dan een kijkje in de kas van een snijchrysantenkwekerij! Gids Aad Verduijn van Westland Horti Tours vertelt je alles over de moderne wijze van telen in de Westlandse glazen kassen. Je volgt het hele proces, vanaf het kleine stekje tot aan prachtig gekleurde bloemen, en je ziet hoe de chrysanten op een effectieve en natuurlijke manier worden geteeld.

De tour is inclusief koffie en thee. Aan het eind van de tour krijgen deelnemers een bosje chrysanten mee naar huis!

Datum: zaterdag 24 september en zaterdag 1 oktober
Tijd: 09.30 tot 11.00 uur.
Aantal deelnemers: Max. 15 personen – TOUR 1 OKT GAAT NIET DOOR
Kosten: 5,00 euro p.p. (ter plekke cash te betalen)
Reservering: verplicht (via de onderstaande knop)
Startpunt: Oranjepolderweg 24, 2676 CL Maasdijk

Reserveer het bezoek aan een kas

Rondleiding bij de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck

Druivenkwekerij Sonnehoeck is de enige kwekerij in Nederland met de status van Rijksmonument. Op deze druivenkwekerij is vrijwel de gehele geschiedenis van de Westlandse druiventeelt vertegenwoordigt. De kwekerij bestaat uit acht originele druivenkassen, een watertoren, fruitmuren, een muurkas, twee ketelhuisjes met verwarmingsketels en schoorstenen en een boomgaard met twee moerbeibomen van meer dan 300 jaar oud. Samen met de oude tuinderswoning annex schuur is het bedrijf uniek in het Westland en van grote historische waarde. Je bezoekt Sonnehoeck onder begeleiding van een gids.

Datum: donderdag 29 september
Tijd: 11.00 tot 12.00 uur.
Aantal deelnemers: Min 10 –  max 30 personen
Kosten: 2,50 euro p.p. (betalen kan in cash)
Reservering: verplicht (via de onderstaande knop)
Startpunt: Hollewatering 26, Kwintsheul

Reserveer de rondleiding bij de druivenkwekerij

Pluk je blij bij Plukkerij Framblij

Bij Plukkerij Framblij kun je zelf frambozen en ander fruit plukken (zoals druiven, kersen en bramen). Met een emmertje om je nek en een doosje met een schaartje ga je op pad en ga je plukken. Bij Framblij laat je je fram-boosheid achter je en wordt je ter plekke fram-blij! Reserveren is verplicht.

Datum: van 24 sept t/m 2 okt 2022
Tijd: Pluktijden zijn op maandagochtend, woensdagmiddag, vrijdagochtend en zaterdagochtend (er zijn tijdsloten)
Kosten: gratis toegang (meld bij aankomst “Week van NPHD’), je betaalt dan alleen de kosten van het fruit dat je plukt (betalen kan cash of met pin)
Reservering: verplicht (via de onderstaande knop) – NOG BESCHIKBAAR
Startpunt: Zwartendijk 11 in Monster

Reserveer het plukken hier

Rondleiding door De Pluktuin

De Pluktuin is een oase van rust in het drukke Westland. Bezoek deze prachtige Engelse tuin, geheel aangelegd in de stijl van een cottage garden. Eigenaresse Marja Grootenboer- van den Ende neemt je mee voor verschillende verhalen over haar tuin. In de tuin, waarin sinds 1995 biologisch gekweekt wordt, is na al die jaren een mooi ecosysteem ontstaan waar Marja je graag over vertelt. Beide activiteiten duren een uur en na afloop heb je de gelegenheid om zelf nog wat rond te kijken (de tuin is tot een uur na afloop geopend).

Rondleiding in de tuin

Datum: woensdag 28 september
Tijd: 15.30 uur
Aantal deelnemers: Max. 15 personen – VOLGEBOEKT!
Kosten: 2,00 euro p.p. (incl. rondleiding door de tuin, koffie/thee met huisgemaakte cake, ter plekke betalen via cash of pin)
Reserveren: verplicht (via onderstaande knop)
Startpunt: Kleine Achterweg 28, Naaldwijk

Vertelling over de bijen, bestuiving

Datum: zaterdag 1 oktober (vertelling over de bijen, bestuiving)
Tijd: 10.30 uur
Aantal deelnemers: Max. 20 personen – RONDLEIDING GAAT NIET DOOR
Kosten: 2,00 euro p.p. (incl. koffie/thee met honingkoek, ter plekke betalen via cash of pin)
Startpunt: Kleine Achterweg 28, Naaldwijk

Reserveer bij de Pluktuin

Programma NPHD

Ook elders in het Nationaal Park Hollandse Duinen is in de ‘Week van NPHD’ van alles te doen. Klik op de knop voor het hele programma!

Website NPHD

Audiotours in het Westland

Je kunt tijdens de Week van het Nationaal Park Hollandse Duinen 2022 ook heerlijk zelf op pad. Wandel eens op eigen gelegenheid met een audiotour door het Westland. Er zijn verschillende mogelijkheden: maak een mooie wandeling langs de Zwethzone of over het strand en door de duinen tussen Ter Heijde en Kijkduin, ontdek alles over de monumenten in Monster, de historische tuin van het Westlands Museum of de oorlogsgeschiedenis in het Staelduinse Bos.

Audiotours in het Westland