Workshop pastelkrijt: het Westland in het licht van Rembrandt

zondag 26 januari 2020, 14:00

Rembrandt van Rijn was een meester in het schilderen van licht en donker, hij durfde het aan om een ongewone belichting in zijn portretten te schilderen.

Interesse voor het alledaagse

Inspirator voor hem was de Italiaanse schilder Caravaggio. Het werk van Rembrandt had echter een meer Calvinistische inslag. Hij maakte de dingen niet mooier dan dat ze waren en schilderde echt wat hij voor zich zag en had veel interesse voor de gewone alledaagse dingen. Dat heeft hem veel problemen met zijn opdrachtgevers opgeleverd, maar hij weigerde om zich aan te passen. Uiteindelijk heeft hij door die houding de grootste faam behaald vanaf de Gouden Eeuw tot aan de dag van vandaag. 

Workshop

In deze workshop gaan we de belichting van Rembrandt analyseren en uitwerken in pastelkrijt. Eerst in de voor Rembrandt gebruikelijke onderschildering met een bruine kleur in verschillende tonen. Daarna worden de kleuren toegevoegd. We gaan hiervoor natuurlijk niet met een portret aan de slag; dat past niet in dit korte tijdsbestek. Er zijn in het museum mooie voorwerpen en producten die we daar wel voor gaan gebruiken. Zo gaan we de Westlandse voorwerpen in het licht van Rembrandt zetten.

De workshop start om 14.00 uur en duurt twee uur. De workshop is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden, enige ervaring is handig maar niet noodzakelijk. Workshop-begeleider is Marja Ouwerling van Creatief Centrum 't Atelier in Naaldwijk. Dankzij financiële ondersteuning van de Regeling Kleine Culturele Initiatieven zijn de kosten voor deelname zeer beperkt: € 7,50. Dat is inclusief toegang tot het museum en een bakje koffie of thee. Er geldt een maximum van 12 deelnemers.

Aanmelden vooraf is benodigd. Dat kan via deze pagina op de website van het Westlands Museum. Na versturing van je aanmelding (kan voor meerdere personen tegelijk), krijg je direct een verzoek tot betaling. Pas na betaling is je inschrijving definitief.

 • Westlands Museum

  Middel Broekweg 154
  2675 KL Honselersdijk
  Tel: 0174-621084
  info@westlandsmuseum.nl
  www.westlandsmuseum.nl 
  Facebook

  Openingstijden:
  Dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op maandagen en feestdagen gesloten. In juli en augustus is het museum doordeweeks om 10.00 open.

  Toegangsprijs:
  Kinderen (t/m 17 jaar): gratis
  Museumkaarthouders: gratis
  Volwassenen: €5,50
  65-plussers: €5,-

   

Datum

zo 26 jan 14:00