Expositie Arte di Terra - Cuerpo Pintado

In KunstHalte 6 zijn in november en december 2023 tekeningen en schilderijen van Piet Smal en borstbeelden en keramische objecten van Marianne van Berkel te zien.

Piet Smal maakt robuuste doeken, vaak van een vrouwelijk lichaam, met acrylverf, inkt of houtskool. Marianne van Berkel toont borstbeelden van zwarte klei, geïnspireerd door etnische kunst. De expositie heet dan ook Arte di Terra – Cuerpo Pintado: kunst van aarde – het geschilderde lichaam. Kees Reinink, managing director bij Rijk Zwaan, opent de expositie
op zaterdag 4 november om 15.00 uur. Streekdichter Dirk den Hoed luistert de opening op met een nieuw gedicht.

Piet Smal

Piet Smal heeft een atelier in Naaldwijk, waar hij volgens zijn credo ‘door de wol geverfd en door het leven getekend’ zijn werk maakt. Hij is op latere leeftijd begonnen met tekenen en schilderen en heeft geen kunstopleiding gedaan. Zoekende lijnen en dynamiek door kleur zijn kenmerken van zijn grote werken. “Of het model nu een persoon of een landschap is, de uitwerking is altijd afhankelijk van de inspiratie van dat moment,” zegt hij. “Op dit moment werk ik met inkt. Subtiel en met spanning ga ik van figuratief naar geabstraheerd. Hoever kun je gaan?” Hij ziet zich als een kunstenaar die de ziel van het menselijk bestaan probeert te vangen met penseelstreken en lijnen.

Marianne van Berkel

Marianne van Berkel uit Poeldijk is geboren op Curaçao en in 1999 naar Nederland verhuist. Zij volgde de keramiekopleiding in Gouda en vele masterclasses. “Door de vele jaren die ik op Curaçao gewoond heb en de reizen die ik gemaakt heb, ben ik geïnspireerd geraakt door de tribale en etnische kunst. Voor deze expositie heb ik borstbeelden gemaakt van zwarte klei. De borstbeelden zijn gebaseerd op gezichten van fictieve personen, waarin de verscheidenheid in gezichtskenmerken en uitdrukkingen tot uiting komen.” Behalve beelden maakt zij ook ander keramisch werk zoals theepotten en vazen, met geometrische en natuurlijke vormen uit de natuur.

Workshops

De expositie duurt tot en met 30 december 2023. Ook tijdens het Kerstevent in de galerie – op 9 en 10 december – is de expositie te bewonderen. Tijdens de expositie zijn er verschillende activiteiten gepland. Marianne van Berkel geeft op zaterdag 18 november een workshop ‘Engeltje maken van keramiek’. Dit duurt van half 2 tot vier uur. Deelname kost €20, er kunnen maximaal tien personen meedoen. U kunt zich opgeven via info@arte-di-terra.com.  De engeltjes kunnen vanaf 2 december opgehaald worden in KunstHalte 6.
Piet Smal geeft op 12 november een workshop schilderen met inkt, deze start om 2 uur. Ook hier kost het €20 en is de groepsgrootte maximaal tien personen. Opgeven kan via info@pietsmal.nl. Smal geeft ook een rondleiding, op zaterdag 30 december. Deze start om half 3, hierna kunt u zo aansluiten bij de borrel ter afsluiting van de expositie.

Meer informatie