Een dagje kassen, lekker Westlands!

foto: Lindsay

Ontdek de fascinerende wereld van de glastuinbouw

Westland staat wereldwijd bekend om de kassen, de innovatieve glastuinbouw en de verse groenten, bloemen en planten die hier gemaakt worden. Wil je zelf wel eens zien hoe zo’n bloemenzee er uit ziet? Of een echt lekker druifje of tomaatje proeven? In het Westland kun je op velerlei manieren een bezoekje brengen aan de kassen!

Een dagje kassen: lekker Westlands, lekker anders

Beweeg mee met de glazen zee. Hier bloeit het gewas voor heel de wereld en laat je verrassen door de energie van de Westlander. Geniet van het vakmanschap en ervaar het enthousiasme. Kom en ontdek de kassen!

NIEUW: Kassen Route Westland

Stap op je fiets en ontdek met de nieuwe Kassen Route Westland de fascinerende wereld van de glastuinbouw in het Westland. Met 3 verschillende routes fiets je langs 22 tuinders die jou door middel van video’s vol trots vertellen over hun kas, hun groenten, potplanten of bloemen.

Ontdek de Kassen Route Westland

Glastuinbouw in het Westland

De wereld van de kassen zit de Westlander in het bloed. Iedereen in het Westland heeft familie die tuinder is en iedereen heeft als kind in een kas gewerkt. De glastuinbouw in het Westland kent een rijke geschiedenis en staat vandaag de dag aan de absolute wereldtop als het gaat om innovatie en kennis.

historische zwart-wit foto van tuinders die trots naast een kar staan vol met houten kisten met Westlandse tomaten in het Westland

Geschiedenis van de glastuinbouw

De economische waarde van de glastuinbouw in het Westland bedraagt inmiddels vele miljarden euro's, maar hoe is het ooit begonnen?

Read More

luchtfoto met glazen kassen in het Westland met roze led verlichting

Westland: Formule 1 van de glastuinbouw

De glastuinbouwsector in het Westland staat bekend om zijn innovatiekracht en ondernemerschap. De kennis en kunde ligt op Formule 1 niveau.

Read More

een tros rijpe en nog niet rijpe tomaten aan een tomatenplant in een kas in het Westland

Groene apotheek van de wereld

Geen pillen, maar paprika's, dat is waar het Westland voor staat. Het Westland wil de wereld voeden op een gezonde en duurzame manier.

Read More

Bezoek een kas

Bezoek een kas

Het Westland staat wereldwijd bekend als de Glazen Stad. Een bezoek aan een kas tijdens je vakantie of dagje weg is een echt must-do! Een dagje kassen: lekker Westlands, lekker anders.

De 8 thema's van de glastuinbouw

8 verhalen

Lees hier de verhalen

De geschiedenis van de Westlandse kassen

Het Westland staat er vol mee, kassen! We vroegen aan Gustaaf van Gaalen, bedrijfsvoerder van het Westlands Museum, over de geschiedenis en de ontwikkeling van de glastuinbouw. Want hoe zijn de kassen die we van tegenwoordig kennen eigenlijk ontstaan? Lees het hier!

Lees hier over het ontstaan van kassen

Met de kids door de kassen

Een kas bezoeken is ook voor kinderen heel leerzaam. Zo zien ze hoe groenten en fruit worden gekweekt en wat er allemaal bij komt kijken om een plant te laten groeien. In het Westland ben je welkom bij een aantal kwekers, ontdek hier welke dat zijn.

5 leuke uitjes in een kas
groepje jongens en meisjes zijn bezig met een timmerworkshop met houten druivenkistjes bij het Westlands Museum in het Westland

Westlands museum

Leer alles over de Westlandse glastuinbouw in het Westlands Museum.

westlandse safari tour kassentour

Westland Safari

De Westland Safari rijdt in 2024 jammer genoeg niet meer.

meisjes plukken aardbeien plukkerij framblij westland

Plukkerij Framblij

Pluk jezelf blij en kom heerlijk fruit plukken bij Plukkerij Framblij.

Fiets de Kassen Route Westland

Stap op je fiets en ontdek met de nieuwe Kassen Route Westland de fascinerende wereld van de glastuinbouw in het Westland.

Fiets Kassen Route Westland

Speel het 'Plukkie Al?' stadsspel

Help een fictieve tuinder tijdens een interactieve wandeling met je smartphone door Naaldwijk en doe de verschillende opdrachten.

Speel Plukkie Al?

Consumentendagen Tomatoworld

In 2024 zijn er 9 consumentendagen bij Tomatoworld! Een ervaren gids neemt je op die dagen mee in de expositieruimte en de tomatenkas.

Boek je rondleiding

Topkok Niven Kunz kookt met topproducten uit het Westland

In het sfeervolle restaurant Triptyque in Wateringen vragen we chef Niven waarom hij met groenten kookt. Hij vertelt dat hij een sterke band voelt met het Westland en dat er in de kassen de prachtigste producten verbouwd worden met veel innovatie. De liefde voor de producten zie en proef je.

Lees hier het hele interview

Varen door de Glazen stad

Het Westland ervaar je ook vanaf het water. Ontdek het diverse landschap tussen de kassen, polders en dorpskernen. Stap in een sloep, een kano of een rondvaartboot en geniet van de vaarwegen.

Kom varen

Proef het Westland

Er is steeds meer aandacht voor lokale voeding. Streekproducten worden gewaardeerd omdat ze uit de eigen streek komen, de maker een bekende is en de producten supervers zijn en vaak ook nog eens extra lekker. Wil je weten waar je in het Westland streekproducten kan kopen?

Man en vrouw die met een schaartje blauwe druiven oogsten in de kas van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight in het Westland

Westlandse druiven

Zodra je ze geproefd hebt, ben je verkocht. Westlandse druiven zijn de allerlekkerste. Je kunt ze in het najaar proeven. Ontdek nu meer over deze druiven.

Ontdek meer

Drie stalletjesroutes

….

Ontdek meer
Marja van der Ende poseert met haar fiets voor een stalletje met streekproducten uit het Westland

Westlandse stalletjes

Marja van der Ende van Fietsen voor mijn Eten draagt een warm hart toe aan alle zorglocaties in het Westland en komt graag bij de locaties die ook een stalletje hebben met groeten, fruit of bloemen.

Ontdek meer
Heel veel pompoenen uit het westland voor je pompoensoep

‘Pompoensoepfietsen’ in het Westland!

Als de bladeren van de bomen vallen is het tijd om lekker pompoensoep te maken. Ontdek hier een aantal verkooppunten, route en soeprecept!

Read More

11 dorpskernen

Er zijn maar liefst 11 dorpskernen in het Westland. Elk dorpskern heeft zijn eigen verhaal en sfeer. Ontdek De Lier, ‘s-Gravenzande, Heenweg, Monster, Poeldijk, Ter Heijde, Naaldwijk, Honselersdijk, Maasdijk, Wateringen en Kwintsheul!

Bezoek de dorpen

Bekijk mooie beelden op Instagram

Wij delen graag mooie foto’s van het Westland op Instagramaccount: @bezoekwestland. Maak jij ook bijzondere plaatjes tijdens jouw bezoek? Deel ze met ons en tag ons in je foto. Wij delen het vervolgens graag op onze feed.

Praktische informatie

De Glazen Stad bruist! Bekijk de agenda voor allerlei activiteiten. Van uitjes in de kassen tot kunst en cultuur. Wil je wat langer blijven? Ontdek dan de prachtige accommodaties. Kijk ook vooral naar hoe makkelijk het Westland te bereiken is.

Slapen tussen kust en kassen: vijf pipowagens op het Westlandse strand bij Strandpark Vlugtenburg

Overnachten

Overnachten in een B&B, hotel, vakantiepark of groepsaccommodatie in het Westland. Heerlijk voor een weekje weg of vakantie aan de kust.

Read More

Westlands Museum - Heilige Geesthofje Naaldwijk

Agenda

Blijf met de agenda op de hoogte wat er te doen is tijdens de feestdagen in het Westland: van exposities, tot workshops en van evenementen tot optredens.

Read More


Bereikbaarheid Westland

Handige informatie over de bereikbaarheid van het Westland met de auto en het openbaar vervoer.

Read More