5x bijzondere stalletjes langs de weg in Westland

In die grote hoeveelheid stalletjes die Marja langs de weg het Westland heeft bezocht, bevindt zich ook een aantal extra bijzondere: de zorglocaties.

5x bijzondere stalletjes langs de weg in Westland

Westlandse kwekerijen en een bakkerij die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen, soms als vrijwilliger, soms als tussenstap naar een vaste baan. Deze zorglocaties hebben een speciaal plekje in mijn hart. Als zusje van iemand met een beperking weet ik als geen ander hoe fijn het voelt, als je door mee te doen in het arbeidsproces voor de maatschappij van betekenis kunt zijn. Ik, Marja van der Ende van Fietsen voor mijn Eten, fiets er daarom graag naartoe voor m’n eten.

Hieronder 5x zorglocaties in het Westland:

1. De Boeregoed Buurtkas: “Duurzaam, dichtbij en sociaal”

Opstalweg 21a, Naaldwijk

Boeregoed is een keten van farmshops verspreid door het Westland, Midden-Delfland en de rand daarbuiten. Een deel van de producten die in de farmshops worden verkocht, wordt geteeld in de Boeregoed Buurtkas. Dit gebeurt met hulp van mensen die door gezondheidsklachten, leeftijd of gedragsproblemen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Door als vrijwilliger bij Boeregoed aan de slag te gaan, blijven ze actief en hebben ze meer kans op het vinden van een baan.

Openingstijden:

De Buurtkas is van maandag tot zaterdag meest ’s ochtends tot 12:00 geopend om een kijkje te nemen wat daarbinnen allemaal gebeurt en geteeld wordt. Je ziet het hek vanzelf open staan. De farmshops zijn geopend wanneer de tuincentra en winkels waarin de Boeregoed winkelhoek zich bevindt, open zijn.

Aanbod:

Een grote diversiteit aan groenten, fruit, eieren, vruchtensappen en tomatenbasis. Duurzaam en veelal biologisch en vitaal geteeld. Wat van buiten de buurtkas komt, komt zoveel mogelijk uit de streek.

Mijn favorieten:

De kasasperges in 3 varianten (ook voor soep dus geen verspilling), aardbeien van Kwekerij De Haak en fruitsappen, heerlijk!

Pluspunten:

Doordat de farmshops meest in tuincentra gevestigd zijn, zijn ze vaak ook op zondag open. En je kunt er pinnen.

Naar Boeregoed

2. Zorgkwekerij Mil Maasdijk: “Kweken met zorg”

Tegenover ‘de kippenboer’ Van der Ende in Maasdijk (Lange Kruisweg 4)

Wanneer je de Lange Kruisweg op fietst, zie je de vrolijke kar met daarop het beschikbare aanbod aan groenten en fruit geschreven, al staan. Tussen de kassen fiets je de oprijlaan naar Zorgkwekerij Mil op. Met hulp van mensen met een beperking (verstandelijke, lichamelijke beperking, psychische problemen, autisme, parkinson, alzheimer en CVA) worden hier in de eigen kas de lekkerste groenten en fruit geteeld en aangeboden in hun eigen winkeltje. Ook worden er fietsen gerepareerd en verkocht en kun je er plantjes kopen. Bij Zorgkwekerij Mil wordt er niets aan eten verspild: wat niet meer verkocht kan worden, wordt verwerkt in bijvoorbeeld jams, appelmoes en kruidenboter.

Openingstijden:

Van maandag tot vrijdag van 8:30 tot 17:00, op zaterdag van 8:30 tot 13:00. In de winter geopend, aangepaste openingstijden.

Aanbod:

Veel verschillende soorten groenten en fruit, eieren, jams, appelmoes en andere potjes lekkers.

Mijn favoriet:

Ik fiets hier regelmatig heen voor de huisgemaakte kruidenboter, lekker pittig voor op brood bij de soep!

Pluspunten:

Je wordt hier altijd vriendelijk persoonlijk geholpen in het winkeltje en je kunt er pinnen.

Naar Zorgkwekerij Mil Maasdijk

3. Zorgbakkerij Het Blauwe Hek: “Bakkerij met zorg”

Tussen de Oranjesluis en Westerlee (Oranjesluisweg 20, Naaldwijk)

Wanneer je tussen de fietstunneltjes onder het sluiswachtershuisje van de Oranjesluis en het knooppunt Westerlee fietst, zie je langs de Oranjesluisweg Zorgbakkerij Het Blauwe Hek liggen. Mensen met een (verstandelijke) beperking worden hier ingezet om te helpen in de biologische bakkerij en de lunchroom/theeschenkerij.

Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.00 uur

Aanbod:

Op deze bijzondere zorglocatie kun je terecht voor het lekkerste biologische brood, koekjes, gebak, zakjes meel en bloem en vele andere bakkerijproducten.

Mijn favorieten:

Het biologische speltbrood en de kleine zakjes lijnzaad en sesamzaad voor door mijn yoghurt met muesli.

Pluspunten:

Zowel binnen als buiten op het terras kun je genieten van koffie en thee met huisgemaakte taarten en cakes. Dus zeker een aanrader als je een inspirerende tussenstop tijdens het fietsen zoekt. En ook hier kun je pinnen.

Naar Het Blauwe Hek

Stalletjes in de zomerperiode

Nog twee stalletjes te gaan… Zelf heb ik deze stalletjes nog niet bezocht, maar ik heb er goede berichten over gelezen in de Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland’ van mensen die hier regelmatig al fietsend hun eten halen. Deze stalletjes zijn in de zomerperiode geopend, omdat de producten die zij aanbieden niet uit de kas maar uit de moestuin buiten komen. De moestuinen worden onderhouden door mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding van vrijwilligers en begeleiders van de zorginstelling.

4. Belevingstuin De Bosroos (Op Het Westerhonk)

(Bosweg 18, Monster)

De Bosroos is een tuin waar je de natuur kunt beleven en bijzondere ervaringen kunt opdoen. Dankzij de natuur worden al je zintuigen geprikkeld. De wind waait door je haren, de vogels fluiten, je ruikt de geur van bloemen of pas gemaaid gras. Iedere struik, boom of plant voelt weer anders. Volg de zintuigenroutes, tegen een klein tarief, om elke keer weer iets anders te ontdekken. 
Mensen met een (lichte) verstandelijke beperking helpen met het onderhouden van de belevingstuin en de moestuin, vanaf het zaaien tot het oogsten van de biologische groentes en fruit. Natuurlijk verkopen de cliënten hun oogst aan bezoekers. Ook maken ze zelf tuingerelateerde producten om te verkopen. Denk aan opgemaakte plantenbakjes met ingegraveerde teksten en vogelhuisjes. Ze leren van elke ontmoeting. Je bent altijd welkom.

Belevingstuin de Bosroos is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.30 uur. Tot ziens bij Bosweg 18 op woonzorgpark Het Westerhonk in Monster.

Naar Belevingstuin de Bosroos

5. Het Woutershof

(Madeweg 9a, Monster)

In de zomerperiode staat er bij dit dagcentrum buiten een kar met de producten uit de moestuin afkomstig uit de grote moestuin met fruithoek, kruidenhoek, pluktuin en een kleine kas.

Naar Het Woutershof

Fiets je mee?

Draag jij net als ik mensen met een arbeidsbeperking een warm hart toe? Bezoek deze 5 stalletjes met extra zorg dan ook eens, geniet van de producten die zij verkopen en steun hiermee de stichtingen die deze zorg mogelijk maken. Rondom het Westland bevindt zich ook een aantal zorgboerderijen en nog veel meer locaties waar jouw eten met hart en ziel geproduceerd wordt. Kijk op de kaart van www.fietsenvoormijneten.nl voor een overzicht van alle locaties.

Veel fiets- en eetplezier toegewenst!