NIEUW: Kassen Route Westland

foto: Glenn Mostert

Ontdek de fascinerende wereld van de glastuinbouw met de Kassen Route Westland

De wereld van de kassen zit de Westlander in het bloed. Iedereen in het Westland heeft familie die tuinder is en iedereen heeft als kind in een kas gewerkt. De glastuinbouw in het Westland kent een rijke geschiedenis en staat vandaag de dag aan de absolute wereldtop als het gaat om innovatie en kennis. Wij laten je graag zien wat er binnen de glazen kassen van tuinbouwbedrijven gebeurt.

3 Fietsroutes langs kassen

Er zijn 3 verschillende Kassen Routes Westland. Met elke tocht fiets je een bijzondere route door het Westland en stop je onderweg bij interessante tuinbouwbedrijven. Voor de deur van het bedrijf vind je een informatiebord. Scan hierop de QR-codes en je komt meer te weten over wat er achter het glas gebeurt: je komt te weten wat ze kweken, hoe ze dat doen en aan welke belangrijke thema’s ze aandacht besteden.

Deze routes zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Westland.

infobord voor de Kassen Route Westland
Westlandpeppers rode pepers westland tuinbouwbedrijf glastuinbouw kassen route

Kassen Route 1

Deze route neemt je mee langs 10 tuinbouwbedrijven in het Westland. Je komt de heetste pepers tegen, de mooiste bloemen en de gezondste groenten.

Deze route is 36,5 km lang.

Ga naar Route 1
oranje paprika aan de plant in een kas van 4evergreen in het Westland

Kassen Route 2

Deze route neemt je mee langs 10 tuinbouwbedrijven in het Westland. Je komt kleine plantjes tegen die je normaal alleen in Michelinster restaurants ziet, de prachtigste bloemen en de gezondste groenten.

Deze route is 35,8 km lang.

Ga naar Route 2
gerbera van Villa Gerbera uit het Westland

Kassen Route 3

Deze route neemt je mee langs 6 tuinbouwbedrijven in het Westland. Je komt kilometers diepe boorputten tegen, de mooiste bloemen en de gezondste groenten.

Deze route is 22,6 km lang.

Ga naar Route 3

7 Belangrijke thema's voor de glastuinbouw

De glastuinbouw roept soms gemengde reacties op: is het wel duurzaam, hoe vervuilend is de sector, moeten we nu echt de hele wereld voeden? Met deze verhalen en de 3 Kassen Routes laten we zien waar het Westland staat op het gebied van duurzaamheid, aardwarmte, gezonde voeding en nog 4 andere belangrijke thema’s.

Lees meer over 7 belangrijke thema's

Wat valt er nog meer te ontdekken in de kassen?

De deuren van tuinbouwbedrijven staan zo af en toe open. Bijvoorbeeld op dagen als Kom in de Kas. Er zijn gedurende het jaar ook andere opties om kassen te bewonderen. Zo kan je mee op excursies, kan je zelf fruit plukken of alles te weten komen over de geschiedenis van de kassen. In het Westland kun je op velerlei manieren een bezoekje brengen aan de kassen! Lees hieronder onze tips!

kassen kniekas westland

Een dagje kassen, lekker Westlands!

Een dagje kassen: lekker Westlands, lekker anders! Westland staat wereldwijd bekend om de kassen, de innovatieve glastuinbouw en de verse groenten, bloemen en planten die hier gemaakt worden. Wil je zelf wel eens zien en proeven wat er in de kassen groeit? In het Westland kun je een bezoekje brengen aan de kassen!

Read More

Kassen geschiedenis westland museum

De geschiedenis van de Westlandse kassen

Het Westland staat er vol mee, kassen! We vroegen aan Gustaaf van Gaalen, bedrijfsvoerder van het Westlands Museum, over de geschiedenis en de ontwikkeling van de glastuinbouw. Want hoe zijn de kassen die we van nu kennen nu eigenlijk ontstaan? 

Read More

duidenden potplanten met rode bladeren met een wit randje in een kas in het Westland

Bezoek de kassen

Westland staat wereldwijd bekend om de kassen, de innovatieve glastuinbouw en de verse groenten, bloemen en planten die hier gemaakt worden. Wil je zelf wel eens zien hoe zo'n bloemenzee er uit ziet? Of een echt lekker druifje of tomaatje proeven? In het Westland kun je op velerlei manieren een bezoekje brengen aan de kassen!

Read More

Evenementen met de glastuinbouw in de hoofdrol

Kom in de Kas is een bijzondere glastuinbouwevenement en in het Westland is het ieder jaar een groot succes! Ook tijdens het Varend Corso wordt duidelijk welke prachtige producten het Westland te bieden heeft. Drie dagen lang is het feest en het corso is een genot om naar te kijken. Zet de data in je agenda, zien we je daar?

Nothing found.

Stalletjes langs de weg

Er is steeds meer aandacht voor lokale voeding. Streekproducten worden gewaardeerd omdat ze uit de eigen streek komen, de maker een bekende is en de producten supervers zijn en vaak ook nog eens extra lekker. Wil je weten waar je in het Westland streekproducten kan kopen? Fiets bijvoorbeeld langs stalletjes langs de weg. Leuk om te doen, lekker gezond en je komt thuis met topproducten uit het Westland in je tas!

trossen met rijpe rode tomaten hangend aan een tomatenplant in een kas in het Westland

Soepfietsen in het Westland

Soepfietsen? Fiets verse ingrediënten bij elkaar met de leukste soepfietsroutes voor een tomatensoep, courgettesoep of pompoensoep!

Read More

Stalletjes langs de weg zorglocaties kassa streekproducten groenten in kratten

5x bijzondere stalletjes langs de weg in Westland

Westlandse kwekerijen en een bakkerij die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen, soms als vrijwilliger, soms als tussenstap naar een vaste baan. Dit zijn 5 zorglocaties in het Westland.

Read More

zwarte kartonnen bakken met verschillende soorten tomaten bij Tomatoworld in het Westland

Van tomatensoep tot snoeptomaten: 5 stalletjes in Westland

Tomaten zijn hét streekproduct van het Westland. Ontdek 5 stalletjes met Westlandse soep- en snoeptomaten in alle formaten, kleuren en maten.

Read More

Houten stalletje langs de weg in het Westland met een zwart krijtbord waarop courgettes te koop staan met in de achtergrond glazen kassen in het Westland

Fietsen langs streekproducten

Verse producten van Westlandse tuinders gezellig langs de weg in kleine stalletjes. Laat je kleingeld achter in een kistje en kies de mooiste groenten, snijbloemen of potplanten en breng een beetje Westlandse gezondheid en liefde in huis.

Read More


Syl’s Puur Genieten

Hier kom je voor ambachtelijke, huisgemaakte en smaakvolle streekproducten van Syl vol met passie! Geniet ook van een georganiseerde fietstocht door het Westland en sluit af met lekkernijen uit de streek.

Read More

Twee mannen die op een steekwagen houten kratjes vol met druiven uit een druivenkas rijden bij Historische druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul

Smakelijke streekproducten

Ontdek bijzondere Westlandse locaties waar ze je kunnen vertellen over het maken van en/of koken met Westlandse streekproducten.

Read More