Dit zijn 7 belangrijke thema's van de glastuinbouw
Introductie: de Glazen Stad
Het Westland is de Glazen Stad. Als je over het Westland vliegt, dan zie je enorme oppervlaktes aan kas.
Meer dan 2.300 hectare van onze regio is bedekt met glas, waar bijna zeshonderd bedrijven gezond voedsel, planten en bloemen telen. En veel van die zeshonderd bedrijven zijn ook nog eens familiebedrijven, en heel betrokken bij mens, milieu en maatschappij.
De Glazen Stad is een eretitel. Het staat voor de gezondheid en het geluk dat groeit onder onze glazen zee, en de innovatie en samenwerking die nodig is om dat voor elkaar te krijgen.
De hele wereld voeden
Nergens ter wereld vind je zoveel high-tech kassen als in het Westland. Daarom komen mensen van over heel de wereld naar het Westland om te zien hoe we dat doen. Jazeker, de hele wereld komt naar het Westland om te ontdekken hoe je met zo min mogelijk verbruik van water, energie en middelen, toch zo veel mogelijk gezond, gevarieerd voedsel kunt produceren, en bloemen en planten. En dat op een veilige en hygiënische manier.
Niet alleen komt de wereld naar ons, de Westlanders en haar tuinbouwtechniek gaan zelf ook heel de wereld rond. Het maakt niet uit waar ter wereld je een kas inloopt, van Azië tot Amerika, van Afrika tot Australië, overal kennen ze het Westland of maken ze gebruik van technieken die in het Westland zijn ontwikkeld.
Het Westland is de geboorteplek van nieuwe manieren van telen, innovatieve tuinbouwtechnieken en duurzame oplossingen voor voedsel- en plantenproductie. Zoals we in het Westland zeggen: daar zijn we heel groos op (dat is Westlands voor ‘trots’)!
Wat is er toch zo speciaal aan een kas?
In feite is de kas een zonnecollector. Dankzij de kas is er weinig nodig om veel opbrengst te creëren. Het klimaat in de kas is namelijk optimaal afgestemd op de behoefte van de plant in die kas. De moderne kas kan aan alle wensen van teler en plant voldoen.
De zeven ingrediënten van een succesvolle kas
Zeven zaken zijn er nodig om een plant optimaal te laten groeien. Allereerst zonlicht, maar ook de juiste temperatuur, water, CO2, luchtvochtigheid, het tegengaan van ziekten en plagen en voedingsstoffen zijn belangrijk. Tot slot, misschien wel de belangrijkste, is er het geheime ingrediënt: de passie van de teler en zijn ‘groene vingers’. Groene vingers? Ja, dat is de combinatie van intuïtie, ervaring en expertise die elke teler heeft om het maximale uit zijn gewas te halen met zijn kas.
Dit is waarom een kas eruitziet als een kas
Hoe controleer je de zeven ingrediënten die een plant nodig heeft nu zo optimaal mogelijk? Inderdaad, door een kas te bouwen.
Zo zijn kassen volledig van glas gemaakt. Ideaal, dan dringt het zonlicht overal in door. Het glas houdt ook de warmte van de zon binnen, en tegelijkertijd schadelijke beestjes zoveel mogelijk buiten. Perfect!
De luchtvochtigheid is op het juiste peil te houden in de afgesloten omgeving en CO2-buizen zorgen voor extra CO2 tussen het gewas. Inderdaad, kassen zijn een goede plek om overtollig CO2 te lozen, daar vertellen we je in een ander verhaal meer over.
En wat betreft water: dankzij een vernuftig irrigatiesysteem is er nauwelijks verspilling van water en voedingsstoffen. Wat de plant niet opslurpt, kan weer opnieuw gebruikt worden.
Maar …
Natuurlijk. Er is ook nog een ‘maar’, eerlijk is eerlijk. Er is nog veel energie nodig om gebrek aan zonlicht te compenseren, en daarin zit de tuinbouw midden in de transitie van fossiele energie naar klimaatneutrale energie. De doelstelling is om het gebruik van fossiele energie met vijftig procent te reduceren in 2030 en volledig fossiel neutraal te zijn in 2040.
Ondanks alle biologische gewasbescherming, speelt chemie nog een kleine rol in de gewasbescherming als correctiemiddel. Meer zoals wij medicijnen gebruiken, dus. Daarnaast gaat er nog veel plastic in verpakking van de producten die uit de kas komen, en zo zijn er nog wat uitdagingen in de tuinbouwsector.
Samen komen we verder
De Westlandse tuinbouw is al ruim honderd jaar innovatief en vooruitstrevend. Dat doen de mensen in de sector vaak met elkaar. Ja, ook als de degene waarmee samengewerkt wordt eigenlijk een concurrent is. We delen niet alles met elkaar, maar wel veel. Dat zie je bijvoorbeeld terug in grote inkoop, energie, afzet en marketing bij coöperaties van telers, zoals Harvest House, Growers United, Decorum Company en Air So Pure. Telers die hetzelfde gewas telen, maar toch samenwerken op het gebied van innovatie, marketing en logistiek.
De cultuur van de Westlandse tuinbouw
De afgelopen decennia zijn tuinbouwondernemers vaak pioniers in de ontwikkeling van duurzamere technologieën. Telers en bedrijven uit de sector investeren heel veel geld in gezamenlijke projecten, experimenten en proeven, zodat er steeds duurzamer geteeld kan worden.
De telers en de tuinbouw zijn wel constant aan het verbeteren, met elkaar. Steeds meer produceren met steeds minder verbruik van water, energie en middelen, dat is echt de cultuur van de Westlandse tuinbouw.
Acht verhalen
In acht verhalen over de tuinbouw willen we jou ook enthousiast maken over deze typisch Westlandse sector. We nemen je mee langs de kassen, vertellen je hoe het er binnenin aan toe gaat en verklappen alvast wat de toekomst in petto heeft. En geloof ons, als het aan het Westland ligt, ziet die toekomst er heel mooi uit.
Laat je verrassen door de wereld van de kassen!