Veredeling

Glastuinbouw thema 7: Veredeling

Hoe ontwerp je een komkommer? Welk design komt kijken bij een tomaat? En wie puzzelt een nieuwe orchidee in elkaar? Gekke vragen, misschien, maar in het Westland werken veel mensen die dagelijks met die vragen bezig zijn.

Elk jaar komen er nieuwe soorten paprika’s, aubergines en gerbera’s op de markt. Noem een groente, een plant of een bloem, en gegarandeerd dat iemand in het Westland bezig is om er een nieuwe, mooiere en betere versie van te maken.

Dat is het werk van veredelaars, en in het Westland staan een paar van de grootste veredelaars ter wereld. In De Lier staat het grote familiebedrijf Rijk Zwaan, die in de top 5 van veredelaars wereldwijd staat.

Hoe werkt veredelen

Er is natuurlijk niet één tomaat. Er zijn meer dan zestig soorten tomaten. Van trostomaten tot vleestomaten, van honingtomaatjes tot cherrytomaatjes, en ga zo maar door. Elke soort tomaat heeft eigen, unieke eigenschappen.

Wat een veredelaar doet, is kijken welke eigenschappen van verschillende soorten zorgen voor een betere plant, of een tomaat die lekkerder is. Het is maar net aan welke eigenschappen telers behoefte hebben.

Deze tomaat is veel lekkerder!

Er zijn heel veel redenen te verzinnen om een nieuw soort te veredelen van een groente, plant of bloem. Een betere smaak, een mooiere kleur bloem of een groter of kleiner formaat, bijvoorbeeld. Dat zijn eigenschappen waar de consument veel van merkt. Zo is er een tomaat speciaal voor salades. Deze tomaat is vol van smaak, maar als je hem door midden snijdt, loopt niet gelijk alle sap eruit. Kijk, dat is nog eens praktische veredeling.

Veredelen voor duurzaamheid

Maar er zijn ook eigenschappen die geen effect hebben op jou als consument, maar wel op de teler of het milieu.
Zo zijn veredelaars altijd opzoek naar nieuwe soorten die minder water nodig hebben en toch dezelfde hoeveelheid groenten produceren. Of gewassen die net zo goed groeien, maar in een lagere temperatuur. Dat scheelt weer energie.
Vaak kijken veredelaars ook naar de ziekten die opkomen, en proberen ze soorten te ontwikkelen die daar goed tegen kunnen. Dat is handig, want dat is weer minder uitval van planten en minder gebruik van gewasbescherming.

Nieuwe modekleuren

En wat voor tomaten, komkommers en paprika’s geldt, geldt ook voor planten en bloemen. Dezelfde prachtige rozen, chrysanten en gerbera’s, maar dan een soort dat dankzij veredeling minder water en energie nodig heeft. Dat is nog eens duurzaam design!

Kortom, veredelaars zijn altijd bezig met soorten te ontwikkelen die ervoor zorgen dat we in de toekomst ook nog veel verschillende soorten gezond voedsel, duurzame planten en mooie bloemen hebben.

Veredelen voor… robots?

Over de toekomst gesproken: wist je dat veredelaars de laatste jaren steeds meer samenwerken met robotbouwers? Op dit moment worden de meeste groente nog geoogst door mensen, dus daar zijn de gewassen altijd op ontworpen door de veredelaars.

Maar tegenwoordig komen er steeds meer robots in de kassen om het werk te doen. Alleen hebben robots vaak moeite met het oogsten. De tomaten, aardbeien en paprika’s hangen vaak niet op een handige plek voor een robot. Een veredelaar kan dat oplossen met gewas dat speciaal is afgestemd op oogstrobots.

Essentieel

Veredelen is essentieel voor de mensheid. Veredeling zorgt voor diversiteit in onze gewassen, die we steeds duurzamer en efficiënter kunnen telen. Veredeling staat aan de basis van innovatieve glastuinbouw in het Westland. Veredelaars bieden oplossingen voor nu en in de toekomst.

Dus in de laboratoria en proefkassen in het Westland zijn mensen bezig een betere komkommer te ontwerpen. Daar ‘designen’ genieën de meest duurzame tomaat ter wereld. En puzzelen ze een nieuwe orchidee met prachtige kleurpatronen in elkaar, die ook nog eens minder water nodig heeft.

Het Westland bedenkt vandaag de dag waarmee over tien jaar jouw groentela en vazen gevuld worden. En dat maakt ons heel trots op onze regio!