Gezondheid

foto: Noordam Plants

Glastuinbouw thema 4: Gezondheid

Hallo #fitgirl of #fitboy, ben jij tegenwoordig ook helemaal van de gezonde levensstijl? Top, want een gezonde levensstijl wordt mede mogelijk gemaakt door Westlandse kassen. Vitaminen, mineralen, vezels, het Westland zorgt voor voedsel voor jouw gezonde levensstijl, vol van smaak.

Heerlijke druiven

Dat begon al honderd jaar geleden, toen de eerste kassen gebruikt werden voor komkommers, meloenen en vooral heel veel druiven. De druivenkassen van het Westland waren beroemd over heel de wereld, en je kunt nog steeds oorspronkelijke druivenkassen bezoeken in het Westlands Museum of bij restaurant de Vine Yard.

De grote drie

Inmiddels is er veel meer variatie in gezonde teelten te vinden in onze regio. Tomaten, paprika’s, komkommers, aubergine, het zijn enorme vitaminebommen. En enorm lekker, natuurlijk. Telers zijn heel bewust bezig met het telen van gezond voedsel dat ook nog eens lekker smaakt en goed in elk dieet in te passen is.
Tomaat, paprika en komkommer zijn de ‘Grote Drie’ van de voedingsteelt in het Westland. Deze gewassen zul je dus veel zien achter het glas. Van buitenaf herken je ze aan de planten die vanaf begin zomer bijna tot in de nok van de hoge kassen groeien.

Wist je dat een tomatenplant in de kas wel 12,5 meter lang wordt in één jaar? Pure plantpower!

Cressen, wasabi en hete pepers

Buiten de grote drie vruchtgroenten zijn er nog veel meer gezonde voedingsteelten te vinden op Westlandse bodem. In Monster teelt Koppert Cress bijvoorbeeld allemaal cressen.

Dat zijn kleine plantjes tjokvol gezondheid. Van de tuinkers die we allemaal kennen vanuit de supermarkt, tot kleine plantjes die proeven naar honing, mosterd of zelfs oester. Het lukt de plantengenieën zelfs om vanille in de kas te kweken.

In De Lier vindt je weer een kas, verscholen achterin een klein tuinderslaantje, waar Dutch Wasabi het voor elkaar krijgt om gember en Japanse wasabi te telen. Een paar kilometer verderop kweekt Westland Pepper op haar beurt weer de heetste pepers in een kas, die je veel terug ziet bij food influencers op Instagram, TikTok en YouTube.

En wat dacht je van de honingtomaatjes van Looye, of de Tommies van Greenco? Aan de Maasdijk vind je de Westlandse Aardbei, met heerlijke aardbeien, en aan de Zwartedijk in Monster zit Framblij, een zacht fruit teler waar je zelf de besjes, frambozen en aardbeien mag plukken. Een heerlijk gezond uitje voor het het hele gezin.

Kortom, het Westland staat vol met kassen vol verrassende teelten, die bijdragen aan een gezond dieet dat ook nog eens heerlijk smaakt.

Groen geluk

Naast de groenteteelt is er ook nog de sierteelt. Bloemen, perkgoed, potplanten, groene planten, de regio teelt honderden verschillende fleurige gewassen op een zo duurzaam mogelijke manier.

Want wie gezond leeft, verzamelt ook veel groen om zich heen. Groene planten zuiveren bijvoorbeeld de lucht. Er zijn in het Westland diverse telers te vinden van luchtzuiverende planten, zoals Plantsome en Van der Voort potplanten, waar je alles kunt kopen van spathiphyllum tot azalea.

De mooiste kleuren

Als je door het Westland heen fietst of wandelt, gluur dan vooral eens door het glas heen. Je ziet gerbera’s in de mooiste kleuren, chrysanten, rozen, perkplanten en natuurlijk orchideeën in alle soorten en maten. En elke stengel die in het Westland groeit, maakt iemand ergens heel blij en gelukkig. Want dat is wat bloemen doen!

Een aantal van de grootste orchideeënkwekers ter wereld kennen ook hun oorsprong in het Westland. Hun orchideeën staan op de grootste feesten, modeshows en bruiloften ter wereld, en natuurlijk in heel veel huiskamers. Denk aan Opti-Flor, Ter Laak of Sion, prachtige bedrijven waar het Westland trots op is.

Aloë Vera uit de kas

Natuurlijk zijn er op plantengebied een aantal bijzondere specialisten in de Westlandse regio. Zo teelt Dr. Green aloë vera onder glas. Die planten worden verkocht, maar dat niet alleen. Je kunt bij Dr. Green ook allerlei natuurlijke cosmetische producten op basis van de zelfgeteelde aloë vera kopen. Of zelfs een los aloë vera blad om zelf de crème eruit te halen en op te smeren. Siertelers zijn ook vaak aangesloten bij grote coöperaties, waar ze samenwerken op het gebied van distributie, innovatie en marketing. Air So Pure is een coöperatie van luchtzuiverende planten, en bij Decorum zitten ruim vijftig telers in het topsegment van planten en bloemen.

De gezonde kas

Een kas is de meest duurzame manier om op grote schaal gezond en gevarieerd voedsel te produceren, waarmee voor iedereen een vitaminerijk dieet haalbaar en betaalbaar wordt. En ook voor het geluk dat bloemen en planten je geven, moet je in het Westland zijn.
De kassen in het Westland zitten vol verrassingen, die passen bij een gezonde levensstijl. Dus denk je aan het Westland, dan denk je aan vitamines, een rijke smaak, door planten gezuiverde lucht en vrolijke bloemen.