Feed The World

foto: Tomatoworld

Glastuinbouw thema 5: Feed The World

Midden in het Westland, vlak bij de Bloemenveiling in Honselersdijk, staat een fascinerend gebouw. Als je er langs rijdt, zie je ramen afgewisseld met muren van mos. Dit is het World Horti Center, en iedereen in de wereld die iets wil met glastuinbouw, komt op visite in het World Horti Center.

World Horti Center en TomatoWorld

Het World Horti Center is het clubhuis van de tuinbouw. In het Westland, maar ook voor de rest van Nederland en de rest van de wereld. Van Chinese beleidsmakers tot Australische telers, van Afrikaanse journalisten tot Amerikaanse senatoren, van premiers tot researchers van de grootste bedrijven, ze komen allemaal langs om te kijken hoe er in het Westland geteeld wordt.

Vaak rijden de bussen met buitenlandse bezoekers na hun bezoek aan het World Horti Center een paar kilometer door, naar TomatoWorld. Daar kun je een demokas inlopen om te zien hoe sensoren, klimaatcomputers en kunstmatige intelligentie samenwerken met de teeltspecialisten voor de best mogelijke tomaten. En leer je over welke oplossingen de Westlandse glastuinbouw biedt voor allerlei problemen.

Meestal is de rondrit door het Westland dan nog niet over. Er wordt gepraat met de Gemeente Westland over het beleid dat nodig is om een succesvolle tuinbouwregio op te zetten. En een aantal grote telers in de regio worden bezocht om de verhalen van de teelt uit eerste hand te horen.

Aantrekkingskracht

Wat is toch die aantrekkingskracht van het Westland op de rest van de wereld? Het Westland is het Silicon Valley van de glastuinbouw. De telers in deze regio zijn de Champions League van de groente- en sierteelt. Iedereen die ook maar iets doet met groente- of sierteelt, waar dan ook ter wereld, is benieuwd wat de laatste ontwikkelingen in het Westland zijn.

Local4Local

Grote gebieden en steden in Nederland, Engeland, Duitsland, België en Frankrijk krijgen hun gezond voedsel, planten en bloemen vanuit het Westland. In onze beleving is dat een groot gebied, maar voor regio’s als China, India, het Midden-Oosten en Amerika wordt dat gezien als local4local telen.
En local4local telen, dat willen de meeste landen. Dus de productie van voedsel, planten en bloemen dichtbij de plek waar de mensen wonen. Dat scheelt namelijk transportkosten, maar het garandeert ook de versheid van de producten. Bovendien willen steeds meer regio’s minder afhankelijk zijn van verre import.
Dus wat doe je als je de beste manier zoekt om op een veilige manier hoogwaardig voedsel te telen in je eigen regio? Dan ga je op visite in het Westland om te kijken welke tuinbouwtechniek daar werkt, wat het beleid van de overheid is en hoe de telers het aanpakken.

Samenwerken

Maar wat maakt dan dat onze kleine regio tussen Den Haag, Delft en Rotterdam een voorbeeld is voor de hele wereld? Dat is de kracht van samenwerken, al decennialang!

In het Westland werken telers met elkaar samen, ook al zijn het concurrenten. Ze vormen samen coöperaties waarmee ze logistiek, marketing en technologische ontwikkelingen delen. Dat scheelt kosten, en samen kom je verder dan alleen!

Experimenteren en leren

Maar de telers werken ook flink samen met toeleveranciers. Dat zijn de bedrijven die de techniek leveren voor de kas. Denk aan watersystemen, software, sensoren, intern transport en het substraat waar de planten op groeien, maar ook het glas, de motoren om de ramen te bedienen en ga zo maar verder.
Door samen met deze toeleveranciers oplossingen te verzinnen, is de technologie van de kas in het Westland naar een enorm hoog niveau gegroeid. Samen experimenteren, overleggen en leren zorgt ervoor dat de Westlandse kassen de meest moderne ter wereld zijn.
Het Westland is niet alleen een kweekvijver voor de mooiste gewassen, planten en bloemen, maar ook voor de meest innovatieve en duurzame technologieën.

Champions League

Samenwerken zorgt er voor dat de kennis op het gebied van telen onder glas in het Westland op Champions League niveau is. En dat de hele wereld oplet welke innovaties door de Westlandse telers ingezet worden.

Dus wat doe je als een teler in Afrika bent, en je wilt de beste ter wereld worden? Dan kom je een kijkje nemen in het Westland.

En als je de premier van Kazachstan bent en op zoek bent naar manieren om je bevolking duurzaam en rendabel van voedsel te voorzien? Juist, op visite bij World Horti Center, TomatoWorld en de grote telers van onze regio.

Westland ‘hartje’ de wereld

Het is ook de reden dat veel Westlandse bedrijven actief zijn in de rest van de wereld. Of het nu gaat om Priva dat in Singapore projecten doet om te kijken hoe we voedselproductie in een megacity duurzaam kunnen maken, overal waar op het hoogste niveau geteeld wordt, vind je de Westlandse roots.

Kortom, de wereld houdt van het Westland en Westland houdt van de wereld. Je zou het misschien niet zeggen als je tussen de pittoreske dorpjes fietst, of langs de glazen kathedralen rijdt, of wandelt in een mooie dorpskern in het Westland, maar dit is een regio met enorm internationaal aanzien.