Techniek

foto: Shoot your shot media

Glastuinbouw thema 8: Techniek

Een kas is net een Formule 1 auto. Een machine vol ingewikkelde technologie, waarmee je de beste prestaties kunt leveren op het gebied van groente- en sierteelt.

Maar… niet iedereen is Max Verstappen. Een kas managen is echt heel lastig. Niet iedereen kan dat zomaar.
Een kas in het Westland heeft de beste specialisten nodig om al die technologie zo aan te sturen en te zorgen dat er zo duurzaam mogelijk zoveel mogelijk topbloemen, -planten en -groenten geteeld worden onder het glas.

Toeleveranciers

Hoe komt een teler aan al die technologie? Daar zorgen zogenaamde toeleveranciers voor. Dat zijn technische bedrijven die vaak gespecialiseerd zijn in één of enkele technieken die gebruikt worden in een hoogwaardige kas.

Er is natuurlijk de kas zelf, die door kassenbouwers gemaakt wordt. Zij zetten het frame neer, hangen het glas erin en zorgen dat alle techniek op de juiste plek geïnstalleerd wordt.

De hardware

Bij die techniek moet je denken aan de motoren om de ramen te openen en aan de buizen en goten om het water door het gewas te laten stromen. Ook zijn er bedrijven gespecialiseerd in schermdoeken boven in de kas. Die doeken zorgen ervoor dat de zon wordt getemperd en het licht goed verdeeld wordt over de planten en dat ‘s nachts de warmte in de kas blijft hangen.

Dan zijn er nog bedrijven die allerlei soorten verlichting produceren, van lampen die de zon nabootsen tot slimme LED-panelen.
Veel kassen hebben ook verwarmingspijpen om de kaslucht op te warmen. Die pijpen liggen in groentekassen op de grond, waardoor ze ook gebruikt kunnen worden door zogenaamde buisrailswagens. Dat zijn speciale elektrische wagens waarmee de werknemers makkelijk door het gewas kunnen rijden en zelfs de toppen van de planten op zes meter hoogte kunnen nalopen.

Daarnaast zie je in veel kassen een vorm van intern transport. Bijvoorbeeld gerbera’s die op een lopende band gelegd worden en zo naar de schuur vervoerd worden. Of orchideeën die volautomatisch door de kas geschoven worden en uiteindelijk na anderhalf jaar groeien op het juiste moment bij het juiste inpakstation uitkomen.

De software

Tot nu toe hebben we het vooral over de ‘hardware’ gehad. Maar er komt ook veel software kijken bij een moderne kas. Overal in de kas zijn sensoren en slimme camera’s geplaatst. Die sensoren en camera’s checken constant de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 in de kas, maar controleren ook op ziekten en plagen.
De data van al die sensoren gaat naar een klimaatcomputer, dat de teler met behulp van een dashboard op zijn scherm kan uitlezen. Een echte teeltspecialist ziet aan al die grafiekjes precies wat er nodig is om te zorgen dat zijn teelt optimaal groeit. Steeds vaker wordt de teeltspecialist daar bij geholpen door slimme software, die hem helpt op tijd de juiste keuzes te maken over de temperatuur, luchtvochtigheid en oogsten.

Een kas zonder teler?

Sterker nog, er zijn tegenwoordig zelfs steeds meer experimenten waarbij de kunstmatige intelligentie de hele kas runt. De teeltspecialist houdt de ontwikkeling van de teelt wel goed in de gaten en kan ingrijpen als het nodig is, maar de software is steeds beter in staat om de juiste keuzes te maken.
Dat betekent dat één teeltspecialist steeds meer oppervlakte kan managen. En zelfs kassen die op een ander continent staan. Het op afstand telen gaat een grote vlucht nemen, waarbij de teeltspecialist de slimme software controleert via zijn mobiele telefoon of vanachter zijn laptop.
En zo kan de kennis en technologie van het Westland geëxporteerd worden over heel de wereld, zonder dat er ter plekke een teeltspecialist aanwezig hoeft te zijn. De software en de teeltspecialisten op afstand zorgen dat de kas alsnog optimaal draait!

Daar komen de robots!

In de toekomst zal sowieso steeds meer arbeid gedaan worden door robots en geautomatiseerde systemen. Momenteel experimenteren Westlandse bedrijven volop met oogstrobots in de groenteteelt. In de sierteelt zijn er al langere tijd robots die de jonge plantjes perfect in de kas poten.
Gearbox in Maasdijk ontwikkelt zelfs robots die op kwaliteit kunnen keuren, met behulp van camera’s en slimme software. Hun technologie wordt bijvoorbeeld in de schuur gebruikt, waarbij een robot arm razendsnel alle paprika’s sorteert die uit de kas komen en in de juiste dozen legt. Een andere technologie van Gearbox helpt de medewerkers die rozen knippen. Een camera op de oogstkar kijkt vooruit, waarna slimme software een laser aanstuurt die laat zien wat de volgende roos is die geknipt moet worden.

Kampioenen

Het zijn de innovatieve toeleveranciers en de creatieve startups en scale ups die ervoor zorgen dat de technologie in Westlandse kassen constant op het allerhoogste niveau is. Zij leveren de Formule 1-auto die beste in staat is kampioenschappen te winnen, en de Westlandse teeltspecialisten zijn de Max Verstappens die het beste uit die Formule 1-auto kunnen halen.