Soepfietsen in het Westland

foto: Kom in de Kas

Soepfietsen?

Een leuke en typisch Westlands manier om lokaal mooie ingrediënten en streekproducten bij elkaar te fietsen voor een heerlijke soep. Leuk om te doen, gezond voor lijf en leden en je maakt op een heel andere manier kennis met je omgeving en lokale producenten. Bekijk hier alle soepfietsroutes.

Geschiedenis van het soepfietsen

De geschiedenis van het soepfietsen gaat terug naar 2018. Bezoek Westland ontmoet in dat jaar Marja van der Ende. Ze vertelt dat ze gestopt is om haar boodschappen bij de supermarkt te doen. Ze rijdt voor haar dagelijkse maaltijd alleen nog langs ‘stalletjes langs de weg’ in het Westland en langs kleine leveranciers van streekproducten. Haar idee heeft ze uitgewerkt in een beweging op Facebook: Fietsen voor mijn eten. We zijn geïntrigeerd en besluiten om samen met haar ‘soepfietsroutes’ te gaan maken. Inmiddels zijn we een behoorlijk aantal soeproutes verder.

Deze soeproutes kun je zelf fietsen

De soeproutes zijn seizoensgebonden. In Route.nl is bij iedere soeproute aangegeven wat de beste tijd is om de route te fietsen.

Soepfietsen: Courgettesoep

Dit is een mooie route van 33 km lang, door tuinderslaantjes, recreatie- en duingebied en dorpskernen en langs een aantal Westlandse bezienswaardigheden. Tijdens deze mooie fietstocht kun je onderweg verse ingrediënten verzamelen voor een overheerlijke courgettesoep. Bij de route zit ook een recept van soepexpert Linda Bosman.

Courgettesoepfietsen

Soepfietsen: tomatensoep

Tijdens de 30 km lange tomatensoepfietsen sprokkelen we de ingrediënten voor de tomatensoep bij elkaar, door langs kleine winkeltjes, boerderijen en kwekerijen te fietsen. Op de route, door Westland en Midden-Delfland, vind je locaties waar de lekkerste streekproducten gekocht kunnen worden, rechtstreeks van de kweker en boer.

Beste periode voor deze route is maart t/m oktober.
Tomatensoepfietsen

Soepfietsen: auberginesoep

De nieuwste soeproute is de ‘Auberginesoeproute’. Deze 28 km lange route ontstond tijdens de coronacrisis, waarbij tuinders hun producten niet meer konden leveren aan restaurants in binnen- en buitenland. Deze soeproute neemt je mee langs de prachtige aubergines van Kwekerij van Luijk en langs boerderijwinkels in Midden-Delfland.

Auberginesoepfietsen

Soepfietsen: pompoensoep

Het is pompoentijd als de bladeren van de bomen vallen en dezelfde kleur aannemen als die heerlijke grote vruchten waar je de lekkerste gerechten van kunt maken: pompoenen! Ze zijn in alle soorten, kleuren en maten langs de weg te vinden. De ultieme reden om je fiets, mét stevige fietstas of grote mand, te pakken en een rondje langs de pompoenstalletjes langs de weg te maken. Om er daarna heerlijk een soep of ander herfstig gerecht van te maken. Klik op de foto voor het recept.

De beste periode voor deze fietsroute is oktober t/m december.

Pompoensoepfietsen

Soepfietsen: erwtensoep

Rijp op het gras, een laagstaand zonnetje… koud, winderig, soms guur. Het is … snertweer! Groeit er dan nog steeds lekker eten in de Westlandse kassen? Ja, natuurlijk! Fiets langs boeren- en tuindersschuren waar wintergroenten als knolselderij, winterpeen, rode kool, krootjes, boerenkool en spruitjes te vinden zijn. Doe wat spliterwten, prei, winterpeen en vlees bij die knolselderij en je hebt een heerlijke (hart)verwarmende soep: snert! Fiets jouw erwtensoep bij elkaar.

De beste periode voor deze route is november t/m maart.

Snertfietsroute