Tomatensoepfietsroute
Stap op je fiets en maak een rondje door het Westland en Midden-Delfland om heerlijke ingrediënten bij elkaar te fietsen voor een tomatensoep.
Groene apotheek
Marja van der Ende, de eerste fietsburgemeester van het Westland en bedenker van het platform ‘Fietsen voor mijn eten‘, is bekend van haar ‘fietssoeproutes’. Met haar routes wil ze mensen niet alleen bewust maken van het belang om gezonde voeding te eten, ze wijst ook op het belang van bewegen. Bovendien laat ze met haar routes zien dat juist in het Westland en Midden-Delfland deze producten allemaal voorhanden zijn. Je hoeft alleen maar op je fiets te stappen! Met recht kun je dit gebied dan ook wel de ‘Groene apotheek van de wereld’ noemen.
De Tomatensoeproute is, één van de ‘soepfietsroutes’ door Westland en Midden-Delfland en is een initiatief van www.fietsenvoormijneten.nl en Bezoek Westland.
Tomatensoepfietsen
Op vrijdag 12 juli 2019 vond de allereerste Tomatensoepfietstocht plaats. Hoewel het weer ons op die dag meer aan het winterse Snertfietsen deed denken, hebben we ons prima vermaakt. De tweede tocht op zaterdag 20 juli moest echter vanwege fikse regenbuien en onweer wel verplaatst worden, echter in augustus en oktober hebben we weer twee tochten georganiseerd. En met succes: blije fietsers en een heerlijke tomatensoep! De soepfietstochten worden georganiseerd door Fietsen voor mijn Eten, maar je kan de route natuurlijk ook zelf rijden.
Het verslag van een leerzaam en gezellig fietsuitje
Tijdens het Tomatensoepfietsen sprokkelen we de ingrediënten voor de tomatensoep bij elkaar, door langs kleine winkeltjes, boerderijen en kwekerijen te fietsen. Op de route liggen nog meer locaties waar de lekkerste streekproducten gekocht kunnen worden, rechtstreeks van de kweker en boer.
Zo starten we bijvoorbeeld bij Op Hodenpijl in Schipluiden, net buiten Westland. Op deze mooie buitenplaats worden de heerlijkste groenten en fruit op biodynamische wijze geteeld en verkocht in het winkeltje bij de kerk. Tijdens de rondleiding door tuinman Thor werd ons op 12 juli meer verteld over de kringloop in de teelt van de producten door mest en ander groenafval tot compost om te zetten en de planten daarmee te bemesten.
Bij Hoeve Bouwlust, het winkeltje van de coöperatie van meer dan twintig lokale producenten van streekproducten, vertelt initiatiefnemer Gabriëlle waarom het zo belangrijk is om lokale producten te kopen. “Als we het landschap van Midden-Delfland zo willen behouden, is het belangrijk dat de boeren die op het land ons voedsel produceren, genoeg klanten hebben.” Een beweging waar ik met Fietsen voor m’n eten graag aan meewerk.
Een van de boeren die zijn melk en vlees via Farm I See verkoopt, is boer Paul van de Delflandse Vleesmeesters. Na een lunchstop bij De Hooiberg in ’t Woudt brengen we een bezoekje aan zijn boerderij. Daar vertelt hij in geuren en kleuren (maar vooral geuren…) het verhaal over de dubbeldoelkoe.
Tomatensoeprecept
Als je dan zo heerlijk een kilometer of twintig Tomatensoepgefietst hebt, smaakt die soep natuurlijk extra lekker. Met vers brood van Bakkerij Theo Hoek, onderweg meegenomen, en zelfgemaakte kruidenboter van roomboter van Boerderij Van Winden uit Schipluiden erbij en al die liefde en passie die de fietsers in de bereiding van de soep hebben gestoken, kan dat alleen maar een succes worden. Klik hieronder voor het hele recept!
Soepfietsen in het Westland
Soepfietsen? Fiets verse ingrediënten bij elkaar met de leukste soepfietsroutes voor een tomatensoep, courgettesoep of pompoensoep!
Van tomatensoep tot snoeptomaten: 5 stalletjes in Westland
Tomaten zijn hét streekproduct van het Westland. Ontdek 5 stalletjes met Westlandse soep- en snoeptomaten in alle formaten, kleuren en maten.
Auberginesoepfietsen door Westland en Midden-Delfland
Stap op je fiets en maak een rondje door het Westland en Midden-Delfland om heerlijke ingrediënten bij elkaar te fietsen voor een auberginesoep.