Van tomatensoep tot snoeptomaten

foto: Tomatoworld

Hier vind je 5 tomatenstalletjes in Westland

Tomaten zijn hét streekproduct van het Westland. Van kleine besjes tot grote vleestomaten en alle formaten, kleuren en smaken die daar tussen zitten: bij de Westlandse tuinders kun je ze allemaal vinden. Hier vind je 7 stalletjes met soep- en snoeptomaten.

Over de tomaat

Als voorfietser van ‘Fietsen voor m’n eten – Westland’ fiets ik elke week wel ergens een voorraad tomaten bij elkaar. Het is in het Westland ook gebruikelijk dat je, zodra je de leeftijd bereikt om te mogen werken, in ‘de tuin’ gaat werken, oftewel in de kassen. Zo heb ik ook tomaten geplukt in mijn jeugd bij verschillende tomatentuinders. Tegenwoordig is veel veranderd in de technieken van telen en plukken, maar een ding is onveranderd gebleven: de geur van de tomatenplant die je neus binnendringt zodra je een tuinderslaantje op fietst.

Met tomaten kun je culinair en decoratief van alles doen. Zelf heb ik altijd een schaal snoeptomaatjes op tafel staan zo voor het grijpen en ook daarin zijn er inmiddels vele verschillende varianten te vinden. Onlangs bezocht ik een 24-uursautomaat waar ik een bakje tomaten kocht in zo ongeveer alle kleuren van de regenboog: van geel tot groen (wel rijp) tot donkerpaars en stuk voor stuk een eigen smaakbeleving. En wist je dat tomaten heel gezond zijn door de stof Lycopeen die een natuurlijke beschermer tegen schadelijke zonnestralen is en zelfs toegedicht wordt aan het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. (Bron: ‘Tomaten: een superfood’ en ‘Vijf redenen waarom tomaten gezond zijn’)

Afgekeurd, niet getreurd

Veel tomatenstalletjes bieden tomaten aan die afwijken van de norm en die daarom afgekeurd worden in de supermarkt. Onlangs werden om die reden nog zes miljoen snoeptomaatjes gratis weggegeven bij een Westlands bedrijf, omdat ze door de warmte deze zomer snel te rimpelig zouden zijn. (Lees: ‘Zes miljoen snacktomaatjes gratis af te halen…’)

Zelf heb ik totaal geen probleem met afgekeurde groenten en fruit. De smaak is even lekker en als het verwerkt is in een soep of saus, is de vorm totaal niet belangrijk meer. Een plekje of deukje is zo weggesneden. Met deze snavel-tomaat had ik overigens onlangs wel moeite om hem te ‘slachten’… Maar, omdat ik zwaar tegen verspilling van eten ben, is het me toch gelukt.

Tomatensoep en snoep: 5x leuke tomatenstalletjes in het Westland

Hieronder de top 5 favoriete stalletjes waar ik mijn tomaten bij elkaar fiets van Marja van der Ende:

1. Lans tomaten aan de Groeneweg 125 (’s-Gravenzande)

In de automaat met draaischijf van Lans tomaten aan de Groeneweg vind je trostomaten en snoeptomaten. Je kunt er alleen met muntgeld betalen. Sommige mensen proberen weleens briefgeld erin te stoppen, maar dat past echt niet … 😉

Wil je wisselen dan kun je wel bij het bedrijf aanbellen en wordt je geholpen aan muntgeld als ze in de buurt zijn. Het tomatenseizoen bij Lans tomaten loopt van begin december tot half september.

2. ’t Kommaatje aan de Strandweg 15 (’s-Gravenzande)

Dit schattige winkeltje bevindt zich op de weg naar Slag Beukel, de strandopgang van ’s-Gravenzande. Het heeft een 24-uursautomaat met deurtjes, maar ook een kraampje dat in het zomerseizoen op woensdag en vrijdag van 9:00 – 15:00 geopend is. Je kunt er tomaten kopen in zo ongeveer alle kleuren van de regenboog, en ook komkommers. Ze hebben zelfs huisgemaakte tomatensoep. De automaat wisselt ook briefgeld.

3. Roel de Bakker aan de Bovendijk 67A (Kwintsheul)

Roel de Bakker is bij velen bekend als de man achter Bakkie Fietsen, georganiseerde fietstochten met kijkjes in de kassen. Hij is ook tomatentuinder en heeft een leuk uitziende kar op de oprit van zijn kwekerij staan met daarin allerlei verschillende soorten en maten tomaten. Betalen gaat contant in de daarvoor bestemde opening middenin de kar.

4. Kwekerij 't Woudt, Molenlaan 2 (Schipluiden)

Bij Kwekerij ’t Woudt kun je terecht voor de meest exclusieve tros-cherrytomaten die er te krijgen zijn. Het stalletje staat voor de deur aan de Molenlaan 2 in Schipluiden. Heerlijk om te snoepen voor onderweg op de fiets.

5. Zijdijk 4 ('s Gravenzande)

Heerlijke soeptomaten kun je kopen in dit stalletje dat zich onderaan de Maasdijk in de bocht met de Zijdijk bevindt. Bij Kwekerij G.J. van der Wel worden trostomaten gekweekt en de tomaten met een plekje of deukje worden in het karretje voor het bedrijf aangeboden als soeptomaten. Er zijn kleine en grote zakken te koop, voor een kleine of grote pan tomatensoep.

Meer stalletjes

Natuurlijk is het Westland nog veel rijker aan tomatenstalletjes dan deze vijf. Een selectie maken is dan ook lastig. Er zijn kleine winkels die tevens heerlijke tomaten aanbieden van eigen oogst of uit de streek aan. Teveel om op te noemen dus. Tijd om het zelf te gaan ontdekken langs de tuinderslaantjes van het Westland!

Kijk voor meer stalletjes, kwekerijen en kleine winkeliers die tomaten verkopen op de regiokaart op www.fietsenvoormijneten.nl.

Tomatensoep fietsroute

Heb je zin om alle ingrediënten voor een overheerlijke tomatensoep eens bij elkaar te fietsen, fiets dan de ’tomatensoeproute’! Deze route neemt je mee langs stalletjes langs de weg en langs streekproductenwinkels in Westland en Midden-Delfland. Je fietst door historische dorpskernen, door een oerhollands veenweidelandschap en langs Westlandse kassen.

Je vindt de gratis soepfietsroute op de site van Route.nl.

Kortom gezond op weg, voor een gezonde soep.
We wensen je veel fietsplezier.