Een bezoek aan het Westlands museum staat garant voor een gezellig en interessant dagje Westlandse geschiedenis. Alles uit het gebied wordt er verzameld en tentoongesteld. Bovendien is de historische tuin een aanrader!

Het Westlands Museum

De tentoonstelling vertelt het verhaal van het ontstaan van Westland, een verhaal dat al begint in de tijd van de Romeinen. Extra aandacht wordt er besteed aan de ontwikkeling van de (glas)tuinbouw in het Westland. Aan bod komen o.a. de verschillende tuinbouwteelten, de belangrijkste typen kassen en het veilingsysteem. Weet jij wat een A-kas, kniekas of fruitmuur is? Ontdek het allemaal.

De historische tuin

Bij het Westlands Museum bevindt zich een historische tuin, waarin een reconstructie is gemaakt met origineel materiaal van een Westlands tuinbouwbedrijf uit vroeger tijd. In de historische tuin worden op ouderwetse wijze producten gekweekt die vroeger veel voorkwamen in het Westland, zoals druiven, perziken, pruimen en asperges. Elk jaar teelt het museum ook zogenaamde ‘vergeten groenten’, zoals bijvoorbeeld postelein, knolraap en schorseneren. De groenten en het fruit uit de tuin zijn tegen aantrekkelijke prijzen in de groentewinkel van het museum te koop.

Speelzolder

Op de speelzolder van het museum kunnen kinderen aan de slag met echte Westlandse games. Denk aan groentenganzenbord, het groentenbos en de Multitouch-tafel waarmee je kennis kan maken met de historie van de tuinbouw aan de hand van diverse spelletjes. Helemaal top!

Bibliotheek

In het centrum is een uitgebreide streek- en tuinbouwhistorische bibliotheek aanwezig. In deze bibliotheek zijn ongeveer 9.000 Westlands gerelateerde publicaties opgenomen.

Het museum is nu (bijna) volledig toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel.

Zomerprogramma Westlands Museum

Het Westlands Museum is in de vakantiemaanden juli en augustus extra vroeg open. Toeristen en andere geïnteresseerden kunnen op dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur het museum bezoeken. In de weekenden gelden de gebruikelijke openingstijden: van 13.00 – 17.00 uur.

In de schoolvakantie wordt er elke vrijdagmiddag om 14.00 uur een rondleiding verzorgd voor individuele bezoekers, jong en oud. De rondleidingen duren een uur en je leert van alles over de Westlandse geschiedenis, waarbij ook de historische tuin en de veilingklok worden bezocht. De eerste zomerrondleiding vindt plaats op vrijdag 15 juli.

Er zijn naast de entreeprijzen geen extra kosten voor deelname aan de rondleidingen op vrijdag. Entree voor kinderen en museumkaarthouders is bovendien gratis.

Voor creatieve mensen worden in de historische tuin verschillende workshops tekenen georganiseerd, steeds op de zondagmiddag. Onder begeleiding van een professionele kunstenaar ga je aan de slag met portrettekenen, oost-indische inkt of botanisch tekenen. Meer info is te vinden op de website van het museum.

Openingstijden

Het Westlands Museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

Openingstijden in juli en augustus:
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 tot 17:00 uur
Zaterdag en zondag: 13:00 tot 17:00 uur

Het Westlands Museum is gesloten op maandagen en officiële feestdagen.

Verstuur een e-mail

Verstuur een mail naar Westlands Museum. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

    Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen