Het klikt in de Timmerwerf

Wat klikt er in De Timmerwerf? Alle foto- en filmcamera’s, die in allerlei soorten en maten in de entree en op de grote zolder van het museum zijn uitgestald, in ieder geval niet meer.

Een nostalgische herinnering aan de tijd dat iedereen het leven en bijzondere gebeurtenissen wilde vastleggen op de gevoelige plaat. De fotozaken hadden het druk met het ontwikkelen van al die indrukken en op verjaardagen gingen de fotomapjes met verhalen van de vakanties rond. Nu worden voortdurend foto’s en filmpjes gemaakt en rondgestuurd en is het aantal fotozaken afgenomen.

Een heel ander verhaal dan dat van de afgelopen generaties en een zeer interessante ontwikkeling die in de expositie wordt getoond. Uit het uitgebreide archief van Streekmuseum Jan Anderson is in samenwerking met Vakfotografie Q en Chris Hansler een mooie tentoonstelling samengesteld. Deze laat de ontwikkeling zien van de eerste optische foto met de camera obscura in 1816 tot aan de fotografie met de smartphone nu. Er is een kleine doka met toebehoren gebouwd, waarin op een film te zien is hoe foto’s toen ontwikkeld werden. Dat foto’s en films vaak met grote apparaten werden gemaakt, is te zien aan de authentieke en indrukwekkende objecten. En wat te denken van de toverlantaarn?

Een compilatie van foto’s en films rond thema’s als portretten, vakantie, mode, enzovoort geeft een prachtig tijdsbeeld van de afgelopen twee eeuwen. Foto’s van hoe het dorp De Lier er vroeger uitzag, mogen ook niet ontbreken.

‘Het klikt in De Timmerwerf’ is van 7 oktober 2023 t/m 30 maart 2024 elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur te zien in Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier, www.museumdetimmerwerf.nl. Groepen op afspraak bij info@detimmerwerf.nl.

Aanmelden