De Zandmotor is een uniek stuk Nederlandse kust

foto: Danny Taheij

Wat is de Zandmotor?

De Zandmotor ligt voor de kust bij Monster, tussen Hoek van Holland en Kijkduin en is een kunstmatig schiereiland die dienst doet als kustversterking. Lees hier meer over deze bijzondere zandplaat en beluister de podcast van Bos- en duinwachter Fred Spreen.  

Kustversterking mét de natuur

Bij Ter Heijde zijn de duinen angstaanjagend smal en daarom is er in 2011 een kunstmatig schiereiland van 128 hectare opgespoten, genaamd de Zandmotor. Vanaf deze haakvormige zandplaat, die een kilometer de zee in steekt, stuift de sindsdien en de komende jaren maar liefst 21,5 miljoen kuub zand in volle vaart richting kust. Wind, golven en stroming doen het werk. Door optimaal gebruik te maken van natuurlijke processen is hier ‘vanzelf’ 35 hectare nieuw strand en duin ontstaan. Dat biedt extra bescherming tegen zeespiegelstijging en extra ruimte voor natuur en recreatie. De bedenker van de Zandmotor is Ronald Waterman.

De Zandmotor is hét voorbeeld van werken mét de natuur en niet tégen de natuur!

Kust- en wadvogels

De beschutte baai aan de noordkant van de strandhaak valt bij laagwater al grotendeels droog. De lagune trekt veel kust- en wadvogels. Naast scholeksters, lepelaars en aalscholvers laten ook slechtvalk en sperwer zich regelmatig zien. ’s Morgens vroeg staan in het natte zand de sporen van de vos die hier in het donker langs de oever sluipt om slapende vogels te verrassen. Op de zandplaat wordt regelmatig een zeehond gesignaleerd. Op flinke wandelafstand van strandslagen en horeca is de Zandmotor tamelijk rustig. Ook spoelde al eens een dode, zwaar ondervoede bruinvis aan.

Wandelroute

Voor wandelaars wordt een gemarkeerde route uitgezet, waarlangs de ontwikkeling van de zandmotor goed te beleven is. Volg te allen tijde de route.

Podcast over de Zandmotor

In de eerste aflevering van de Bezoek Westland Podcast krijg je meer te weten over de flora en fauna op de Zandmotor dankzij twee natuurliefhebbers. Boswachter Fred Spreen kent het groen van het Westland op zijn duimpje en Floris Scheplitz, is fotograaf, maar in een grijs verleden ook bioloog. Fred neemt Floris op sleeptouw naar zijn favoriete plekken in de Glazen Stad. In deze podcast bezoeken ze de Zandmotor, een stukje aarde dat nooit twee keer hetzelfde is en een landschap met verrassende historie en een spannende toekomst. En het ligt het gewoon hier, bij het Westland, tussen Monster en Den Haag.

Luister mee met boswachter Fred en fotograaf Floris in De Bezoek Westland Podcast.

Drone video over de Zandmotor

Marc de Munnik maakte deze spectaculaire video van de Zandmotor. Geniet je mee?

Duin- en strandwandeling

Wandel vanaf Ter Heijde mee met deze audiotour over het Westlandse strand richting de Zandmotor en terug door de duinen.

Duin- en strandwandeling

Wandel mee over de Zandmotor met blogger Viola

Viola wandelt graag en ontdekt op een zonnige winterse dag de Zandmotorroute. Ze is verrast en blogt er enthousiast over. Lees haar verhaal en wandel ook een keer deze route langs de kust.

Blogger Viola ontdekt de Zandmotor

Parkeren

Er kan geparkeerd worden bij de Schelpenpad/Haagweg, Ter Heijde. Een alternatief is de strandopgang Molenslag, Ter Heijde. In het seizoen is het hier betaald parkeren. Een ander alternatief is parkeren in Kijkduin (parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan). Kom je met de fiets? Dan kan je bij het Schelpenpad gemakkelijk je fiets parkeren.