Mogge, plukkie al? Hoeveel paipe heb z’n vader? Het Westlands dialect hoort bij de typische de Westlandse Cultuur. Soms wat moeilijk te verstaan, maar dan moet je maar zeggen: Wa zeggie?

Ben de Westlandse bij
Ben de Westlandse bij

Westlands dialectenwoordenboek

Het Westlands dialectenwoordenboek bevat ongeveer 120 gezegden en 980 woorden, zeggen ze. Het zijn woorden die zijn toegevoegd door Westlanders, maar daardoor staan er wel wat dubbele woorden in. Want ja, sommige woorden kunnen op z’n minst op drie verschillende manieren worden geschreven. Maar wat moktemee? Laat ik je eerst maar eens wat Westlands lullen leren.

Ben de Westlandse bij - Westland

Westlandse zinnen

Westlanders vinden hun taaltje helemaal goud, dus wil jij indruk maken op een Westlander, probeer dat dan in het Westlands dialect. Hier een aantal typische Westlandse uitspraken op een rij:

– plukkie al? Loopt ut? = alles goed?
– van wie ben jij dr een? = hoe heet je?
– waar zit je te wonen? = waar woon jij?
– ff bakkie (pleur)? = wil je een kopje koffie?
– ff een sloot pleur naar binne wereken = veel koffie drinken
– un bodumpie leggêh = even iets eten
– bessssst = dat is prima


Ben de Westlandse bij

Tuinbouw gerelateerde woorden

Westland wordt ook wel de Glazenstad genoemd en dat is niet gek met zoveel kassen! In onze glazenstad wonen veel tuinders en tuinderskinderen. Veel Westlandse woorden en uitdrukkingen zijn daarom ook tuinbouw gerelateerd. Denk bijvoorbeeld aan ballenracen, ook wel tomatenplukken genoemd. Of wat dacht je van kromme jongens of stiereballe plukken, dan oogsten de Westlanders komkommers en aubergines. Is er pauze, dan is het ‘bakkiestijd’ en doen ze ‘ff een bakkie op de pijp’ (op de verwarmingspijpen, heerlijk in de winter!). Is het 12 uur? Dan roept heel de kas: ‘etuhhh’ en komt iedereen naar de kantine voor een bammetje.

Dorpen op z’n Westlands

In het Westland hebben zelfs de dorpen een andere naam in het Westlands dialect. Naaldwijk wordt bijvoorbeeld Naluk. ’s Gravenzande is ’t Breeje Durp. Monster is ’t Witte Dorp of op z’n Westlands ‘Mônstèhr’. Ben je in de Maasdijk dan ben je ‘an De Daik’. Honselersdijk noemen we ‘De Honsel’, Poeldijk; ‘De Poelluk‘ en Kwinsheul; ‘De Heul‘.

Westlandse Quiz

Ken jij deze Westlandse woorden?
Het langste Westlandse woord
Kapoentje
vreetijzer
schuitvaren
een Zwinkels

Laten we de lijst langer maken. Welke woorden zijn typisch Westlands? Laat het weten via onze Social Media kanalen.

Groeten uit het Westland! www.bezoek-westland.nl