Kassenroute Westland - Fachjan

foto: Fachjan

Je staat nu voor glastuinbouwbedrijf: Fachjan

Fachjan is gespecialiseerd in het kweken van tropische planten, vruchtdragende bomen en struiken tot 14m hoog, o.a. voor interieurs en projecten zoals tropische zwembaden en kantoren. Grote (tot zeer grote) exemplaren worden bij Fachjan vaak geïmporteerd, andere worden gekweekt vanaf stekmateriaal. Fachjan is al 5 jaar 100% CO2-neutraal. Opwarming van de kassen gebeurt met aardwarmte en energie van zonnepanelen. De compensatie van CO2 gebeurt door het aanplanten van bamboe in Uganda. Fachjan compenseert daarmee 1,9 miljoen kilo CO2.

Fachjan

Welkom bij Fachjan. Wij zijn een familiebedrijf, gerund door inmiddels de tweede generatie Janssen. Iedere dag zetten wij ons met hart en ziel in voor het mooiste groen, samen met een team deskundige professionals die leven voor hun vak.

Fachjan heeft bijna 100.000 m2 eigen kassen, verdeeld over vier locaties, vol tropische en subtropische groene planten, bloeiende en vruchtdragende bomen en struiken van een tien centimeter tot veertien meter hoog. Onze planten vind je terug in dierentuinen als Blijdorp, vakantieparken zoals CenterParcs, maar ook bij tuincentra.

Van 10 cm tot 14 m hoog

Ons werk is heel dynamisch. Het ene moment zijn we op bezoek op een kwekerij van leveranciers, ergens op de wereld, het volgende moment zitten we aan tafel bij architecten en landscapers. Onze bedrijf is actief op vrijwel alle contintenten.

Met ruim vijftig jaar ervaring in de internationale groensector weten onze mensen precies wat ze doen. En die kennis delen we graag met leveranciers en klanten.

Duurzame teelt

Onze productie van groene planten, bomen en struiken is al vijf jaar lang honderd procent CO2 neutraal. We investeren dan ook voortduren in verbetering van onze duurzaamheid.

De warmte voor onze tropische kassen komt uit aardwarmte en op het dak liggen zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit.

Ook onze irrigatiesystemen zijn hypermodern. Eén persoon kan dit op tablet of smartphone kostenbesparend managen. Ook op het gebied van gewasbescherming en bemesting opereren we zo duurzaam mogelijk.

De compensatie van CO2 vindt plaats door te investeren in de aanplant van Bamboe in Uganda (Bamboo Village Uganda Project). Het aanplanten van bamboe draagt rechtstreeks bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

Bamboe is een uitstekende opslagplaats voor CO2, het belangrijkste broeikasgas dat verantwoordelijk is voor de opwarming van de Aarde. Fachjan compenseert maar liefst 1,9 miljoen kilo CO2. Daar kan jaarlijks 7 duizend vierkante meter bamboe mee worden geplant.

Opkweek en import

We kweken de planten zelf, behalve de planten die we importeren van over heel de wereld. Als we de planten zelf kweken, doen we dat vanuit stekmateriaal. In de vestiging in s-Gravenzande, waar u nu staat, worden alle planten opgekweekt vanaf stekmateriaal. Zo houden we zelf volledig controle over de kwaliteit en het groeiproces.

De planten die worden geïmporteerd zijn de grote tot zeer grote exemplaren (tot maximaal vijftien meter hoog). Het zou te lang duren om dat soort planten in de kas op te kweken. Ook diverse planten van één tot 2,5 meter hoogte worden vaak geïmporteerd, waarbij het laatste deel van het groeiproces in onze kassen plaats vindt.

Daghandel

We hebben een ruime voorraad groot groen die de handel in ieder gewenst aantal kan bestellen. Zélfs per stuk. Ons assortiment is enorm uitgebreid, dus de meeste klanten zijn bij Fachjan in één keer klaar. One-stop-shopping en just-in-time afgeleverd. Dat is wel zo gemakkelijk en houdt de transportkosten gunstig.

Exporteurs, tuincentra, bouwmarkten en andere wederverkopers voeren hun digitale orders in via Floriday, FloraXchange en Plantconnect of bellen naar de deskundige Fachjan verkopers.

Interieurbeplanting

De klanten van interieurbeplanters verwachten een compleet product. Daarom biedt Fachjan een compleet programma van planten, potten, accessoires zoals substraat en watermeters, en zelfs een opplantservice. Doordat Fachjan grondplanten leveren in substraatsystemen, ontstaat een prijstechnisch zeer aantrekkelijk product met de nodige flexibiliteit in de verzorging.

Eén van onze groenspecialisten begeleidt klanten door de kassen en adviseert in de keuze van de beplanting. Tegelijk zorgt Fachjan dat logistiek alles soepel verloopt. Fachjan kan desgewenst de bakken met planten volledig opgemaakt aanleveren.

Projectbeplanting

Van de eerste projectbespreking tot het meekijken met het aanplanten: klanten van Fachjan vertrouwen ook bij complexe, soms zeer grote, beplantingsprojecten zoals (overdekte) dierentuinen, vlindertuinen, aquaparks en kantoren op de expertise en betrokkenheid van Fachjan. Mensen die onze kas in Honselersdijk inlopen, zeggen dan ook vaak dat het er aanvoelt als Diergaarde Blijdorp.

Fachjan heeft de beste specialisten in huis en in ons netwerk om ieder project soepel te laten verlopen. In de uitvoering van het masterplan, maar vooral gedurende alle exploitatiejaren die daarna komen. De basis daarvoor wordt gelegd in een optimale afstemming met alle betrokken partijen, advies en een scherp oog voor plantgerelateerde zaken zoals belichting en irrigatie.

Fachjan maakt gebruik van ‘Project Planning Timeline’. Dit houdt in dat er voor grote beplantingsprojecten vaak een langere periode voorafgaat m.b.t. het maken van een ontwerp, het uitzoeken van de juiste planten, het importeren en het acclimatiseren van de planten. Dit acclimatiseren is zeer belangrijk. In sommige gevallen is de voorbereidingstijd van een groot project één tot twee jaar. Deze planning biedt de nodige rust en zekerheid zodat alles perfect is geregeld als de opdrachtgever de operationele fase ingaat.

Kortom, onze planten kom je overal tegen, want iedereen die op zoek is naar tropische planten, struiken en bomen van hoge kwaliteit komt bij Fachjan uit.

Kijk binnen bij Fachjan

Er is een toffe video gemaakt om jou te laten zien wat er achter het glas van Fachjan te zien is. Benieuwd?

Bekijk hier de video van Fachjan