Kassen Route Westland - Lugt Lisianthus

foto: Lugt Lisianthus

Je staat nu voor glastuinbouwbedrijf: Lugt Lisianthus

Lugt Lisianthus is gespecialiseerd in de teelt van Lisianthus.

In dit meer dan 100 jaar oude familiebedrijf werken drie boers samen. Sinds 1993 richten ze zich op het telen van Lisianthus. Het Nieuwe Telen, het gebruik van Ledverlichting en aardwarmte maken onderdeel uit van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast doe ze mee met de RainLevelr van het Hoogheemraadschap van Delfland, waardoor het Westland droge voeten houdt.

Lugt Lisianthus

Lugt Lisianthus teelt al een eeuw lang bloemen van de hoogste kwaliteit. Sinds 2007 is dat exclusief de licianthus, een krachtige bloem die goed staat in elk interieur.

Ooit begon de kwekerij in 1920 in Honselersdijk. Pieter van der Lugt kweekt daar buitengroente in de volle grond. Dat doet hij bijna veertig jaar lang, en zeer succesvol. In 1956 neemt zoon Henk het bedrijf over. Hij bouwt de eerste kas van het bedrijf en gaat komkommers, aubergines en andere kasgroenten telen. In 1966 stapt hij over naar freesia’s.

Als in 1978 Henk zijn zoons Peter en Hans het bedrijf in stappen, is het bedrijf Van der Lugt een begrip in de freesiateelt. Het bedrijf draait zo goed, dat er in 1982 een tweede locatie in ‘s-Gravenzande open gaat. Ook de derde zoon van Henk, Marcel, voegt zich in 1988 toe bij het bedrijf.

Vanaf 1992 begint Van der Lugt lisianthus te telen, naast de teelt in freesia’s. Vanaf 2007 gaat van der Lugt volledig over op lisianthus en komt Richard, de zoon van Peter, in het bedrijf. Daarmee is het bedrijf in zijn huidige vorm compleet. Eén familie, één visie, al een eeuw lang.

De keuze voor lisianthus was een goede, want het bedrijf groeit enorm hard. Zo hard, dat er in 2020 een nieuwe, grotere locatie gebouwd wordt in Monster, volledig volgens de laatste inzichten in modern en verantwoord telen. De locatie in ‘s-Gravenzande kan worden gesloten. De naam verandert nu officieel in Lugt Lisianthus en het bedrijf is helemaal klaar voor de toekomst.

Innovatie

Lugt Lisianthus is een echt Westlands bedrijf. Dat betekent hard werken, een positieve instelling en de juiste mensen aantrekken. Maar ook constant innoveren, en een hart voor mens en milieu.

Al bij de bouw van onze kas in Monster is met van alles rekening gehouden. Alle machines, paden en ruimtes zijn extra ruim opgezet en in alles voorzien van de nieuwste technieken om het werk te helpen verlichten en het milieu te ontlasten.

In de kassen zorgen onze 2800 ledlampen naast een flinke energiebesparing ook vooral voor een koelere kas. Ze verbruiken veel minder energie, en geven minder warmte af. Het paarse licht is weer heel goed voor de groei van onze bloemen.

Ook helpen we mee met de waterhuishouding van het Westland. Met de RainLevlr werkt Lugt Lisianthus mee met het Hoogheemraadschap Delfland om in het Westland de wateroverlast tot een minimum te beperken. Wij hebben enorme waterbassins. Als het Hoogheemraadschap aan ons laat weten dat er een flinke bui op komst is, dan laat Lugt Lisianthus van tevoren op een gecontroleerde manier een deel van het water weg lopen. Als de bui dan komt, kan het water opgevangen worden in onze bassins, in plaats van te zorgen voor een overstroming.

Het Nieuwe Telen

Het Nieuwe Telen betekent telen met minimaal energieverbruik en maximaal resultaat. Daarbij maken we gebruik van alle beschikbare biologische en technologische kennis. We sturen zaken als temperatuur, (lucht)vochtigheid, CO2 en licht zo optimaal mogelijk voor ons gewas. Het klimaat in de kas blijft zo constant mogelijk, en van de energie die we gebruiken gaat bijna niks verloren.

We wekken onze eigen stroom op. Van de energie die we opwekken, gebruiken we de stroom voor onze LED-lampen, de warmte om de kas te verwarmen indien nodig en de CO2 als voeding voor de lisianthus. Zo gebruiken we alle reststromen van elektricteitsopwekking. Sterker nog, we kopen zelfs extra CO2 in van andere bedrijven. Niet alleen goed voor een kleine ecologische voetafdruk, maar ook goed voor het gewas!

Vijf sterren, vijf beloften

Vijf sterren telers, dat is waar Lugt Lisianthus voor staat. En om die vijf sterren waar te maken, doet zij vijf beloften:

  1. Kwaliteit – Lugt Lisianthus staat voor het beste wat de sierbloementeelt te bieden heeft. De meeste fraaie bloemen, de stevigste stelen, het hoogste aantal knoppen per steel, Lugt Lisianthus legt de lat hoog.
  2. Innovatie – Elke dag zijn er nieuwe inzichten en ontdekkingen die de teelt van Lisianthus verbeteren. Lugt Lisianthus innoveert altijd.
  3. Duurzaamheid – Bij Lugt Lisianthus houden we van de natuur. We houden ook van mensen. Mensen in het algemeen, die we graag blij maken met een fraai boeketje, maar ook de mensen waar we direct mee werken. En als je ergens van houdt, dan zorg je er goed voor en ben je er zuinig op. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en het realiseren van een echt circulaire manier van werken staan bij Lugt Lisianthus hoog in het vaandel.
  4. Service – Lugt Lisianthus werkt graag samen met de bloemist. Nieuwe kragen, speciale leveringen of andere verzoeken en wensen? Lugt Lisianthus denkt mee en vindt voor elke uitdaging een passende oplossing.
  5. Betrouwbaarheid – Lugt Lisianthus is al ruim 100 jaar een vertrouwd begrip. Wij zien geen reden om daar verandering in te brengen. U kunt op ons rekenen.

Kijk binnen bij Lugt Lisianthus

Er is een toffe video gemaakt om jou te laten zien wat er achter het glas van Lugt Lisianthus te zien is. Benieuwd?

Bekijk hier de video van Lugt Lisianthus