Kassenroute Westland - Noordam Plants

foto: Noordam Plants

Je staat nu voor glastuinbouwbedrijf: Noordam Plants

Noordam Plants is gespecialiseerd in het opkweken van groentenplanten uit zaad.

Onder ideale omstandigheden kweken ze bladgroenten en vruchtgewassen. Om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan wordt er gebruik gemaakt van moderne kassen met warmte-kracht-koppelingen, LED-verlichting en schermdoeken. Het water voor de planten wordt hergebruikt. Het opkweken van planten blijft ondanks alle installaties en computers mensenwerk.

Noordam Plants

Noordam Plants is een opkweekbedrijf van een breed pakket groenteplanten. We telen op 10 hectare, waar het de jonge planten aan niets ontbreekt. Als familiebedrijf zijn we al negentig jaar actief in de teelt. We gaan altijd voor een hoogwaardig aanbod van blad- en vruchtgroentegewassen, waar vervolgens de beste kwekers van Europa mee aan de slag gaan om topkwaliteit vruchten en groenten te telen.

Een opkweekbedrijf heeft een bijzondere plek in de keten. Veredelingsbedrijven creëren rassen en verkopen daar de zaden van. Een opkweekbedrijf kweekt die zaden vervolgens op tot jonge plantjes. Deze jonge plantjes gaan naar de tomatentelers, de komkommertelers en de telers van al die andere heerlijke en gezonde vruchten en groenten. Daar worden onze jonge planten volwassen en plukken de telers -letterlijk- de vruchten van ons gewas.

Van andijvie tot komkommer

Wij kweken zowel bladgroenten als vruchtgewassen op. Bijvoorbeeld andijvie, sla, spruitkool, bloemkool, broccoli, prei en knolselderij. Daarnaast kopen telers in Nederland, Frankrijk en Duitsland ook de jonge planten van vruchtgroenten als tomaat, paprika, komkommer en aubergine bij ons. Voor de Franse markt hebben we zelfs een eigen verkoopkantoor.

Persoonlijke aandacht

Bij Noordam Plants draait het om persoonlijke aandacht. Voor onze jonge planten, maar ook voor onze medewerkers die er voor zorgen. En natuurlijk voor onze klanten, die allemaal hun eigen wensen hebben aan hun teelt. We leveren echt klantspecifiek. Door de lijntjes kort te houden en de service hoog, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen met de hoogste kwaliteit aan de slag gaat.

Moderne technologie

Uiteraard werken we in zeer moderne kassen, met verschillende afdelingen. Zo kunnen we per afdeling het klimaat regelen, en elke jonge plant precies geven wat het nodig heeft. Ook hebben we hoogwaardige installaties, zoals Wkk’s. Dat zijn elektromotoren die gas omzetten in elektriciteit, warmte en CO2. De stroom kunnen we gebruiken of wordt door de netbeheerder gebruikt om het Nederlandse elektriciteitsnet in balans te brengen. De warmte gebruiken we om de kassen te verwarmen, en de CO2 gaat ook de kas in als voeding voor de planten.

In onze kassen belichten we de planten met LED. Daarmee kunnen we energiezuinig exact het juiste lichtrecept aan de planten geven. Ook gebruiken we scherminstallaties om de warmte in de kas te houden en daarmee dus energie te besparen. Vanaf 2024 zijn we ook aangesloten op het aardwarmtenet. Dan gebruiken we warmte diep uit de aarde om onze kassen te verwarmen, wat weer energiebesparingen oplevert.
Ook met water zijn we zo zuinig mogelijk. We gebruiken een gesloten systeem. Dat betekent dat het water dat we gebruiken om de planten te laten groeien, weer opvangen en ontsmetten. Zo kunnen we het hergebruiken. Uiteraard zijn we altijd alert op verdere innovatie en ontwikkelingen als het gaat om duurzaamheid.

Mensenwerk

Al doen installaties en klimaatcomputers veel van het werk: planten opkweken blijft mensenwerk. Werk voor mensen die elke order – groot of klein – de maximale aandacht geven. Bij Noordam Plants staat er zo’n team klaar: met circa 20 vaste medewerkers, in piektijden aangevuld met een schil van gespecialiseerde uitzendkrachten en seizoensmedewerkers. Samen zorgen we voor de hoogste kwaliteit.

Bij de opkweek van groenteplanten luistert het nauw. Het gaat om de balans tussen specifieke klantwensen en de natuur – het blijft levend materiaal waarmee we werken. Daarom monitoren we continu de voortgang van het gewas. En we onderhouden ook continu het contact daarover met onze klanten. Zo krijgt elke klant en elke plant de aandacht die hij verdient.

Kijk binnen bij Noordam Plants

Er is een toffe video gemaakt om jou te laten zien wat er achter het glas van Noordam Plants te zien is. Benieuwd?

Bekijk hier de video van Noordam Plants