Kassenroute Westland - Van den Ende Rozen

foto: Van der Ende Rozen

Je staat nu voor glastuinbouwbedrijf: Van den Ende Rozen

Van den Ende Rozen is gespecialiseerd in de teelt van Red Naomi! rozen.

De roos is wereldwijd geliefd. Ze wordt niet voor niets ‘de koningin der bloemen’ genoemd. Van den Ende Rozen – geleid door broers Sam, Tim en Bob – kweekt in een moderne kas van 7,8 hectare het top ras in het rozensegment: de Red Naomi! Ook de bedrijfsvoering voldoet aan de hoogste eisen, zowel qua klimaat, energiebesparing als milieuvriendelijkheid. Zijzelf en hun klanten stellen hoge eisen aan duurzaamheid.

Van den Ende Rozen

Als je aan rozen denkt, denk je aan de Red Naomi. Deze prachtige rode roos is de roos die we allemaal in ons hoofd hebben, als iemand over rozen begint. Het is de top van het rozensegment.

Fa. Van den Ende heeft jarenlange ervaring in de rozenteelt, en teelt momenteel op een oppervlakte van 7,8 hectare aan de Waellandweg onder moderne omstandigheden deze mooie rozensoort. Onze oppervlakte is belangrijk, want dat is de schaalgrootte waarop we nu met maximale efficiency en flexibiliteit kunnen telen.

Ooit is het bedrijf gestart door Hans van den Ende. Hij begon in het gipskruid, maar stapte over op de roos. Ook zijn zonen Sam, Tim en Bob zitten nu in het bedrijf. Kortom, een echt familiebedrijf, met veel ervaring.
De roos is misschien wel de meest symbolische bloem op aarde. Hij barst uit elkaar van emotie. Waar een roos geschonken wordt, voelen mensen voor elkaar. Dat maakt ons vak zo mooi. En dat betekent dat kwaliteit erg belangrijk is.

Exclusief én duurzaam

Exclusiviteit

De rozen die uit ons bedrijf komen, zijn gewild in heel Europa. Dat komt omdat we hoge eisen stellen aan exclusiviteit. Deze exclusiviteit zie je terug in de zwaardere bloem, de optimale houdbaarheid en de fraaie, uniforme uitstraling.

De Red Naomi is het absolute topras in het rozensegment. Daarom telen wij deze populaire roos. We zorgen niet alleen voor een hoog gewicht van de bloem, een intense kleur en maximale uniformiteit, maar denken ook mee met onze klanten in bijvoorbeeld de verpakking.

Duurzaam telen

Onze kas voldoet aan alle eisen die de moderne rozenteelt stelt. In kas kunnen we de meest ideale omstandigheden creëren voor de rozen. Dat doen we met zo min mogelijk energieverbruik en de kleinst mogelijk milieuimpact.

Zo wekken we onze eigen stroom op met een zogenaamde WKK. Dat is een electromotor die gas omzet in stroom. De stroom die we opwekken, gebruiken we zelf, maar kan ook door gebruikt worden door de beheerder van het elektriciteitsnet om te zorgen voor voldoende stroom op het net.

Ook de warmte die opgewekt wordt door de WKK gebruiken we om het klimaat in de kas bij te sturen. Eventuele restwarmte gaat naar nabijgelegen bedrijven, zodat er zo min mogelijk verloren gaat. We zijn ook bezig om onze kas te gaan verwarmen met aardwarmte, wat natuurlijk nog duurzamer is.

En de CO2? Die pompen we in de rozen, zodat deze ook niet verloren gaat en niet in het milieu terecht komt. Sterker nog, we kopen zelfs CO2 bij van de industrieën in de Botlek! Fa Van den Ende was één van de initiatiefnemers om rest-CO2 vanuit de Rotterdamse haven via pijpleidingen de kas in te sturen en zo te gebruiken.

Onze LED-verlichting zorgt ervoor dat de rozen ook in de donkere wintermaanden groeien alsof het hoogzomer is. LED is daarbij zeer energievriendelijk. En dankzij meerdere lagen verduisteringsdoeken heeft de omgeving geen last van dit licht.

Top of the bill

Onze verwerkingshal is ook top-of-the-bill. Op 3000m2 zijn alle verpakkingsfaciliteiten geïnstalleerd voor een efficiënt logistiek proces. Daardoor kunnen we maar liefst 15.000 rozen per uur verwerken. We bewaren de rozen gekoeld en ook het transport gaat met koelwagens, naar bestemmingen door heel Europa.
Dat we een milieuvriendelijke aanpak hebben, blijkt ook wel uit de certificering conform MPS-A en GAP.

Passie

Net als de roos voor passie staat, moet een teler van rozen ook beschikken over passie. Het is zeven dagen per week hard werken, het zijn de mensen die de kwaliteit van de bloem bepalen.

Fa. Van den Ende beschikt over toegewijde medewerkers, die geen detail ontgaat. Een deel van hen is vast, een ander deel zijn uitzendkrachten die op ‘vaste’ basis voor ons aan de slag gaan. Als familiebedrijf staan we dichtbij mensen. We geven hen verantwoordelijkheid, we hebben oog voor hun kwaliteiten. De passie van de medewerkers zie je terug in onze rozen!

Kijk binnen bij Van den Ende Rozen

Er is een toffe video gemaakt om jou te laten zien wat er achter het glas van Van den Ende Rozen te zien is. Benieuwd?

Bekijk hier de video van Van den Ende Rozen