Kassenroute Westland - Vilosa

foto: Vilosa

Je staat nu voor glastuinbouwbedrijf: Vilosa

Bij Vilosa zijn ze specialist in het kweken van Kalanchoë en seizoensproducten.

Bij Vilosa staat de sierwaarde van hun producten voorop. Ze werken daarom samen met veredelaars om het assortimenten te verrijken met de nieuwste soorten en variëteiten.
Ze maken gebruik van Ledverlichting, cameratechnieken en duurzame teeltmethoden om jaarrond mooie planten te kweken. Het geautomatiseerde productieproces neemt zwaar werk uit handen, zodat ze zich kunnen focussen op de kwaliteit.

Vilosa

Vilosa is opgericht in 2018. Dat klinkt als een jong bedrijf, maar dat zegt niks over de generaties aan ervaring die aanwezig is in Vilosa. De Kalanchoëspecialisten zijn namelijk ontstaan uit een fusie tussen twee familiebedrijven, waar inmiddels een derde zich aan toegevoegd heeft. Met alle die gezamenlijke kennis en teeltkracht zorgt het bedrijf voor prachtige en ijzersterke Kalanchoë, Celosia en andere bloeiende potplanten in alle kleuren, soorten en maten.

Voor 2018 waren Kwekerij De Veranda en kwekerij Solis Plant twee familiebedrijven, beiden bedreven in de teelt van de krachtige Kalanchoë. Na de fusie in 2018 voegde ook LV Plants zich toe bij Vilosa. Daarmee vormen de familie Van Luijk, Van Dop en Groenewegen samen een luxe one-stop-shop voor Kalanchoë en soortgelijke planten.

Ambacht van vroeger, techniek van nu

Je staat nu op de Laan van de Heilige Lambertus, een betrekkelijk nieuwe weg tussen de Maasdijk ter hoogte van het Staalduinse Bos en de rotonde Heenweg/Dijckerwaal. Hier is de hoofdlocatie van Vilosa, waar voornamelijk de gevuldbloemige Kalanchoë potmaat 10,5 centimeter geteeld wordt. Zowel in de teelt als in de afhandeling wordt automatisering, robotica en software volop ingezet.

Het ambacht van vroeger wordt gecombineerd met technieken van nu. Als je de kas in stapt, zie je planten automatisch door de kas en de schuur bewegen met behulp van robots, grijparmen en transportbanden. De toch al duurzame plant kan hierdoor efficiënt en duurzaam geteeld worden, met constant efficiënte volle bezetting in de kas.

Klant centraal

Een ander voordeel van de hoge automatisering is dat de telers snel kunnen schakelen. Zo kan er goed meegedacht worden met de klant, die centraal staat. Of het nu gaat om grote klanten met grote orders, of nicheklanten, Vilosa levert kwaliteit op maat.

Bij Vilosa omschrijven ze hun werk als “Growing Delight”. Geneiten van prachtige planten, die een lust voor het oog zijn. De Kalanchoë kan zowel binnen als buiten gezet worden, en komt in allerlei maten en kleuren. Kortom, volop veelzijdigheid en mogelijkheden. En daarnaast staat de plant bekend om zijn robuustheid. Nauwelijks kapot te krijgen, deze krachtpatser.

Andere locaties

Naast deze moderne kas waar je nu voor staat, zijn er ook nog twee locaties in Monster. Aan de Waellandweg in dat naburige dorp staat ook een moderne kwekerij van Vilosa. Hier worden de Kalanchoë Specialties en het seizoensproduct Celosia geteeld.
Daarnaast is de locatie de kraamkamer voor alle noviteiten die Vilosa ontwikkeld. Nieuwe kleuren, nieuwe vormen, nieuwe maten, in Monster wordt alles uitvoerig getest in de praktijk. Al een aantal prachtige innovatieve planten zijn hier uitgerold.
Tot slot is er nog de kas aan de Zwartendijk in Monster. Hier teelt Vilosa voornamelijk Kalanchoë in potmaat 8 centimeter. Ook dit is een geautomatiseerd bedrijf, waar enkelbloemige, gevuldbloemige en grootbloemige Kalanchoë geteeld worden.

Duurzaamheid

Er is bij Vilosa zeer veel aandacht voor duurzaamheid. Want de telers willen iedereen blij maken, en dan bedoelen ze niet alleen de consument, maar ook de omgeving, de wereld en onze medewerkers.
In het kader van duurzaamheid wekt Vilosa de eigen energie op. Dat gebeurt met behulp van een warmtekrachtkoppeling, een zogenaamde WKK. Met 95% rendement één van de meest efficiënte manieren om aardag om te zetten in elektriciteit, CO2 en warmte. Alledrie die restproducten zetten we in binnen onze productie. Zo gaat er niks verloren.
Het feit dat we diverse milieucertificaten hebben behaald, bewijst de ambitie om het product zo duurzaam en schoon mogelijk te telen. Zo is het bedrijf bijvoorbeeld ‘on the way to PlanetProof’, dat betekent Vilosa voldoet aan bovenwettelijke eisen voor een schonere lucht, vruchtbare bodem, goede waterkwaliteit, met natuurlijk op het bedrijf een circulaire afvalverwerking en recycling. Allemaal zaken waar Vilosa op investeert, omdat ze het belangrijk vinden.

Modern bedrijf

Vilosa is een modern bedrijf, dat volgens de hoogste maatstaven haar planten teelt, dankzij kennis en kunde die al generaties lang overgedragen wordt. Het is daarmee een goed voorbeeld van hoe een moderne sierteeltkweker te werk kan gaan.

Kijk binnen bij Vilosa

Er is een toffe video gemaakt om jou te laten zien wat er achter het glas van Vilosa te zien is. Benieuwd?

Bekijk hier de video van Vilosa