Kassen Route Westland - De Bakker Westland

foto: De Bakker Westland

Je staat nu voor glastuinbouwbedrijf: De Bakker Westland

De Bakker Westland is gespecialiseerd in de teelt van trostomaten.

In de kas van 60.000 vierkante meter staan 225.000 planten. Daar groeien jaarlijks meer dan 37 miljoen tomaten aan. Onder het glas rijpen de trostomaten van het ras Ronvine met de juiste dosis licht en in balans met mens, milieu en maatschappij. De 5.000 hommels die in de kas vliegen bestuiven wekelijks ruim 1 miljoen bloemetjes. Daarna groeien de vruchten uit tot mooie uniforme tomatentrossen. De Bakker Westland staat voor passie voor de smaak en liefde voor het product.

De Bakker Westland

In onze kas van 60.000 vierkante meter staan 225.000 planten. Daar groeien jaarlijks meer dan 37 miljoen tomaten aan. Onder ons glas rijpen de trostomaten van het ras Ronveine van zaadbedrijf Nunhems met de juiste dosis licht en in balans met mens, milieu en maatschappij. De 5.000 hommels die in de kas vliegen bestuiven wekelijks ruim 1 miljoen bloemetjes.

Daarna groeien de vruchten uit tot mooie uniforme tomatentrossen. De bestrijding van natuurlijke plagen in de kas gebeurt met biologische bestrijders. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht in de kas. De Bakker Westland staat voor passie voor de smaak en liefde voor het product. Van generatie op generatie.

Onze historie gaat terug naar 1933. Toen startten Jos de Bakker en Corry van der Valk met plat glas op een stuk land van 15.000 m2 aan de Bovendijk in Kwintsheul. Kort daarna verrezen de eerste druivenkassen en de teelt van druiven en seizoensgebonden groenten. Toen de tweede generatie eind jaren ‘50 in het bedrijf kwam, was de firma J.P. de Bakker een feit. Aan het roer stonden Jos jr. en Frans. Zij bestuurden hun eigen tuin op Bovendijk 57 en 67a. Eind jaren ‘60 specialiseerden zij zich in de tomatenteelt. Met vader Jos als toeziend oog op de achtergrond.

Na diverse vernieuwingen van de bestaande kassen kochten zij in 1988 het tussenliggende bedrijf aan. Twee renovaties volgden, waarna het kassenareaal op de Bovendijk 67a 24.000 m2 groot was en de tuin op Bovendijk 57 12.000 m2. Na het overlijden van Jos sr. begin jaren ‘90 traden Bart en Roel in 1996 toe tot de firma, waarna Jos jr. het bedrijf in 2001 achter zich liet. Het verouderde pand op Bovendijk 57 werd in 2003 gesloopt.

In 2006 kochten Bart en Roel het laatste tussenliggende bedrijf. Op die ruimte bouwden zij dat jaar een geheel nieuw kassencomplex van ruim 6 hectare met moderne bedrijfsruimtes. Met die vernieuwing was het tijd voor een nieuwe naam: De Bakker Westland. De firma stapte over van de losse tomatenteelt naar de trostomatenteelt. En werd in 2007 lid van telersvereniging Prominent. De Bakker Westland is lid van Coöperatie Growers United, die verantwoordelijk is voor de volledige verkoop en marketing van het product.

Bakkie Fietsen ,Tomatenkar en Lokaal Westland en Hollandse watermeloen

Vanaf Medio maart tot november staat er op het buitenterrein van de bakker een tomaten kar waar mensen dagelijks verse tomaten, en (in het seizoen) nu ook Hollandse Watermeloenen, kunnen kopen.
Lokaal Westland is onze winkel. Donderdag, vrijdag en zaterdagochtend is Lokaal Westland geopend. Hier kan je buiten tomaten en meloenen, ook allerlei producten gemaakt van de tomaten kopen. Uiteraard laten we dit ook vaak proeven. In de winkel kan je ook de verschillende “Bakkies Westland” ophalen die je via onze website kan bestellen. Bakkie Westland is een houten kist vol Westlandse groenten en fruit en andere ambachtelijke streekproducten, die u online bestelt en bij ons ophaalt. Lokaal Westland biedt het beste uit de buurt met een inkijkje in het Westland.

Bakkie Fietsen

Lokaal Westland is ook de locatie waar we starten met “Bakkie fietsen”: Fietsen, een kas bezoeken en groenten en fruit verzamelen in één dagje uit. Bakkie Fietsen is een unieke manier om de geheimen van de Glazen Stad te ontdekken en Westlandse streekproducten te verzamelen en te proeven. Met collega’s, familie of vrienden fietst u een prachtige route door het Westland en brengt u een bezoek aan diverse tuinbouwbedrijven. Hier krijgt u uitleg over hoe de Westlandse groenten, fruit, bloemen en planten worden geteeld en hoe hommels bijvoorbeeld de tomaten bestuiven. Hierna kent u de rijke historie van de Westlandse druiventeelt en de innovatieve technologieën in de tuinbouw.
Voorop uw fiets staat een lege houten kist, uw bakkie. Deze vult u onderweg met al het verse van Westlandse bodem. Van aubergine, cherrytomaat en komkommer tot radijs, sla en tuinkers. Aan het einde van de fietstocht is uw bakkie goed gevuld.

Teelt Hollandse watermeloen

Ongeveer 5 jaar geleden is de Bakker Westland begonnen met een experiment om in een gedeelte van de tomatenkas watermeloenplanten neer te zetten. Het resultaat was zo bemoedigend dat we er mee doorgegaan zijn. Inmiddels hebben we een externe kas van één hectare gehuurd. Op de oppervlakte van twee voetbalvelden telen we nu louter watermeloenen. Onze watermeloenen hebben een handzaam formaat, zijn friszoet en echte smaakbommen.

Kijk binnen bij De Bakker Westland

Er is een toffe video gemaakt om jou te laten zien wat er achter het glas van De Bakker Westland te zien is. Benieuwd?

Bekijk hier de video van De Bakker Westland