Kassen Route Westland - Villa Gerbera

foto: Villa Gerbera

Je staat nu voor glastuinbouwbedrijf: Villa Gerbera

Ons assortiment bestaat uit 46 verschillende soorten gerbera’s, met voornamelijk exclusieve soorten.

Villa Gerbera

Villa Gerbera is gespecialiseerd in de teelt van kleurrijke en grootbloemige gerbera’s.

Dit derde generatie familiebedrijf heeft een assortiment van 46 verschillende gerbera’s, met voornamelijk exclusieve soorten. De bloemen worden met de hand geplukt. Duurzaamheid is in de teelt één van de belangrijkste speerpunten. Er wordt regenwater gebruikt, dat na gebruikt gefilterd en ontsmet wordt. Vanuit de Rotterdamse haven ontvangen ze CO2 voor de teelt van de planten. Door investeringen in de nieuwste technieken zijn onafhankelijk van netstroom en leveren ze zelfs aan zo’n 1.100 huishoudens.

Onze kwekerij is een bron van kleuren en inspiratie

Villa Gerbera is een derde generatie familiebedrijf. Wij zijn gespecialiseerd in de teelt van de meest kleurrijke grootbloemige gerbera’s. Met jong ondernemersbloed, een moderne kas en een voornamelijk Nederlandstalig topteam belevert Villa Gerbera vanaf de Vijverberglaan 14 in Honselersdijk talloze kwaliteitsbloemisten in heel Europa, Azië en Amerika.

Ons assortiment bestaat uit 46 verschillende soorten gerbera’s, met voornamelijk exclusieve soorten. Al onze soorten worden in 4 verschillende verpakkingen en talloze mix varianten op maat gemaakt voor de klant.
Jaarlijks worden er in onze kas ruim tien miljoen gerbera’s geproduceerd. De gerbera is een kleurrijke veelzijdige snijbloem, deze bloem wordt met de hand van een plant geplukt.

Optimalisatie

Onze planten in de kas zijn de zonnepanelen van het bedrijf. Ze zetten licht, water en CO² om in prachtige gerbera’s. Hierbij komt ook nog eens zuurstof vrij! Een gerberaplant blijft ongeveer 3 jaar in onze kas staan.
Door de jaren heen heeft Villa Gerbera zich sterk ontwikkeld en de benutting van de oppervlakte van de kas geoptimaliseerd. Zo gaat er zo min mogelijk energie en water verloren. Duurzaamheid is dan ook een van de belangrijkste speerpunten van Villa Gerbera.

Water(her)gebruik

Buiten zie je diverse waterbassins, al het water wat op ons 55.000 vierkante meter grote kasdek valt wordt opgevangen in deze bassins. Totaal hebben we capaciteit voor 4.560.000 liter regenwater opslag.
We gebruiken dit om al onze planten water mee te geven. Daarnaast voegen we nutriënten toe aan het water, als een soort limonadesiroop, zodat de planten optimaal kunnen groeien. Al het water dat uit de plant komt aan de onderkant van de pot (ongeveer 50%) wordt opgevangen en ontsmet. Dat doen we met grove filters, fijne filters en zelfs UV-licht, om te zorgen dat echt alle onzuiverheden weer uit het water zijn.
Vervolgens hergebruiken we dit water. Zo gaan we zo efficiënt mogelijk met ons water en nutriënten om, en wordt er niks verspilt. Alle waterstromen zijn in kaart gebracht en al het water dat we gebruiken blijft binnen ons bedrijf.

Op deze manier ontstaat er geen gevaar voor de omgeving. In onze kas hebben we ook luchtbevochtiging met een nevel van regen water, dit gebruiken we in de zomer om binnen in de kas de lucht af te koelen.

Industriële CO2

Naast water nemen onze planten ook CO² op via de huidmondjes in het blad. Dit zet de plant om in zuurstof. Om voldoende CO² voor de plant te kunnen bieden hebben wij een OCAP aansluiting. Dit is een leiding vanaf de Rotterdamse haven waar dit afvalproduct van de haven, uit de installaties gefilterde zuivere CO², naar ons bedrijf wordt gebracht.

In de kas doseren we dit onder de planten, en de planten nemen dit op. Zeker op zonnige dagen hebben de planten hier veel baat bij en nemen ze veel op. Zo zorgen de planten ook nog eens voor een schonere lucht, win-win!

Natuurlijke vijanden

In het gewas kunnen uiteraard ziektes en plagen komen. Wij proberen dit vooraf zoveel mogelijk te voorkomen door voorzorgsmaatregelen te nemen. Een goede bedrijfshygiëne, door middel van bezoekerspakken, een hygiëne protocol en grondig reinigen van de kas.
Daarnaast zetten we in het gewas jaarlijks miljoenen kleine natuurlijke vijanden uit om de natuurlijke balans tussen goede en slechte insecten in stand te houden. Dit zorgt ervoor dat er minder bespuitingen met chemische of biologische gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn.

Deze worden alleen toegepast als het echt nodig is. Wij voldoen aan de MPS milieukeur klasse A+ en hebben daarnaast de aanvullende MPS-GAP certificering. Met dit certificaat voldoen we aan strenge eisen op het gebied van onder andere traceerbaarheid, milieu, gewasbeschermingsmiddelen en recall procedures.

Roze lampen

Onze kas is geïnstalleerd met de nieuwste technieken. Zo gebruiken we bijvoorbeeld ook zuinige LED lampen om de plant in donkere dagen van voldoende licht te voorzien. LED lampen gebruiken 40% minder energie dan traditionele lampen.

Een veel gestelde vraag is waarom onze LED lampen roze zijn. Dit is omdat de lampen zo zijn ontworpen dat ze voor de plant het ultieme groei spectrum uitstralen. Dat licht is een combinatie van blauw, rood, verrood en wit, wat onze menselijke ogen mixen tot paarsachtig roze. Dankzij het lichtspectrum wordt er geen energie verspild aan lichtkleuren waar een plant niet op reageert.

1100 huishoudens op onze stroom

Wij hebben de afgelopen jaren een aantal duurzaamheidsinvesteringen gedaan en ook naar de toekomst toe zijn we bezig om onze kas te voorzien van de nieuwste technieken. We zijn onafhankelijk van netstroom doordat wij ons bedrijf zelf volledig van energie kunnen voorzien. Naast het kweken van bloemen voorzien wij ook nog eens naar inschatting 1100 jaarhuishoudens van elektriciteit.

Onze kwekerij is een bron van kleuren en inspiratie. Jaarlijks maken we miljoenen mensen blij met onze bloemen.

En dat allemaal vanaf de Vijverberglaan 14 in Honselersdijk. Dit doen we met een groot team. Achter dat ene bosje gerbera’s schuilt een heel verhaal. Wil je meer weten of lijkt het je interessant om bij ons te komen werken? Wellicht staat er een vacature open en kan jij deel uitmaken van dit prachtige bedrijf.

Kijk binnen bij Villa Gerbera

Er is een toffe video gemaakt om jou te laten zien wat er achter het glas van Villa Gerbera te zien is. Benieuwd?

Bekijk hier de video van Villa Gerbera