Neem een kijkje in de eeuwenoude timmerzaak van Jacob Pouwelszoon bij Museum de Timmerwerf en roep herkenning en gevoelens van nostalgie op.

Geschiedenis

De Timmerwerf is gehuisvest in een prachtig historisch pand, waarin sinds 1642 onafgebroken een timmerzaak is geweest. Delen ervan gaan zelfs terug tot het eerste kwart van de vijftiende eeuw, toen hier het ’Leien Huis’ stond. Na de restauratie in 1999 was de bestemming van het gerestaureerde pand duidelijk: een timmermuseum!

Museum de Timmerwerf

Een historische beleving

De werkplaats is zoveel mogelijk intact gelaten, waardoor het voor de bezoeker lijkt of de timmerman even weg is. Op de voorzolder liggen veel eeuwenoude en authentieke gereedschappen en is sinds kort helemaal vernieuwd. Er is een geluid en lichtshow. Die je neemt je mee terug in de tijd en met beeld en geluid ervaar je hoe de timmerlieden hun vak uitoefenden. Er is veel achtergrondinformatie te vinden, zoals oude foto’s, filmpjes en kaarten. En kinderen kunnen met schaalmodellen aan de gang en ervaren hoe deze apparaten vroeger werkten.
Opmerkelijk zijn een heel oude draaibank en mallen voor schoepen in molens, waaruit blijkt dat vanuit de Timmerwerf ook molens werden onderhouden, minstens acht stuks. Bovendien kun je een kijkje nemen in de achterliggende woning met de huiskamer met bedsteden, de kelder, de nostalgische keuken en de bijkeuken. Dit is in de stijl van 1900 ingericht toen het laatste gezin er woonde.

Wisselexposities

Op de grote zolder worden wisselexposities gehouden, waardoor het museum voor de bezoekers steeds iets nieuws te bieden heeft. De thema’s zijn zeer uiteenlopend en kunnen gerelateerd zijn aan het timmervak of de geschiedenis van De Lier, maar zij bestrijken ook heel andere verrassende gebieden. Bekijk de expositie in onze agenda.

Rondleidingen zijn mogelijk.

Museum De Timmerwerf is toegankelijk voor rolstoelen, heeft een traplift naar de expositieruimtes boven en heeft een invalidentoilet.

Openingstijden

Elke zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur
(groepen op aanvraag)

Verstuur een e-mail

Verstuur een mail naar Museum De Timmerwerf. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

    Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen