Het Westlands Schaatsmuseum weet alles over de historie van het schaatsen! Het museum is ontstaan uit de verzameling van oprichter Jan Verbeek.

Geschiedenis van het Westlands Schaatsmuseum

Het Westlands Schaatsmuseum is opgericht door Westlander Jan Verbeek uit Naaldwijk. Vele jaren heeft Jan alles verzameld wat maar te maken had met zijn grote passie schaatsen en alles rondom ijspret, zoals sleeën en andere winterse objecten. Het begon als hobby, maar naarmate de jaren vervlogen bereikte zijn verzameling een zodanige omvang dat hij moest uitkijken naar een grotere ruimte. Zijn collectie verhuisde in 2002 naar de oude stal van de monumentale boerderij “De Vlietwoning” in Naaldwijk. Op 26 mei 2009 werd helaas een deel van deze boerderij door brand verwoest. Gelukkig is een groot deel van de collectie behouden gebleven.

Nieuwe locatie is geopend

In het pand aan de Parallelweg 43 in ’s-Gravenzande heeft het Westlands Schaatsmuseum een nieuw onderkomen gevonden. De eerste expositie in het nieuwe museum, met als thema: “van Wim tot Jutta”, schenkt speciale aandacht aan de ’s-Gravenzandse sporthelden Wim van der Voort en Jutta Leerdam, maar ook minder beroemde schaatsers uit ’s-Gravenzande krijgen uitgebreid de aandacht.

Een keur aan foto’s en attributen brengt het schaatsen op ’s-Gravenzands ijs, of de schaatsprestaties van ‘s-Gravenzanders, nationaal of internationaal, tot leven.

Het museum is geopend: elke woensdagmiddag en elke eerste zaterdag en zondag van de maand van 13.00 uur tot 16.00 uur. Groepsbezoek aan het museum is mogelijk en er kan ook een presentatie in het museum of op locatie worden gegeven. Voor een spreekbeurt op school wordt eventueel materiaal of documentatie uitgeleend.

In al deze gevallen kunt je een verzoek mailen middels onderstaand contactformulier.

Openingstijden

Het museum is geopend op elke woensdagmiddag en elke eerste zaterdag en zondag van de maand van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Verstuur een e-mail

Verstuur een mail naar Westlands Schaatsmuseum. Je bericht wordt na een klik op “Versturen” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Bezoek-Westland met jouw persoonsgegevens omgaat.

    Ik wil graag de nieuwsbrief van Bezoek Westland ontvangen