Westland kust trots op Blauwe Vlag

foto: gemeente Westland

De stranden van het Westland weer bekroond met Blauwe Vlag

Net als in 2023 mag ook dit jaar de blauwe vlag wapperen op de Westlandse stranden Monster en ’s-Gravenzande. De Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) kent de Blauwe Vlag elk jaar toe aan stranden die voldoen aan een aantal belangrijke regels op het gebied van schoon (zwem)water, goede toiletvoorzieningen en een hoog veiligheidsniveau.

De Blauwe Vlag is één jaar geldig. Jaarlijks wordt opnieuw bekeken of stranden nog aan de eisen voldoen. Voor toeristen is de Blauwe Vlag het internationale symbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit.

Mooie beloning

De Blauwe Vlag is een mooie beloning voor de inspanningen van onze medewerkers om de Westlandse stranden schoon en veilig te houden. Dat doen we ook met partners zoals het Nationaal Park Hollandse Duinen. Samen gaan we de komende jaren aan de slag om de natuur op en rondom het strand te versterken. Daardoor kunnen mensen blijven genieten van dit unieke gebied.

Kijk voor meer informatie over de Blauwe Vlag op www.blauwevlag.nl.

Vrijwillige en lange relatie met Blauwe Vlag

De locaties vragen de Blauwe Vlag onderscheiding vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

De campagne van de Blauwe Vlag is in 1987 wereldwijd gestart, zo ook in Nederland. Stranden en jachthavens vragen jaarlijks deze internationale erkenning aan. Kenmerkend van Blauwe Vlag is dat er een lange relatie wordt opgebouwd tussen de Blauwe Vlag organisatie en de aanvrager. Zo mag het Westland weer de Blauwe Vlag voeren.

De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.