Wonderlijk wandelen in het Westland

foto: Danny Taheij

Viola van Wonderlijk Wandelen ontdekt de Zandmotorroute

Ik ben Viola van Leeuwen en ben de laatste jaren steeds meer gaan wandelen. De afstanden die ik loop variëren van 5km tot meer dan 20km. De ene keer wandel ik met vrienden om bij te kletsen en een andere keer ga ik alleen op pad. Als ik alleen wandel, heb ik alle tijd om van de natuur te genieten en foto’s te maken.

Wandelen is voor mij ook een manier om te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken. Elke keer verwonder ik me weer over hoe mooi Nederland is. Het Westland ken ik nog niet zo goed dus ben heel erg benieuwd wat voor moois ik op mijn wandelingen ga tegenkomen.

Wandelen is voor mij een manier om te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken.

Viola Wonderlijk Wandelen

Mijn wandelavonturen zijn ook te volgen op Instagram: wonderlijkwandelen.

De Zandmotorroute

Het is eindelijk weer eens een zonnige dag. Het ideale weer om een wandeling aan de kust te maken. Ik besluit naar de Westlandse kust te rijden want die kust ken ik nog niet zo goed. Ik rijd naar het Toeristisch Overstap Punt (TOP Westland). Vanaf daar starten verschillende wandel- en fietsroutes.

Op het informatiebord lees ik dat ik twee wandelroutes kan lopen. De Zandmotor wandelroute van 11km of de Stuifkenszand route van 14,5 km. Ik kies voor de Zandmotor wandelroute. De wandelroute is aangegeven via wandelknooppunten. Dat is makkelijk lopen omdat ik dan alleen de knooppunten op de paaltjes maar hoef te volgen. Ik start de route iets anders dan aangegeven en loop vanaf knooppunt 20 naar knooppunt 80 via de Slaperdijk (in plaats van naar knooppunt 10). Vanaf de Slaperdijk heb ik een mooi uitzicht over de duinen.

Er lopen veel mensen die hun hond uitlaten. Veel honden lopen los en zijn lekker met elkaar aan het spelen.

Kustdorpje Ter Heijde

Na de Slapersdijk kom ik bij het kleine dorpje Ter Heijde (slechts 700 inwoners). Ik zie langs het fietspad twee kanonnen staan en vraag me af waarom die daar staan. Het blijkt een monument ter nagedachtenis aan de voor de kust gevoerde zeeslag tussen de Nederlandse en Engelse vloot, waarbij Maarten Tromp overleed (10 augustus 1653). Ook ligt er een oude reddingsboot van de KNRM. Ik loop door richting Kijkduin en ga dan links af over het fietspad (Schelpenslag) richting strand.

De vliegende kaart

Vanaf de strandopgang zie ik allemaal kleine duintjes op het strand. Het waait hard en het helmgras op de duintjes wuift in de wind. Mooi om te zien dat op deze manier nieuwe duinen ontstaan en op deze wijze de kust wordt versterkt.

Ik loop langs de kleine duintjes en maak veel foto’s. Het waait zo hard dat opeens mijn wandelkaart uit mijn zak valt en wegwaait! Ik ren erachter aan, maar kan door de harde wind de wandelkaart niet bijhouden. Ik hoop dat de kaart door een van de duintjes wordt tegengehouden. Dat is niet het geval en al snel raak ik buiten adem van het rennen. Het zal vast een grappig gezicht zijn geweest. De wandelkaart zie ik door de lucht zweven over de duintjes richting zee. Als de kaart over het laatste duintje richting zee wordt geblazen, geef ik het op. Ik bedenk dat ik mijn wandelkaart alleen terug kan zien als wandelaars die langs de vloedlijn lopen mijn kaart vinden. En ja hoor, dat gebeurt. Ik zie een man mijn wandelkaart pakken en geïnteresseerd bestuderen en ik besluit een sprintje te trekken.

Buiten adem kom ik naast de man tot stilstand en geef aan dat hij mijn wandelkaart heeft gevonden die uit mijn jaszak was gewaaid. De man zegt dat hij het een mooie wandelkaart vindt en dat hij net had bedacht de wandelknooppunten te volgen die ik had aangekruist :). Ik heb mijn kaart gelukkig terug en kon rustig mijn wandeling vervolgen. Ik loop naar het zoutmeertje met heel veel kitesurfers en blijf daar even genieten van het spektakel.

Kitesurfers

Vervolgens maak ik een rondje om het meertje en loop via het nieuwe (super rechte) fietspad terug richting Ter Heijde. Vanaf het fietspad heb ik een prachtig uitzicht over de Zandmotor en de kitesurfers. Ik blijf de sprongen die ze maken altijd indrukwekkend vinden.

Als je nog geen genoeg hebt gekregen van het strand, kun je natuurlijk ook verder lopen over het strand richting Ter Heijde. Vanaf Ter Heijde loop ik door het centrum van Monster en langs het Vlotwateringpad terug naar mijn auto. Een hele mooie wandeling waarbij de Zandmotor veel indruk op mij heeft gemaakt!

Bekijk de Zandmotorroute
Westland strand

Kust en duinen

Op zoek naar stranden voor een dagje weg of een strandvakantie in eigen land? De Westlandse kust en duinen zijn een onbekende parel aan de Nederlandse kust.

Read More