10x bijzondere vogels die je langs de kust kunt spotten

foto: Danny Taheij

De Westlandse kust kent een uniek duingebied voor vogelliefhebbers. Bovendien is het een onbekend doch bijzonder deel van de Nederlandse kust en onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Een bezoekje waard dus! Natuurfotograaf en kustliefhebber Danny Taheij neemt je aan de hand van zijn natuurfoto’s mee en laat je zien welke bijzondere vogels er langs de kust te ontdekken zijn.

Welke zou jij het liefst willen spotten?

1. De Baardman

Bearded Reedling, Panurus biarmicus

De Baardman is een rietvogel en het mannetje heeft karakteristieke bakkebaarden. Het geluid is heel herkenbaar: ‘ping ping, ping ping…‘. Deze zijn met de trek te vinden op De Banken, maar broeden er niet.

2. De Kneu

Common Linnet, Carduelis cannabina – Vinken

Een man kneu in prachtkleed heeft een fraaie karmijnrode borst en ‘baret’. Kneuen zijn vaak in groepjes te vinden. In Westland kun je ze overal in de duinen treffen. Het zijn echte zaadeters. Kneuen broeden in de duinen in lage struiken.

3. De Drieteen strandlopers

Sanderling, Calidris alba – Strandlopers

De drieteen strandloper is uniek onder de strandlopers omdat hij de achterteen mist. Je ziet deze vogel vooral langs de vloedlijn waar ze in groepjes voedsel zoeken en snel wegrennen voor de aanrollende golven. Ze eten vooral kleine krabbetjes, garnalen, schelpdieren, wormen en insecten.

4. De Tapuit

Northern Wheatear, Oenanthe oenanthe

De tapuit is een opvallende, middelgrote zangvogel. Het mannetje heeft een zwart masker en zwarte vleugels en is overwegend grijs van boven en wit van onder. Het vrouwtje is onopvallender, meer beige, getekend. Ze hebben een spitse insecteneterssnavel en tamelijk lange poten. Tapuiten zijn op de grond levende vogels van duinen en heidevelden. In Westland vooral te zien bij De Banken. Tapuiten broeden voornamelijk in holen, vaak een konijnenhol.

5. De Roodborsttapuit

European Stonechat, Saxicola rubicola

Roodborsttapuiten zijn overal in de Westlandse duinen te vinden. Het mannetje is goed herkenbaar met zwarte kop, witte halszijden en feloranje borst. Het vrouwtje heeft, naast die oranje borst, bruin gestreepte bovendelen en twee witte vlekken op de bovenvleugel. Vanaf een uitkijkpost in het territorium wordt het grootste deel, van het uit insecten en ander klein gedierte bestaande voedsel, opgespoord.

Roep kenmerkend ‘wiet… tkk, tkk’. dat laatste als twee kiezeltjes die tegen elkaar aan worden getikt.

6. De Lepelaar

Eurasian Spoonbill

Deze grote witte vogel met lange lepelvormige snavel kun je ook op De Banken tegenkomen. Er zit een broedkolonie in Oostvoorne, maar een enkeling foerageerd in De Banken naar allerlei lekkernijen, zoals libellen larven, visjes enzovoorts. De lepelaar is één van de beschermingssuccessen van Vogelbescherming. Rond 1970 waren er nog maar 170 broedpaar in ons land, nu ruim 2.500!

7. De Putter

European Goldfinch

De putter is opvallend gekleed met een rood gezicht en verder een zwart met witte kop. De vleugels zijn zwart met een brede gele vleugelstreep, die in vlucht duidelijk opvalt. Hij heeft een spits-driehoekige snavel en is een zaden- en insecteneter. De distelvinken, zoals ze ook genoemd worden, eten graag de zaden van de distel en paardebloem. Deze planten produceren de zaden waarvan de putter vrijwel geheel afhankelijk is. Alleen de jongen krijgen tijdens hun groei veel insecten. Deze bevatten belangrijke eiwitten. De Putter is veelvuldig in en om de duinen te vinden.

8. De IJsvogel

Kingfisher

Een blauwe flits en een fluitende roep: zo kondigt een ijsvogel zich vaak aan. IJsvogels zijn vooral vogels van beken en rivieren met zoet, stromend water, maar broeden ook aan stilstaand water (vooral in Nederland). Hun nesttunnel graven ze in zandige of lemige steile oeverranden. Ze zitten vaak op een tak of riet die over het water hangt.

De ijsvogel is voornamelijk te spotten bij De Banken en de slootjes voor de duinen.

9. De Grasmus

Common Whitethroat

De grasmus is geen opvallende vogel, maar de zang en de zangvlucht wel. Het mannetje heeft een opvallende roze borst en een grijze kopkap. Langs het fietspad in de duinen spot je de grasmus bovenin een boom of struik waar ze zitten te zingen. De zang is kenmerkend, op en neer gaand riedeltje, tamelijk scherp en krassend. Er zit veel variatie in, maar roept o.a. een karakteristiek hees tsjèrrr.

10. Graspieper

Meadow Pipit

De Graspieper is een klein gestreept vogeltje en zit vaak op paaltjes te zingen. De zang, vaak in zangvlucht voorgedragen, is een hoge reeks aflopende tonen. Roep een hoog ‘psiep-psiep‘. Hij komt dan als parachute weer naar beneden zingend. Ze broeden in open duinen tussen het helmgras op de grond.

vos in de duinen van het Westland onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen

Spot deze 8 dieren langs de Westlandse kust

Langs de Westlandse kust, in Nationaal Park Hollandse Duinen, worden het hele jaar door verschillende dieren in de duinen gespot. Lees in deze blogpost waar en wanneer je welke dieren tegen kunt komen!

Read More