10 Bijzondere monumenten in het Westland

foto: Angela Enthoven

Westlandse monumenten

Hieronder vind je 10 bijzondere monumenten in het Westland. Er zijn er echter nog zo veel meer. Voor een volledig overzicht van de monumenten in het Westland kan je terecht op de website van Monumentaal Westland.

Naar Monumentaal Westland

Museum de Timmerwerf

Dit pand dateert uit 1642. Binnen is de werkplaats van de timmerman te zien en een woning in de stijl van 1900.

Hoofdstraat 63, De Lier.

Vooraanzicht van Museum de Timmerwerf in De Lier in het Westland. Dit pand dateert uit 1642. Binnen is de werkplaats van de timmerman te zien en een woning in de stijl van 1900.
foto: Monumentaal Westland / museum de Timmerwerf

Bartholomeuskerk

De ‘Kathedraal van het Westland’, uit 1926, heeft een toren van 79 meter hoog.

Voorstraat 109, Poeldijk

vooraanzicht van de Bartholomeuskerk in Poeldijk in het westlnd ookwel bekend als de kathedraal van het westland met een toren van 79 meter hoog
foto: Monumentaal Westland

Vlietwoning

De huidige boerderij is waarschijnlijk in de 15e eeuw nieuw gebouwd op de plek van de eerdere boerderij. Zeker is dat de boerderij al vóór 1561 in bezit was en bewoond werd door Willem Corszoon van der Vliet, een belangrijke man. Het is de oudste boerderij van het Westland, voorzien van een herenkamer met schouw als voorloper van de buitenplaatsen.

Bruidsbogerd 11, Naaldwijk

De huidige boerderij Vlietwoning in Naaldwijk in het Westland is waarschijnlijk in de 15e eeuw nieuw gebouwd op de plek van de eerdere boerderij. Zeker is dat de boerderij al vóór 1561 in bezit was en bewoond werd door Willem Corszoon van der Vliet, een belangrijke man. Het is de oudste boerderij van het Westland, voorzien van een herenkamer met schouw als voorloper van de buitenplaatsen.
foto: Monumentaal Westland

Lambertuskerkje

De kerk werd in 1872 gebouwd door jhr. Augustinus van Rijckevorsel voor zijn pachters. In de bostuin is het heerlijk uitrusten tijdens uw wandel- of fietsroute.

Maasdijk 189, Heenweg

Vooraanzicht van de Lambertuskerk, gebouwd in 1872 door jhr. Augustinus van Rijckevorsel voor zijn pachters. De kerk wordt omgeven door een bostuin in Heenweg in het Westland
foto: Monumentaal Westland

Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck

Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck is een van de eerste tuindersbedrijven van het Westland. Je ervaart nu nog de sfeer van 100 jaar geleden.

Holle Watering 26, Kwintsheul

oude kas van Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck is een van de eerste tuindersbedrijven van het Westland. Het is de enige kas die Rijksmonument is in Nederland
foto: Monumentaal Westland

Gemaal Oude en Nieuwe Broekpolder

Het gemaal uit 1881 is gebouwd in neoclassicistische stijl. De oorspronkelijke stoommachine is rond 1950 vervangen door twee dieselmotoren. In 1987 werden de deze motoren vervangen door elektromotoren.

Zwet 14, Kwintsheul

gemaal uit 1881 in kwintsheul in het westland, gebouwd in neoclassicistische stijl. De oorspronkelijke stoommachine is rond 1950 vervangen door twee dieselmotoren. In 1987 werden de deze motoren vervangen door elektromotoren
foto: Monumentaal Westland

Open Monumentendag Westland

In het 2e weekend van september organiseert Stichting Monumentaal Westland de Open Monumentendag in het Westland. Op die dag zijn bijzondere monumenten te bezoeken.

Open Monumentendag Westland

Korenmolen Windlust

De molen uit 1869 viert zijn 150-jarig jubileum. Het is de hoogste molen van het Westland. Vanaf de omloop zijn verschillende andere molens uit de omgeving te ontdekken.

Heulweg 8, Wateringen

korenmolen Windlust in wateringen in het westland uit 1869, de hoogste molen van het westland
foto: Monumentaal Westland

Het Heilige Geesthofje

In 1627 werd door Frederik Hendrik een stichtingsakte afgegeven voor de bouw van 20 armenhuisjes, een ziekenzaal en de kapel.

Heilige Geesthofje 1-12, Naaldwijk

Hofje in Naaldwijk waarvoor in 1627 door Frederik Hendrik een stichtingsakte werd afgegeven voor de bouw van 20 armenhuisjes, een ziekenzaal en de kapel, nu een monument in het westland
foto: Monumentaal Westland

Trapgevelhuisje 's Gravenzande

In het geheel gerestaureerde pand is een expositie van de kinderboekenschrijver Leonard van Roggeveen, die in ‘s Gravenzande in het trapgevelhuisje heeft gewoond.

Marktplein 10, ‘s Gravenzande

gerestaureerde pand met trapgevel in 's gravenzande in het westland met een expositie van kinderboekenschrijver Leonard van Roggeveen, die in het trapgevelhuisje heeft gewoond
foto: Monumentaal Westland

Grafkelder Herckenrath

Deze grafkelder is in 1847 aangelegd in de duinen, maar ligt nu hoger dan zijn omgeving door de verschuiving van de kustlijn.

Duinpan 10, Monster

grafkelder uit 1847 aangelegd in de duinen van het Westland van de familie Herckenrath
foto: Monumentaal Westland