10 Bijzondere monumenten in het Westland
Westlandse monumenten
Hieronder vind je 10 bijzondere monumenten in het Westland. Er zijn er echter nog zo veel meer. Voor een volledig overzicht van de monumenten in het Westland kan je terecht op de website van Monumentaal Westland.
Museum de Timmerwerf
Dit pand dateert uit 1642. Binnen is de werkplaats van de timmerman te zien en een woning in de stijl van 1900.
Hoofdstraat 63, De Lier.
Bartholomeuskerk
De ‘Kathedraal van het Westland’, uit 1926, heeft een toren van 79 meter hoog.
Voorstraat 109, Poeldijk
Vlietwoning
De huidige boerderij is waarschijnlijk in de 15e eeuw nieuw gebouwd op de plek van de eerdere boerderij. Zeker is dat de boerderij al vóór 1561 in bezit was en bewoond werd door Willem Corszoon van der Vliet, een belangrijke man. Het is de oudste boerderij van het Westland, voorzien van een herenkamer met schouw als voorloper van de buitenplaatsen.
Bruidsbogerd 11, Naaldwijk
Lambertuskerkje
De kerk werd in 1872 gebouwd door jhr. Augustinus van Rijckevorsel voor zijn pachters. In de bostuin is het heerlijk uitrusten tijdens uw wandel- of fietsroute.
Maasdijk 189, Heenweg
Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck
Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck is een van de eerste tuindersbedrijven van het Westland. Je ervaart nu nog de sfeer van 100 jaar geleden.
Holle Watering 26, Kwintsheul
Gemaal Oude en Nieuwe Broekpolder
Het gemaal uit 1881 is gebouwd in neoclassicistische stijl. De oorspronkelijke stoommachine is rond 1950 vervangen door twee dieselmotoren. In 1987 werden de deze motoren vervangen door elektromotoren.
Zwet 14, Kwintsheul
Open Monumentendag Westland
In het 2e weekend van september organiseert Stichting Monumentaal Westland de Open Monumentendag in het Westland. Op die dag zijn bijzondere monumenten te bezoeken.
Korenmolen Windlust
De molen uit 1869 viert zijn 150-jarig jubileum. Het is de hoogste molen van het Westland. Vanaf de omloop zijn verschillende andere molens uit de omgeving te ontdekken.
Heulweg 8, Wateringen
Het Heilige Geesthofje
In 1627 werd door Frederik Hendrik een stichtingsakte afgegeven voor de bouw van 20 armenhuisjes, een ziekenzaal en de kapel.
Heilige Geesthofje 1-12, Naaldwijk
Trapgevelhuisje 's Gravenzande
In het geheel gerestaureerde pand is een expositie van de kinderboekenschrijver Leonard van Roggeveen, die in ‘s Gravenzande in het trapgevelhuisje heeft gewoond.
Marktplein 10, ‘s Gravenzande
Grafkelder Herckenrath
Deze grafkelder is in 1847 aangelegd in de duinen, maar ligt nu hoger dan zijn omgeving door de verschuiving van de kustlijn.
Duinpan 10, Monster